Katolički sveštenik Mile na trens festivalu: To je oaza mira

0
168

Katolički sveštenik Mile Pecić je bio na trens festivalu i razbio sve predrasude o psihodeličnoj muzici. “To je oaza mira u kojoj sam osetio Isusovo blaženstvo”, rekao je.

Dok su neki sveštenici požare u Dalmaciji pripisivali Božjom kaznom zbog “Sodome i Gomore na festivalu Ultra”, vremešni slunjski sveštenik Mile Pecić vlastitim je primerom pokazao kako Katolička crkva zapravo ne mora biti konzervativna i rigidna, nego, upravo suprotno, otvorena spram stavova mladih.

MARINA RAJEVIĆ SAVIĆ: Zlatni vrt mog detinjstva

hrvatski-zupnik-na-festivalu-1-620x350 sveštenik MileSimpatični sveštenik odlučio je da sopstvenim očima vidi i doživi šta je to “Momento Demento”, festival psihodelične muzike i kulture na kojem se uz reku Mrežnicu, u Primišlju kod Slunja, uz elektronsku muziku zabavlja više hiljada mladih iz celog sveta. Kako bi odmah pokazao da je sveštenik, na festival je došao u “punoj opremi”, odnosno u svešteničkoj odori. Jer, hteo je da vidi, kaže on za 100posto.hr, kako će ga mladi dočekati. Bio je više nego prijatno iznenađen.

Miroljubivi, srdačni, ljubazni ljudi

– Ovo mi nije prva godina da sam posetio Momento Demento, ali ove godine sam namerno hteo da dođem odeven kao sveštenik kako bih bio što prepoznatljiviji. Jako mi se svidela reakcija tih mladih ljudi. Po njihovim pogledima sam osetio da sam dobrodošao među njima. Oni su prekrasni ljudi, vrlo nenasilni i miroljubivi, ljubazni i srdačni. Nema sukoba, nikakve agresije, čak ni povišenih tonova. To mi se jako svidelo, za razliku od nekih drugih koncerata, recimo narodnjačkih, gde je sve puno nasilja i grubosti – ispričao je slunjski sveštenik Mile koji je za vreme svoje posete psihodeličnom festivalu snimio i video.

Hrvatice obradile svetski hit: Urnebesna verzija „Despacita“ za sve prevarene žene

Kaže kako su posetioci festivala bili vidno iznenađeni njegovom pojavom, pa su mu prilazili sa svih strana.
– Dolazili su i govorili mi “oče”, pozdravljali me, a jedan mladić rekao mi je da sam mu upravo još više ulepšao ovaj dan i ceo festival. Osećao sam se odlično među njima – govori sveštenik Mile Pecić.

Magično i okovano ledom: Održano prvo venčanje na Antarktiku

 

hrvatski-zupnik-na-festivalu

Prihvatanje različitosti

Svoje utiske objavio je i u tekstu na službenim internet stranicama slunjske Župe Presvetog Trojstva, gde je postavio i fotografije svoje posete psihodeličnom festivalu. Tamo je napisao i ove reči:
– Ovih je dana kroz Slunj prošlo mnogo grupa koje su svojim načinom odevanja i izgledom pobuđivali zanimanje. Odmah ćete pogoditi da se radi o gostima festivala neobične muzike koji se godinama održava na reci Mrežnici kod Primišlja. Ovi ljudi nisu ničim provocirali lokalno stanovništvo. Strpljivo su čekali na prevoz, kupovali po prodavnicama i pokazivali strpljivost i toleranciju. Nije zabeležena nikakva krađa ili eksces… Jedni druge prihvataju u različitosti, ne samo u odevanju, nego i u načinu života.

Porodica Gruden: Ljubav i harmonija dvanaestoro dece druga Oskara

hrvatski-zupnik-na-festivalu– Posebno upada u oči ekološka svest: nigde nismo videli bačen pikavac. Ima predrasuda o ovim ljudima i muzici koju vole, poznatoj kao psihodelična muzika. Ako pođemo od pretpostavke da ova muzika i njeni obožavaoci spadaju u subkulturu, u suprotnosti sa službenom kulturom i načinom života, onda moramo priznati da oni nisu nimalo agresivni. Zapravo dobroćudni su i tolerantni. Nema nikakvih svađa, povišenih tonova. Zanimljiva je reakcija kad vide katoličkog sveštenika u svojoj sredini. Lično sam doživeo radosno prihvatanje. Većina je dala neki znak radosti, pogledom, smeškom, pozdravom. Neki su pomalo iznenađeni i zatečeni – napisao je sveštenik Pecić.

Razredna u 103. godini prozivala đake Prve beogradske na proslavi 45 godina mature

hrvatski-zupnik-na-festivalu

Oaza mira

Na festivalu je porazgovarao i sa lekarskim ekipama te ga je razveselilo što nemaju gotovo nikakvih ozbiljnijih intervencija. A, pohvalio je i policiju koja, po njegovim rečima, radi odličan posao na prevenciji upotrebe droga na festivalu.
– Prošao je već 21 sat i muzika u glavnom punktu postajala je sve jača. Mnoštvo je u ritmu muzike u nekoj vrsti transa. Morali smo napustiti ovaj veliki kamp. Muzika je bivala sve tiša kako smo se udaljavali. Poneli smo u svesti drage susrete s ovim ljudima raznih naroda, jezika i kultura i zaželeli opet doći k njima.

I to se dešava: Policijski pas dobio otkaz jer je previše…

– Ne mogu se pohvaliti da sam učinio neko veliko delo ali bio sam sa ljudima koji u različitosti žive jedinstvo. U konfliktnom svetu, svetu u znaku terorizma i ratova, ovaj festival sa svojim posetiocima deluje kao oaza mira. Ovde sam prepoznao Isusovo blaženstvo: “Blaženi mirotvorci, oni će se sinovima Božjim zvati!”. Razmišljajući dalje o ovoj muzici i festivalu imam utisak da je ovo pokušaj da se ljudskom tehnikom, pa i muzikom dođe do ravnoteže duha, do mira i neke vrste spasenja. To je hvalevredno – zaključuje sveštenik Pecić.

E. A. Izvor: 100posto.hr / slunj-crkva.hr
Foto: www.slunj-crkva.hr

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde