Znate li da je Sanja Ilić napisao Zvezdinu himnu?

0
588

Na stihove Ljubivoja Ršumovića, Sanja Ilić je napisao muziku. Prvi put izvedena je krajem sedamdesetih na Marakani, a Sanja je dirigovao horom koji je pevao.

Himna Crvene zvezde peva se i danas, posle više od 40 godina od kako je nastala. Često navijači crveno-bele bodre na Marakani, ali i na drugim terenima, i horski zagrme uz čuveno “Mladići borovi, devojke jele, bore se pošteno za crveno-bele”. A da li znate ko je autor Zvezdine himne?

„Haljinica boje lila“ – kafanski hit reditelja rokera
Sanja Ilić, Foto Facebook / Sanja Ilić & Balkanika -Official napisao zvezdinu himnu
Sanja Ilić, Foto Facebook / Sanja Ilić & Balkanika -Official

On je trenutno u centru pažnje, jer njegova grupa predstavlja Srbiju na “Pesmi Evroviziji. U pitanju je Sanja Ilić, koji je sa “Balkanikom” obezbedio finale na Evrosongu 2018 u Lisabonu. Sanja Ilić je pre četiri decenije pobedio na konkursu koji je raspisan na Marakani za Zvezdinu himnu. A, tog dana kada je premijerno izvedena na stadionu crveno-belih pred 80.000 navijača nikada nije zaboravio.

Iz starogradske pesmarice – „Bolujem ja, boluješ ti“

– Kad je raspisan konkurs za himnu Crvene zvezde, prijavio sam se i – pobedio! Tekst ove himne napisao je pesnik Ljubivoje Ršumović. Mislim da je prvi put izvedena krajem sedamdesetih. Bio je to veliki spektakl pre utakmice Zvezda – Dinamo. Himnu je pevao Veliki hor “Branko Krsmanović”, a ja sam dirigovao. Ovu himnu i taj huk, kao i aplauz oko osamdeset hiljada ljudi nikad neću zaboraviti! – rekao je Sanja Ilić pre nekoliko godina za “Politiku”.

Pesma „Pevam danju, pevam noću“ posvećna je ćerki Vuka Karadžića

 

Zvezdina himna

Sve što smo želeli,
sve što smo hteli,
to su nam dali crveno-beli,
mladići borovi, devojke jele,
bore se pošteno za crveno-bele!

Crvena zvezda na nebu sja,
Crvenu zvezdu volim i ja,
Crvena zvezda to naš je tim,
hej Zvezda crvena, crvena,
hej Zvezda hej!

E. A. / Izvor: Telegraf.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde