Priča o pesmi “Šta bi dao da si na mom mjestu”

0
1525

Ogromna popularnost koju je grupa “Bijelo dugme” stekla prvim albumom “Kad bi bio bijelo dugme”, nadograđena je narednim izdanjem “Šta bi dao da si na mom mjestu”.

šta bi dao da si na mom mjestu bijelo dugmeLP ploča “Šta bi dao da si na mom mjestu” je objavljena 1975. godine, a na njoj je bila i istoimena pesma. Drugi album “Dugmeta” nastao je u selu Borike, u okolini Rogatice, gde su se članovi benda povukli uoči snimanja. Trebalo je potvrditi novim numerama da početni uspeh nije bio slučajan. Album je snimljen tokom novembra 1975. u londonskom “Er rikording” studiju sa engleskim producentom Nilom Harisonom. Bas gitaru je svirao Željko Bebek, pošto je Zoran Redžić uoči snimanja teško povredio prst leve ruke.

Kako je nastao vanvremenski hit „Ti si mi u krvi“

Tekst za naslovnu pesmu napisao je proslavljeni pesnik Duško Trifunović, a autor ostalog materijala bio je Goran Bregović. “Šta bi dao da si na mom mjestu” karakteriše balkanskog čoveka. Mentalni sklop, psihološku sliku i usud ljudi našeg podneblja. Zavist, ljubomoru i stav, narodski rečeno – “da komšiji crkne krava.” Ne mora nužno biti kritika tog fenomena, ali je definitivno slika istog. U jednom intervjuu Triifunović je ispričao kako je pesma nastala.

Kako je nastao hit „Bolje biti pijan nego star“ grupe „Plavi orkestar“

šta bi dao da si na mom mjestu bijelo dugme– Tu je drugi stih mnogo važan “Da te mrze, a da ti se dive”. Jednom smo sedeli u “Park” kafani i ja vidim Željka Bebeka kako ide. On je sjajan umetnik, uradio je to što je uradio, ali je štos u tome što je on bio mršav, neke tanke nogice, a glava mu ogromna, zato što mu je frizura u to doba bila natapirana. I ja znam da ga ne vole, govore – ma šta se on pravi važan. Ali, kad je Željko ušao u kafanu, odjednom je bilo neko ozarenje. I ja shvatim – njega mrze, ali mu se dive! Otišao sam kući i to napisao, jer je on rekao da mi je Goran poručio da mu treba neki tekst. Oni su bili na Borikama, gore na Romaniji su pravili onu svoju čuvenu ploču. Ja sam mu to odmah doneo – ispričao je pesnik, koji je između ostalog i autor vanvremenskog hita “Ima neka tajna veza”.

„Bijelo dugme“ oborilo rekord posećenosti Dana piva u Zrenjaninu

Pesma spada u red antologijskih, koje ne blede, ne gube na značaju ili aktuelnosti. Može se čak reći i da ima proročki karakter, budući da danas živimo živote rijaliti programa. “Šta bi dao da si na mom mjestu” je jedna od mnogih Bregovićevih pesama, za koju kažu da je plagijat. Optužuju ga da je “podražavao” numeru “I am the dance of ages” grupe “Argent”. Za nju važi ona kulta Bregina izjava: “Je**š pjesmu koja ni na šta ne liči.”

šta bi dao da si na mom mjestu bijelo dugmeOsim naslovne numere, sa ovog albuma veliki je hit bila pesma “Tako ti je, mala moja, kad ljubi Bosanac”. Takođe i “Došao sam da ti kažem da odlazim”, “Ne gledaj me tako i ne ljubi me više”, “Požurite konji moji”. Ploča izrazito raskošnog pakovanja prodala se u tiražu većem od 200.000 primeraka. Zato su u “Jugotonu” izmislili naziv “dijamantska ploča”, pošto do tog trenutka nijedan album nije prodat u tolikom tiražu.

50 godina stvaralaštva Petra Pece Popovića

Muzički, kulturološki i društveni fenomen najvećeg kalibra – to je bilo “Bijelo dugme” u Jugoslaviji. Devet studijskih i četiri koncertna albuma, pregršt hitova i vrhunskih muzičara koji su se tokom dve decenije postojanja benda smenjivali, učinili su da sastav bude mnogo više od muzičkog fenomena. Bregovićev pastirski rok, odnosno rokenrol upakovan u domaći, balkanski aranžman, učinio je da slava “Bijelog dugmeta” bude neprolazna. Neki će, čak, reći da je pastirski rok preteča turbofolka.

Pesma „Pevam danju, pevam noću“ posvećna je ćerki Vuka Karadžića

E. A. / Izvor: expresstabloid.ba

ŠTA BI DAO DA SI NA MOM MJESTU

Šta bi dao da si na mom mjestu,
da te mrze, a da ti se dive?
Šta bi dao?

Šta bi dao za veliku gestu,
mjesto svoga da tvoj život žive?
Šta bi dao?

Ti, budi sretan sad što si preko puta
ti što nas strašni let nad provalijom dijeli,
jer ovo je samo mojih pet minuta
a pred tobom stoji život cijeli.

Šta bi dao da možeš ovako,
dići ruke, a puk da te slijedi?
Šta bi dao?

Da l` bi i ti u svom srcu plak`o
kao što se moje srce ledi?
Da l’ bi i ti?

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde