Kikinda: Sovembar u najvećem zimovalištu sova utina na svetu

0
157

U Kikindi se održava jedinstvena manifestacija – Sovembar.

Sovembar u Kikindi 1
Sove u Kikindi, Foto: Printskrin RTS

Kikinda je najveće zimovalište sova utina na svetu i one predstavljaju prepoznatljiv simbol grada. Zato je novembar, mesec posvećen ovim simpatičnim pticama, dobio naziv Sovembar. Tim povodom lokalna Kancelarija za turizam već godinama organizuje bogat program.

Dani ludaje u Kikindi: Dejan Petrović oborio rekord posećenosti

Sovembar u Kikindi 1
Izložba učenika posvećena sovama, Foto: Printskrin RTS

Tokom zimskih meseci u krošnjama stabala u centru Kikinde zimuje i po više stotina sova. One su noćne ptice, što znači da danju spavaju, a noću idu u lov. Gnezde se svake godine i imaju od tri do četiri mladunca. Veoma su korisne, jer se hrane glodarima, miševima, voluharicama i drugim sitnim životinjama.

Sovembar u Kikindi 1
Postavljanje ekoloških kutija za gnežđenje, Foto: Printskrin RTS

– Evo, primera radi, samo ovde u Kikindi tih nekoliko stotina sova koje borave, uštede nam milione evra svake godine. A, koje bi lokalni paori, naši zemljoradnici, zadrugari morali da koriste, da bi taj novac utrošili na uništavanje tih istih glodara. U isto vreme bi izgubili letinu i znatno bi smanjili prinose sa svojih njiva – kaže za RTS Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Veče puno umetnosti otvorilo Gradić fest

Sovembar u Kikindi 1
Posmatranje sova, Foto: Printskrin RTS

Sove su interesantne po tome što ne prave sebi gnezda, nego se useljavaju u gnezda drugih ptica. Ali, Kikinđani, kao dobri domaćini, za njih su napravili ekološke kutije za gnežđenje.

– Građani Kikinde se trude da ih ne uznemiravaju. Nego da ih čuvamo, da ih ne ometamo i uznemiravamo. Ne rušimo gnezda i pazimo o jedinkama – rekla je Miroslava Krnić, iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Kikinde.

Sovembar u Kikindi 1
Deca su napravila sove od papira, gline, plastelina… Foto: Printskrin RTS

Pre tri godine donešen je program o zaštiti, čuvanju i promovisanju upravo zimovališta sova u Kikindi. On podrazumeva i ostale aktivnosti, kao što su monitoring, proučavanje ishrane, prstenovanje sova.

Kad srpski đaci zapevaju „Pukni zoro“ na srpskom i grčkom

Sovembar u Kikindi 1
Dečji radovi na Sovembaru, Foto: Printskrin RTS

Putem manifestacije Sovembar učenici osnovnih i srednjih škola su predstavili sove u literarnom i likovnom obliku. Takođe, prezentovali su svoja znanja o njima, a sve to da se ne zaboravi kakvo blago Kikinda poseduje kad je u pitanju životinjski svet. Učenici su sove pravili od balona, gline, boje i novina.

Sovembar u Kikindi 1
Sove su prepoznatljiv simbol Kikinde, Foto: Printskrin RTS

Manifestacija Sovembar u Kikindi, pored izložbe, u sadržaju ima kvizove o sovama; filmove; brojanje sova; predavanja i kreativne radionice na temu ušara u vrtićima u gradu i selima.

Izvor: RTS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde