Wikipedija na srpskom jeziku slavi 15. rođendan

0
71

Najveća južnoslovenska Wikipedija 16. februara obeležava punih 15 godina od nastanka. Od 2003. do danas stotine hiljada dobrovoljaca iz zemlje i regiona napisalo je više od 600.000 članaka na srpskoj jezičkoj verziji najveće onlajn enciklopedije.

Wikipedija na srpskom 15 godina
Foto: Wikimedija , autor Mina Simić

Wikipedija (Vikipedija) na srpskom jeziku je nastala zahvaljujući entuzijazmu nekoliko dobrovoljaca koji su počeli da je stvaraju, posle razdvajanja Vikipedije na srpskohrvatskom jeziku na srpsku i hrvatsku verziju. U prvoj godini Vikipedija na srpskom jeziku imala je 150 članaka, a samo tri godine kasnije dostignuto je 100.000 članaka. Danas Vikipedija na srpskom jeziku ima više od 602.000 članaka, preko 210.000 registrovanih korisnika, i oko 900 aktivnih urednika.

CNN: Srbija – destinacija koju morate posetiti u 2018!

Wikipedija na srpskom 15 godina
Foto: Wikimedija Srbije

– Vikipedija je postala sinonim za enciklopediju, što nismo ni pretpostavili da će se desiti kada smo počeli da je stvaramo. Ono što je istrajalo za sve ovo vreme jeste ideja slobodnog znanja, koje treba da bude dostupno svima – izjavio je Filip Maljković, jedan od prvih urednika i predsednik Vikimedije Srbije.

Obeležavanjem 15 godina od nastanka, proslavljaju se i svi drugi uspešni projekti širenja slobodnog znanja u Srbiji, partnerstva koja su doprinela uvećanju sadržaja Vikipedije, ali i dugogodišnja okupljanja i druženja Vikipedijanaca proistekla iz stvaranja najveće riznice znanja.

Kako se Brazilac Tijago proveo u Ivanjici na Nušićijadi

Wikipedija na srpskom 15 godina
Foto: Wikimedija Srbije

Prvi članak na Vikipediji na srpskom jeziku bio je o GNU licencama, na kojima se zasnivao sadržaj na Vikipediji. Članci su na početku bili pisani samo ćirilicom, a od 2006. je uveden softver koji je preslovljavao tekst sa ćirilice na latinicu i obrnuto, pa je i latinično pismo postalo ravnopravno. Vikipedija na srpskom je druga po čitanosti među Vikipedijama na Balkanu. Ispred je samo Vikipedija na bugarskom. Vikipedija na srpskom ima u proseku više od 21 milion poseta mesečno, odnosno 700.000 poseta dnevno. Svakog sata Vikipediju na srpskom poseti više od 28.000 ljudi, svakog minuta 450, svake sekunde osam ljudi. Članak sa najviše izmena je o državi Srbiji (3.840 izmena).

Sove iz Kikinde ponovo u emisiji o prirodi britanske kuće BBC

Najveći članak, ujedno i članak sa najviše referenci, je tekst o Hilari Klinton (680.490 bajtova, 720 referenci). Najviše fotografija na Vikipediji na srpskom jeziku ima članak Galerija grbova Norveške (491 fotografija). Korisnik sa najvećim brojem izmena je urednik Dcirovic, koji je napravio 1.163.871 izmena. Postoji oko 150 botova koji na dnevnom nivou olakšavaju poslove koji se ponavljaju. Vikipedija na srpskom je tokom 2017. godine posećena čak 257,7 miliona puta.

E. A. / Izvor: Wikimedija Srbije

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde