Atrakcija iz Indonezije: Tinejdžerke sa hidžabom praše metal

0
264

Tri mlade Indonežanke sa hidžabom imaju metal bend “Voice of Baceprot” i prava su atrakcija.

“Voice of Baceprot” je ime metal grupe koju čine tri devojke, tinejdžerke, koje inače nose hidžab. Mlade muzičarke dolaze iz ruralnog i konzervativnog dela Indonezije – Zapadne Jave, oko pet sati vožnje udaljenom od glavnog grada Džakarte.

indonežanke koje praše metal, grupa "Voice of Baceprot" foto roni zakaria
Članice indonežanskog metal trija “Voice of Baceprot”, Foto: Roni Zakaria

Indonežanski metal trio “Voice of Baceprot” je bučan bend. Zapravo, ime grupe i bukvalno znači “bučno”, na etničkom sundančkom jeziku, koje muzičarke govori. Nije samo glasna muzika grupe to što privlači pažnju. One su u centru pažnje u Indoneziji zbog specifičnog spoja religije i metal muzike.

Deca iz afričkog sirotišta pevaju hit Dina Dvornika

Tri tinejdžerke su bend oformile 2014. godine. Gitaru svira Firdda Kurnia, koja je ujedno i vokal, za bubnjevima je Eusi Siti Aisyah, dok je basistkinja Widi Rahmawati. Sa muzikom su se upoznale tokom srednjoškolskog školovanja. Odrasle su u skromnim uslovima, svakoj su roditelji lokalni farmeri. Potiču iz siromašnog dela zemlje, a školovale se u jednom od mnogih madrasa, odnosno muslimanskih škola na tom području.

Rumi iz Indonezije peva hit Marije Šerifović

Sa metal muzikom su se prvi put srele zahvaljujući savetnici za pomoć u srednjoj školi. Ona im je dala prva znanja i o muziciranju na instrumentima, a vremenom je postala menadžer grupe. Iako u početku devojke nisu ni znale šta je u stvari metal muzika kao žanr, sada je to njihov način života. Ističu da su im uzori “Slipkmot”, “Lamb of God” i “Rage against Machine”. Njihova grupa je sve popularnija u Indoneziji, a zanimljivo je da je i indonežanski predsednik Joko Widodo veliki zaljubljenik u metal zvuk.

U junu su nastupale na najgledanijoj televizijskoj emisiji u Indoneziji, ali njihov uspeh je veći ako se zna da muzički karijeru grade u konzervativnim uslovima svoje zajednice. Zbog toga što nose hidžab, često dobijaju poruke da trebaju prestati sa tom vrstom muzike. Roditelji su im u početku branili da sviraju, ali kako su postale popularne, i oni su ponosni na njihov uspeh.

Katolički sveštenik Mile na trens festivalu: To je oaza mira

– Ja sam se našla u metal muzici – kaže Kurnia (17). – Roditelji su mi u početku branili da sviram. Ali pošto je popularnost benda porasla, i oni su postali ponosni. Sada me podržavaju u onome što radim. Veoma sam ohrabrena i ponosna što je naša grupa inspiracija i drugim ženama. Sviram metal muziku, ali nosim hidžab. Pa šta? Hidžab je moj identitet. Ali, prihvatim i pop kulturu, rok muziku i mogu da se uz njih zabavim.

Do sada su objavile nekoliko svojih pesama, uključujući i jednu koja govori o obrazovnom sistemu u Indoneziji. A, numera “The Enemy of Earth is You” je o zaštiti životne sredine. Snagu im daje to što su inspiracija mnogima, a želja im je da jednog dana sviraju u Engleskoj i Francuskoj. Cilj im je da do kraja godine objave album.

E. A. / Izvor: www.npr.org

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde