AVANTURE AUTOSTOPERA (2): Koncert u Dvorskom vrtu i surferi u minhenskoj Engleskoj bašti

0
680

Avantura kroz Evropu se nastavlja za Tamaru i Miloša. Od poslednjeg javljanja, upoznali su šest gradova putujući kroz Nemačku.

Park Tiergarten u BerlinuDvoje mladih avanturista iz Srbije, Tamara Marković i Miloš Dimić, započeli su krajem aprila svoju pustolovinu – krenuli su autostopom iz Beograda za Barselonu. Ne najkraćim putem, nego svojom rutom, okolo naokolo. Osim stopom, povremeno će morati da promene način transporta. Trebalo bi da prođu kroz 12 zemalja, sa malo para i mnogo mladalačkog entuzijazma, hrabrosti i ludosti. Naravno, i ogromnom željom da uživaju u životu. Planiraju da se svojim kućama vrate u avgustu. Svakako, mnogo bogatiji i životno iskusniji. Krenuli su na niskobudžetno višemesečno putovanje, a neke zanimljive dogodovštine podeliće i sa čitaocima sajta Antrfile.

AVANTURE AUTOSTOPERA: Monaško pivo za animatore amatere

Avantura kroz Evropu se nastavlja za Tamaru i Miloša. Od poslednjeg javljanja, upoznali su šest gradova putujući kroz Nemačku. Doživljaja je bilo puno, ali evo nekih interesantnih činjenica koje su saznali i zanimljivosti koje su doživeli.

Park Tiergarten u Berlinu, Avanture autostopera
Vožnja biciklom kroz berlinski park

Da li ste znali ovo: u Nemačkoj je obavezno školovanje dece, ali isto tako ukoliko ste ponosan vlasnik psa, moraćete da odvojite vremena i novca da školujete i vašeg ljubimca. Mi smo se čudili kako je moguće da su svi psi tako lepo vaspitani, igraju se sa drugima, ne laju, slušaju svoje gazde, ponašaju se lepo dok se voze gradskim prevozom, ne reaguju na točkove automobila i bicikli, niti bilo šta drugo što vam pada na pamet kada pomislite na “balkanske” kuce. Na kraju smo saznali da svi moraju da idu na dresuru, ukoliko vlasnici žele da ih šetaju napolju.

AVANTURE AUTOSTOPERA (3): Velikodušnost i darivanje neznanaca
Munich Miloš autostoperi
Pozdrav iz Minhena

Drugo, mladi ljudi koji odluče da ne idu na fakultet, nego da izučavaju neki zanat i idu u takozvane “Hochschule”, imaju specijalnu obaveznu praksu. Naime, kada postanu dovoljno umešni da rade svoj posao, od države dobijaju posebnu identifikacionu karticu i prepoznatljivu značku, koje nose na svom odelu, i škola ih zatim šalje u okolna sela i gradiće na nekoliko nedelja. Za to vreme, oni ne samo što vežbaju svoj zanat, nego moraju sami da pronađu posao, razgovaraju sa ljudima i ponude im svoje usluge u zamenu za smeštaj i hranu.

Ipak, imaju neki vid sigurnosti (za one manje snalažljive) u tome što su restorani obavezni da im daju besplatan obrok ako imaju zvaničnu legetimaciju. A, dobijaju i popust na smeštaj. Kući se vraćaju ne samo sa zanatskim iskustvom, već i sa mnogo razvijenijom samostalnošću. Postaju i daleko sposobniji i snalažljiviji za život.

Koncert u Dvorskom vrtu

AVANTURE AUTOSTOPERA (4): Plus i minus faze u Italiji

Minhen je glavni grad Bavarske oblasti. Starim gradom dominiraju građevine u gotskom stilu, karakteristične za zapadnu Evropu. Crkva Frauenkirche se smatra simbolom Minhena. Marienplatz je trg prepun turista, uličnih zabavljača i tezgi sa najrazličitijim suvenirima. A, u središtu grada, nekoliko stotina metara od minhenskog Marienplatza, smestio se Hofgarten, Dvorski vrt, jedan od najlepše uređenih gradskih parkova i najstariji. Tu smo proveli jedno obično, mirno popodne. Ipak, nije bilo baš toliko obično. Prisustvovali smo predivnom koncertu mladog umetnika, kojeg je bilo uživanje slušati.

Surferi u Engleskoj bašti
AVANTURE AUTOSTOPERA (5): Hola, España! Stigosmo dva meseca ranije

“Englischer Garten” ili Engleska bašta se nastavlja na Hofgarten. To je, zapravo, jedan od najvećih parkova na svetu, veći čak i od njujorškog Central parka. Reč „Engleska” kao deo naziva parka je tu da označi stil baštovanstva korišćen u uređenju parka, koji je bio posebno popularan u Britaniji krajem XVIII veka. Kroz čitav park prolazi uzani veštački potok, a na jednom njegovom delu mehanizam za pumpanje vode stvara talase pogodne za surfovanje. Neumorni surferi, svakog dana pokazuju svoje veštine na dasci u ovom parku. Zaista je park prelep, prostire se na skoro četiri kvadratna kilometara zelene površine i dok se šetate imate utisak kao da ste izašli iz grada. Jer, nema buke, ne čuje se saobraćaj…

Radnja "Pick & Weigh" gde se kupuje vintidž odeća na kilo
Radnja “Pick & Weigh” gde se kupuje vintidž odeća na kilo

U Minhenu nas je oduševila jedna prodanica, jedinstvena radnja “Pick & Weigh”, gde se može kupiti vintidž odeća na kilo. U zavisnosti od boje kojom je odeća označena, kilo košta od 25-100 evra. Ima zaista neverovatnih komada odeće, obuće, aksesoara i nakita. Za one koji vole da se izdvajaju po stilu oblačenja, ova radnja je svakako mesto koje treba posetiti.

Hofbräuhaus je pivnica u centru Minhena
Hofbräuhaus pivnica u centru Minhena

“Hofbräuhaus” je pivnica u centru Minhena koja je sagrađena i radi od XVI veka. Enterijer je zaista fantastičan, a pojedine konobarice obučene su u nemačku narodnu nošnju – dirndl. Pravi doživljaj za sve ljubitelje dobrog piva.

U Berlinu želimo da izdvojimo park Tiergarten. To je mesto na kom smo se odmarali i vozili bicikle. Jako lepo je uređen i vrlo miran.

 

AVANTURE AUTOSTOPERA (6): Kako smo prespavali na italijanskom groblju
Park Tiergarten u Berlinu
Park Tiergarten u Berlinu
AVANTURE AUTOSTOPERA (7): Boravak u hipi-komuni i povratak kući 
Kupanje u Postadamu
Kupanje u Postadamu

Za kraj, da se pohvalimo da smo otvorili sezonu kupanja. I to u Potsdamu. Ovaj grad je dragulj Nemačke, inače nekadašnja prestonica Pruske. Obično se ne reklamira koliko recimo Berlin, pa turisti na njega ne obraćaju pažnju koju zapravo zaslužuje. Predivno mesto koje morate posetiti kad budete u ovim krajevima.

Ćao, do sledećeg javljanja. Iskreno, ne stižemo da zabeležimo i prenesemo vam sve što smo videli i doživeli. A, ponekad i jurimo Internet…

Tekst i fotografije: Tamara Marković i Miloš Dimić
Pratite njihov blog na Fejsbuku “Ne Sudi Usudi Se”.

Pozivamo vas da nam pošaljete „razglednicu“ sa putovanja koje vam je ostalo u srcu i dugo ćete ga pamtiti. Budite naš turistički vodič i odvedite posetioce online magazina ANTRFILE svojom pričom i fotografijama na neka zanimljiva mesta, podelite sa drugima šta ste videli, čuli, doživeli. Naša adresa je redakcija@antrfile.com

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde