AVANTURE AUTOSTOPERA: Monaško pivo za animatore amatere

0
881

Dvoje mladih avanturista iz Srbije, Tamara Marković i Miloš Dimić, započeli su krajem aprila svoju pustolovinu – krenuli su autostopom iz Beograda za Barselonu. Ne najkraćim putem, nego svojom rutom, okolo naokolo. Osim stopom, povremeno će morati da promene način transporta. Trebalo bi da prođu kroz 12 zemalja, sa malo para i mnogo mladalačkog entuzijazma, hrabrosti i ludosti. Naravno, i ogromnom željom da uživaju u životu. Planiraju da se svojim kućama vrate u avgustu. Svakako, mnogo bogatiji i životno iskusniji. Krenuli su na niskobudžetno višemesečno putovanje, a neke zanimljive dogodovštine podeliće i sa čitaocima sajta Antrfile.

Tamara Marković i Miloš AVANTURE AUTOSTOPERA
Miloš Dimić i Tamara Marković

Tamara (22) je studentkinja softverskog inženjeringa, dok je Miloš (27) monter suve gradnje. Govore tečno engleski, a služe se i nemačkim i ruskim jezikom. Njih dvoje su se upoznali prošle godine na kampovanju, kada se i rodila ideja za avanturu koju upravo proživljavaju. Na Fejsbuku su otvorili stranu “Ne Sudi Usudi Se”, gde pišu šta im se dešava tokom ovog putovanja, postavljaju fotografije i video zapise. Ipak, ne stižu da pratiocima dočaraju i prenesu sve što bi hteli, jer jednostavno nemaju dovoljno vremena za to od stopiranja i “upijanja” novih predela. Često su i preumorni da bi se time bavili.

AVANTURE AUTOSTOPERA (2): Koncert u Dvorskom vrtu i surfevi u minhenskoj Engleskoj bašti

Evo, njihovog prvog “raporta”:

To što smo mi krenuli na putovanje sa jako malo novca, stopom, bez striktnog plana, nekima deluje krajnje nepromišljeno i suludo. Ipak, sve je stvar perspektive. Mi ovaj poduhvat vidimo kao ispunjenje našeg sna i ono što nas vodi ka našoj svrsi. Iako ne znamo još šta je to tačno, znamo da idemo u pravom smeru. Postoji jedan lep citat koji to opisuje: “Nisu svi koji lutaju izgubljeni”. Autostop smo odabrali kao način transporta jer je besplatan i jer donosi najviše avanture. Želimo i da na taj način inspirišemo ljude (pogotovo sa Balkana) da putuju više i da se usude da krenu za svojim snovima.

AVANTURE AUTOSTOPERA (3): Velikodušnost i darivanje neznanaca

 

U Salzburgu Tamara je upoznala nove drugare
U Salzburgu Tamara je stekla nove drugare

Šetajući Salzburgom, ušli smo u jedan mali lokal koji nudi informacije za turiste. Tražili smo primerak mape grada i dok je Miloš pričao sa jednom starijom gospođom koja tu radi, ja sam ugledala dva crno-bela ovčara u ćošku kako mirno posmatraju svoju gazdaricu kojoj očigledno prave društvo u lokalu čitav radni dan.
Pošto obožavam životinje (imamo sedam pasa kod kuće!) instinktivno sam krenula ka njima. Ali, onda sam se setila opomene koju sam dobila pre neki dan od jedne Austrijanke. Ona je smatrala vrlo nepristojnim postupkom kada ljudi prilaze i maze njihovog ljubimca. Fair enough, ovaj put sam uljudno pitala ženu sa kojom je Miloš pričao, mogu li da pomazim njene pse.

AVANTURE AUTOSTOPERA (4): Plus i minus faze u Italiji

Ona se sva ozarila i započela je priču o svojim ljubimcima. Mi smo tako ostali da se valjamo po podu sa psima i pričamo sa Debrom još nekih pola sata. Oduševila se kada smo joj rekli da idemo stopom od Beograda do Barselone, i da spavamo preko Couchsurfinga, mahom kod lokalnog stanovništva po celoj Evropi. Nakon što smo joj objasnili kako CS funkcioniše, ona k’o iz topa reče: “Pa ja imam kauč! Možete doći kod mene!”

PPlanina Gaisberg koja se nalazi u Salzburgu. Miloš smatra da je ovaj grad savršen za entuzijaste koji vole planinarenje.
Planina Gaisberg koja se nalazi u Salzburgu. Miloš smatra da je ovaj grad savršen za entuzijaste koji vole planinarenje.

Žena, koja nas je tek upoznala, potpuni stranac, nakon samo nekoliko rečenica i zahvaljujući našoj energiji i otvorenom stavu, odlučila je da se usudi da uradi nešto što nije učinila nikada ranije. Otvorila nam je vrata svog doma i pozvala dve potpuno nepoznate osobe da budu njeni gosti!

AVANTURE AUTOSTOPERA (5): Hola, España! Stigosmo dva meseca ranije

A, pre neki dan, devojka je, videvši nas na putu, odlučila da prvi put u životu pokupi stopere. Ne samo da je rekla da će od sada primati još stopera, nego će se konačno usuditi i da sama koristi Couchsurfing! Nije li to sjajno? Kako samo jedan razgovor može da vas oslobodi strahova i učini da se usudite na nešto čega ste se do tada plašili…

U staroj austrijskoj pivnici pivo se toči u keramičke krigle, koje se obavezno kvase vodom
U staroj austrijskoj pivnici pivo se toči u keramičke krigle, koje se obavezno kvase vodom

Milošu se mnogo dopalo pivo koje prave monasi! U senci Mönchsberg-a (monaško brdo) opstaje još od 1621. najveća pivnica u Austriji. Pored postrojenja za proizvodnju, sa svojih nekoliko sala i ogromnom baštom ona nudi oko 1.400 mesta za posetioce. U njoj se može osetiti atmosfera prave austrijske pivnice. Pivo koje nude je uvek sveže, skladišti se isključivo u drvenim burićima, i pije se iz keramičke krigle koja se obavezno kvasi vodom. Pivo je lager i punog je ukusa, ima penu koja ostaje sa vama do poslednjeg gutljaja. Mi smo se super proveli za male pare (3 evra krigla) i preporučujemo svim putnicima koji posete Salzburg da se ovde osveže.

AVANTURE AUTOSTOPERA (6): Kako smo prespavali na italijanskom groblju

Tekst i fotografije: Tamara Marković i Miloš Dimić

Animatori u Beču

Čari putovanja su u tome što se na putu neretko dešavaju neočekivane situacije. Tako smo u Beču bili dečji animatori na jedan dan! Olaf i princeza Ana iz Ledenog kraljevstva su ulepšali jedno popodne deci iz dijaspore u udruženju “Bečke Poete”.
I sami smo se osećali kao deca, igrajući se i glumeći različite uloge kako bi izmamili drugim klincima osmeh. Princeza i Olaf su promenili svoja odela u lukavu lisicu Cicu i petla Sofronija, pa zajedno sa klovnom učili decu da igraju kolo Moravac. Jest’ da nismo imali nikakvo iskustvo u animaciji, ali ponude na putovanju se ne odbijaju. I odlično smo se snašli u ovoj ulozi. Čak su nam roditelji prilazili i raspitavali se o našoj “trupi”, ne znajući da smo taj dan bili samo gosti amateri.

 

AVANTURE AUTOSTOPERA (7): Boravak u hipi-komuni i povratak kući

Pozivamo vas da nam pošaljete „razglednicu“ sa putovanja koje vam je ostalo u srcu i dugo ćete ga pamtiti. Budite naš turistički vodič i odvedite posetioce online magazina ANTRFILE svojom pričom i fotografijama na neka zanimljiva mesta, podelite sa drugima šta ste videli, čuli, doživeli. Naša adresa je redakcija@antrfile.com

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde