“Sat za našu planetu”: Skoro 200 zemalja gasi svetlo u subotu

0
122

Globalna ekološka akcija održava se deseti, jubilarni put u Srbiji.

sat za našu planetuNajveća globalna akcija za zaštitu prirode “Sat za našu planetu” održaće se u subotu 24. marta, kada će simbolično isključivanje svetla na jedan sat, od 20,30h do 21,30h, ukazati na neophodnost očuvanju planete.

Protekle decenije, WWF je kroz “Sat za našu planetu” doprineo vidljivosti teme klimatskih promena i njihovih posledica. Od ove godine, pod sloganom “Poveži se sa planetom”, akcija je usmerena i na termin biodiverziteta, odnosno biološke raznovrsnosti, kako bi se upozorilo na njegovo ubrzano smanjenje širom sveta. Biodiverzitet je najjednostavnije rečeno raznolikost živog sveta na planeti i ima direktan uticaj na život svih nas, jer predstavlja temelj zdravlja planete. Zbog neodrživog korišćenja prirodnih resursa, beleži se njegovo smanjenje što dovodi do nestanka vrsta i prirodnih staništa.

Sove iz Kikinde ponovo u emisiji o prirodi britanske kuće BBC

sat za našu planetuAkciju “Sat za našu planetu”, u svetu poznatu kao “Earth Hour”, do sada je na globalnom nivou podržalo preko 7.000 gradova iz 178 zemalja. Među njima su i 91 grad i opština u Srbiji. Verujemo da će jubilarna deseta akcija “Sat za našu planetu 2018” u Srbiji da ujedini još veći broj gradova, institucija, organizacija, kompanija i pojedinaca, kažu organizatori.

“Sat za našu planetu” kao i prethodnih godina podržali su Ministarstvo zaštite životne sredine; Grad Beograd – Sekretarijat za zaštitu životne sredine; Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine; i Grad Novi Sad. Rok za prijavu gradova i opština, škola i univerziteta, organizacija civilnog društva i kompanije produžen je do petka 23. marta.

„Potez za budućnost“: Svečano predstavljen mural u Pop Lukinoj ulici

sat za našu planetu– I ove godine isključivanjem svetla na sat vremena širom sveta, poslaćemo snažnu poruku da samo kroz očuvanje planete Zemlje sebi možemo da obezbedimo održivu budućnost. U subotu 24. marta pripremamo vam zanimljiv program na Trgu Republike! – poručuju na društvenim mrežama organizatori WWF.

Ujedno i podsećaju kako sve možemo da doprinesemo očuvanju prirode i naše planete:
– Isključite uređaje koje ne koristite, oni i u režimu “stand – by” troše električnu energiju. Ne bacaj smeće, nije mu mesto u rekama. One nam obezbeđuju vodu za piće, energiju, mesto za rekreaciju, a stanište su i brojnih biljaka i životinja. Posadi drvo, obezbedi kiseonik za sebe, svoje drage i planetu. Nosite uvek platnenu kesu u kupovinu i smanjite potrošnju plastičnih kesa i nepotrebne ambalaže. Izađi u prirodu! Samo tako ćeš je upoznati i naučiti da je čuvaš. Zatvori slavinu dok pereš zube, sačuvaj ograničene resurse čiste pijaće vode na planeti… #PovežiSeSaPlanetom

Porodica Gruden: Ljubav i harmonija dvanaestoro dece druga Oskara

sat za našu planetuNa Trgu Republike program počinje u 17h. Biće održan niz zanimljivih predavanja, a svirka, dok traje “Sat za našu planetu” biće Unplugged, bez pomoći pojačala i mikrofona. Od 21,30h, kada se upale svetla i pojačala, nastaviće se zabava uz body-art performans grupe “Naslikam ti facu i telo”.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde