Vesna Rusić: Promoter ženskog preduzetništva i novog koncepta tradicionalnih zanata

0
609

Vesna Rusić je uspešna poslovna žena, osnivač i direktor klastera Re:Crafts. Promoviše žensko preduzetništvo i tradicionalne zanate. Vredna, kreativna, radna, poletna, a njeni saradnici dodaju, i uvek nasmejana.

Vesna Rusić Re:Crafts
Vesna Rusić, osnivač i direktor klastera za tradicionalne zanate u Srbiji Re:Crafts, Foto: Jelena Balać

Svi znaju da su zanati preteča industrijske fabričke proizvodnje. Majstori su se bavili proizvodnjom, popravkom i održavanjem, pravili su svoj proizvod od početka do kraja. Danas su mnogi zanati utihnuli, radionice su zatvorene, a šegrta i kalfi, odnosno učenika, kojima majstori prenose svoje znanje i umeće, sve je manje. S druge strane, većina devojaka nekad se bavila ručnim radovima, vezle su, štrikale, heklale, šile… Danas, mnoge ne znaju ni konac u iglu da uvuku.

JEREMIJINO ŽIVOTNO DELO: Muzej hleba u Pećincima

Vesna Rusić Re:Crafts
Iz radionice Re:Crafts, Foto: Jelena Balać

Ipak, ima nade. I onih koji se zalažu za očuvanje zanata, kao i u edukaciji, povezivanju tradicionalnog i modernog, usmeravanju, podsticanju i uključivanju u nove poslove, a koji mogu biti veoma profitabilni.

Slikovnica Slavimira Stojanovića „Singi Lumba i Drvo čarobnih olovaka“

Re:Crafts klaster je rezultat nacionalnog projekta “Podrška starim zanatima u Srbiji”. On je 2009. godine bio podržan od strane Nacionalnog investicionog plana i nemačke organizacije za tehničku pomoć i saradnju GIZ. Re:Crafts klaster predstavlja mrežu preduzetnika, zanatlija, obrazovnih institucija i lokalnih samouprava sa ciljem zaštite srpske tradicije i kulturne baštine, očuvanja i promocije tradicionalnih zanata, uspostavljanja nove metodologije proizvodnje, inovativnog dizajna, prodaje i marketinga u polju tradicionalnih proizvoda.

UROŠ ĐURIĆ: Nisam ni anđeo ni đavo, trudim se da budem dobar čovek

Vesna Rusić Re: Crafts
Iz radionice Re: Crafts, Foto: Jelena Balać

– Naš cilj je podsticanje kreativnog preduzetništva u omladinskoj populaciji. Misija našeg klastera nastaje iz težnje da se eliminišu nedostaci tradicionalne zanatske proizvodnje: nizak obrazovni nivo zanatlija, nerazvijena tržišta, mali proizvodni kapaciteti, neadekvatne poreske stope, niska produktivnost, nepostojanje marketinga. Drugim rečima: jačanje preduzetništva ugroženih društvenih grupa (žena i mladih) kroz ukazivanje na održivi razvoj – prirodne i ljudske resurse kojima raspolaže Srbija. I kroz edukaciju o značaju naše kulturne baštine. Re: Crafts klaster je registrovan u jedinstvenoj evidenciji udruženja mladih, udruženja za mlade i njihovih saveza u Ministarstvu omladine i sporta pod brojem 1302. Od 2010. do danas realizovali smo projekte za mlade i žene preduzetnice na lokalnom, nacionalnom i internacionalnom nivou. Naši donatori u Srbiji su Grad Beograd – Sekretarijat za omladinu i sport; Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS; PKS; Eurobank. A, na internacionalnom nivou: Swiss Cooperation Office in Kosovo, kao i program “E Capital culture Adriatic start up get up school” Ancona/Italija – objašnjava Vesna Rusić, koja je osnivač i direktor klastera za tradicionalne zanate u Srbiji Re:Crafts.

Na dan oslobođenja Beograda otvoren rekonstruisani Muzej savremene umetnosti
Vesna Rusić Re:Crafts
Promenu posla i okruženja svakom bi preporučila, Foto: Privatna arhiva

Ova preduzimljiva žena je posle karijere profesora geografije, započela karijeru inicijatora u razvoju klastera – pokretača regionalnog ekonomskog razvoja u zemljama Zapadnog Balkana. Jedna je od od devet osnivača Saveta za klastere Privredne komore Srbije.
– Promenu posla i poslovnog okruženja bih mogla svakom da preporučim. U mom slučaju dešavalo se postepeno, odvijalo se u nekoliko faza i trajalo je nekoliko godina. Promena je u stvari stalna i poželjna u karijeri! – priča za “Antrfile” Vesna Rusić.

Srpsko kolo na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa

Promena u karijeri, kako kaže, bila je planirana i desila se nakon 17 godina rada u Dizajnerskoj školi na Dedinju i IV beogradskoj gimnaziji.
– Zahtevala je iskorak iz svega do tada poznatog u mom radnom okruženju. Mobilnost, komunikacija i želja da se dopre do ključnih ljudi i organizacija su bili moja prednost. Lična finansijska investicija, ulaganje u dodatno obrazovanje i putovanja u EU, nastupi na konferencijama, usavršavanje stranih jezika i potpuno nova znanja iz projektnog menadžemnta, a koji je postao moja svakodnevica, bili su ne samo napor, već i moja inspiracija.

Vesna Rusić Re:CraftsVesna je uspešna poslovna žena, koja “živi 200 na sat”. Trudi se da svoje brojne želje i ideje sprovede u delo. Na najbolji mogući način! Često je na putu, drži radionice, seminare, učesnik je konferencija. I stalno se usavršava.

Branka Veselinović poklonila deo lične biblioteke Muzeju knjige u Beogradu

– Učešće na konferencijama u oblastima ekonomskog razvoja – klastera i ženskog preduzetništva u dve evropske makroregije, Dunavskoj i Jadransko-jonskoj, omogućili su mi umreženost i poznanstva bez kojih moj poslovni uspeh ne bi bio moguć. A i zahvaljujući kojima sam imala jedinstvene momente u karijeri. Recimo, imala sam priliku da budem član prve švajcarske ekonomske misije u Prištini 2012, da predstavim svoj projekat koji se odnosio na osnaživanje žena za tržište rada i da potpišem ugovor sa Švajcarskom kancelarijom za saradnju u Prištini i realizujem projekat “Knitting the brand” na Kosovu u multietničkoj opštini Dragaš, kod Prizrena. Da rezultate projekta predstavim na kongresu žena preduzetnica u Tirani i u Beču. Takođe, da predstvim projekat ispred 300 studenata Univerziteta u Fribourgu. Onda, da kopredsedavam forumom žena preduzetnica između Prištine i Beograda (period 2013-2016). On je okupio 150 žena preduzetnica sa obe strane, a stvorili smo ga zahvaljujući postavljenom netvorku iz prethodnog projekta.

Vesna Rusić Re:Crafts
Re:Crafts je uspostavio platformu umetničkih škola u Srbiji, Foto: Ana Dušanić

Kako kaže, svaki projekat nosi nove situacije i nova poznanstva, a koja često prerastaju u neraskidiva projateljstva. Za razliku od savremenih devojaka, ona je od malih nogu učila o tkanju, šivenju, pletenju. Pre svega, od svoje bake.

15. Beogradski festival igre: Trupe iz Hong Konga, Sidneja i Izraela premijerno u Srbiji

Vesna Rusić Re:Crafts
Plakat Re: Craftsa, Foto: Marina Rusić

– Ručni rad je bio sastavni deo mog detinjstva i odrastanja na Rudniku, gde sam provodila školske raspuste. Talenat sam nasledila od bake i mame. Nekako se podrzaumevalo da na kraju osnovne škole, ne samo poznajem već i da praktično primenjujem sve veštine u izradi tekstila i tekstilnih predmeta kroz krojenje, šivenje, tkanje, pletenje, vez. Tradicionalni motivi su uvek bili dragocenost koja me inspirisala da napravim nešto novo i drugačije od onog što smo mogli da kupimo u radnjama. Postoji i sada deo mog dana kada se posvetim samo svojim motivima, dezenima, materijalima i kreaciji. Moja baka se bavila dobijanjem prirodnih tekstilnih vlakana, vune, svile, kudelje i svim vrstama ručnog rada kroz koje nastaju odevni predmeti ili tekstil za pokućstvo. Bavila se najviše tkanjem. Započinjala je osnovu za tkanje za sve žene u selu. U to vreme se sav tekstil izrađivao ručno u domaćoj proizvodnji. Izrađivala je platna za peškire, košulje, suknje, kapute, kao i predmete za devojačku spremu – miraz, ćilime, jastuke, prostirke. Moja majka i ja smo negovale način komunikacije kroz ručni rad. Zajednička nit je uvek postojala u našim razgovorima, a mogla je izgladiti i svaku vrstu nesporazuma.

Izložba „Od čika Paje“ – 38 remek dela Paje Jovanovića

Vesna Rusić Re:Crafts
Iz radionice Re: Crafts, Foto: Jelena Balać

Re:Crafts sprovodi aktivnosti u kojima su zastupljene tradicionalne tehnike obrade vune, pletenje i valjanje (filcanje) vune. Bavi se projektnim menadžmentom u oblasti revitalizacije nematerilajne kulturne baštine u Srbiji. Primer je projekat “Kreativna laboratorija”, koji je finasiralo Ministrtvo prosvete RS 2016/17, a u okviru koga je Re:Crafts uspostavio platformu umetničkih škola u Srbiji (srednje stručne škole u kojima se izučavaju tradicionalni zanati).

Kad srpski đaci zapevaju „Pukni zoro“ na srpskom i grčkom

– Cilj nam je da učenike i škole povežemo sa internacionalnim partnerima za učešće u Erasmus plus program, kako bi stekli neophodnu praksu i tako nastavili dalje uspešno školovanje u izabranim zanatima. Jer, čest je primer da talentovana deca odlaze posle završenih stručnih škola na neadekvatne fakultete vođeni sugestijama roditelja i neinformisane okoline, sa stavom “šta će ti zanat”. Tako sam u jednoj školi zatekla individulanu nastavu izuzetno talentovanog učenika sa instruktorom iz tokarstva (sitni delovi u drvetu u enterijeru). Na moje pitanje šta će upisati, odgovorio mi je – DIF. Drugi deo naše misije je da što veći broj učenika i nastavnika shvati suštinu projektnog mendžmenta, i primeni je u projektima EU. Sve je u životu projekat! Potrebni su vam resursi – određeno vreme, određena količina novca da bi realiziovali svaku aktivnost sa planiranim ciljem.

Engleskinja „ukrala“ romski biser

A kako je Re:Crafts dobio ime? Re kao “Reply”, kao odgovor, a “Crafts” su na engleskom zanati.
– Re:Crafts klaster je naziv za novi koncept koje nudi zanatska proizvodnja – dodaje Vesna.

Vesna Rusić Re:CraftsKroz njihove projekte prolazi na stotine učenika iz škola koje su u projektu. Tako se informišu o aktivnostima klastera ili učestvuju u projektu kao praktikanti.
– Prošle godine je devet studenata ITS visoke škole za IT obavilo više od 100 sati prakse na našem projektu. I dobilo potvrde o tome. To je značilo da smo zajedno kao tim putovali i bili u osam srednjih škola u Srbiji; da su snimili video material koji smo radili sa učenicima tih škola; i da su u kabinetima ITS montirali materijal; postavili web platformu; spremili završnu prezentaciju i konferenciju. Podržali smo novčano najtaletovanijeg studenta u projektu, iznosom za jednomesečnu rentu za stan i novac za ishranu.

Zlatni jubilej: Proslava 50 godina mature učenika Desete beogradske gimnazije

Koliko su zaista mladi zaiteresovani da nauče neke stare zanate?
– Tradicionalni zanati se izučavaju u srednjim stručnim školama u kojima mi realizujemo projekte. Mi kroz naš sadržaj dopunjavamo i unapređujemo znanja i veštine. Na primer, kako da svoju ideju pretoče u biznis plan, ili ih dovodimo u vezu sa iskusnim predavačima i mladim uspešnim preduzetnicima, koji su često nekadašnji đaci tih istih škola.

Vesna Rusić Re:Crafts
Promocija projekta “Banka motiva”, Foto: Jana Nikolić

Da li vam se javljaju i vremešniji polaznici?
– Re:Crafts je u novembru dobio mikrogrant za projekat “Banka motiva” od EU. Odnosno, aplicirali smo na konkursu za projekte kod Crvenog krsta Srbije i dobili! Naš projekat je jedan od 12 odabranih koji se realizuje u Srbiji kao deo programa “Inkluzija starijih osoba”, koji finasira EU. Radionice u projektu su u skladu sa potrebama za novim znanjiima i vestinama iz IT: fotografija, društvene mreže, stvaranje kolekcije mustri, koje ćemo fotografisati i izložiti…

MARINA RAJEVIĆ SAVIĆ: Zlatni vrt mog detinjstva

Vesna Rusić Re:Crafts
“Kreativna laboratorija” – Vesna Rusić (vođa projekta), sa dr Bojanom Ristićem (direktor ITS-a) i dr Svetlana Anđelić (pomoćnik direktora za nastavu)

RE:Crafts uspostavlja novi biznis model tradicionalnih zanata kroz projektne aktivnosti. A u rad su uključene i Vesnine dve ćerke. I to od 2009, njihovog “drugog početka”. Tada su kao saradnici Etnografskog muzeja u Beogradu bili deo nacionalnog projekta “Podrška starim zanatima u Srbiji” (realizovalo Ministarstvo trgovine zajedno sa muzejom).
– Moja mlađa ćerka je slikarka, sada je na master studijama na Accademia di belle arti u Firenci. Od septembra 2016. uključila je Re:Crafts u projekte Erasmus plus u Italiji i Start up cultural management school Ancona. A, starija je koordinator projekata u Beogradu i osoba za IT i administrativnu podršku. Ona je završila elektronsko poslovanje na ITS, a praksu je sticala kod nas u klasteru i u Centru za razvoj karijere Link group.

Porodica Gruden: Ljubav i harmonija dvanaestoro dece druga Oskara

Vesna Rusić Re:Crafts
I ove godine organizovaće brojne kreativne radionice, Foto: Re: Crafts

Šta je u poslovnom planu Re:Craftsa za 2018?
– Nastavak projekata od posebnog društvenog interesa za mlade u Srbiji, koje realizujemo uz pomoć Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS i Sekreatarijata za omladinu i sport grada Beograda; finale EU projekta “Banka motiva”; izložba tokom manifestacije “Dani EU baštine”; učešće na GREEN festu; projekat u Italiji “Save the Wool”…

D. Dušanić

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde