“Potez za budućnost”: Svečano predstavljen mural u Pop Lukinoj ulici

0
193

Srpska prestonica dobila je novi mural.

mural u Pop Lukinoj ulici
Novi mural u Beogradu, Foto: Promo/NIS

U Beogradu, na ulazu u Pop Lukinoj ulici, svečano je predstavljen novi mural. Njegovu izradu je inicirala kompanija NIS. Cilj izrade murala je promocija koncepta ulične umetnosti i umetnosti u javnim prostorima. Kao i afirmacija ideje o budućnosti održivih gradova. Reč je o delu mladih umetnika, Sare Antov i Dragana Vukovića. Oni su pobednici konkursa za oslikavanje murala na temu “Zeleni grad – nova energija”. A koji je kompanija NIS u saradnji sa Gradom Beogradom raspisala krajem decembra 2017. godine. Pod sloganom “Potez za budućnost”, NIS će nastaviti da na slične načine razvija odnos sa zajednicom. I da podržava razvoj savremenog stvaralaštva i mladih umetnika. Svečanom predstavljanju novog prestoničkog murala prisustvovali su Milutin Folić, glavni urbanista Grada Beograda, kao i predstavnici kompanije NIS, predvođeni Pavelom Kandalincevim, zamenikom direktora Bloka Promet.

Beograd dobija novi mural: Proglašen pobednik konkursa „Zeleni grad – nova energija“

mural u Pop Lukinoj ulici
Autori murala Sara Antov i Dragan Vuković, Foto: Promo/NIS

Centralni motiv murala koji ukrašava fasadu jedne od glavnih beogradskih ulica je list – simbol zdravog života. A, njegova mreža predstavlja jaku zajednicu, odnosno sliku grada kojoj težimo i možemo zajednički da je stvorimo. Novo umetničko delo šalje snažnu poruku Beograđanima i posetiocima glavnog grada o Beogradu koji želimo da ostavimo u nasleđe – kao zelenog grada budućnosti, grada novih tehnologija i ideja.

Užice: Mural posvećen glumcu Nebojši Glogovcu

mural u Pop Lukinoj ulici
Milutin Folić, glavni urbanista Grada Beograda, Foto: Promo/NIS

Milutin Folić, glavni urbanista Grada Beograda, je istakao da mu je zadovljstvo što u ime grada, ovaj mural može da predstavi široj publici.
– On od danas postaje deo našeg grada i zbog toga je dobro što je on urađen na ovaj način, u saradnji sa jednom od najvećih srpskih kompanija koja je raspisala jedan izuzetno ozbiljan konkurs sa temom koja je danas možda i najaktuelnija, a to je ekologija. Ovo je jedan u nizu projekata koji smo ostvarili zajedno sa kompanijom NIS i očekujem da će ih biti još. Neki od njih su zelene površine; dečija igrališta i sportska igrališta; i evo konačno smo došli i do umetnosti u javnim prostorima. A, koju ćemo, verujem, u narednom periodu posebno da afirmišemo. Grad Beograd je generalno pripremio za naredni period jedan potpuno drugačiji pristup uličnoj umetnosti, zbog toga što se veliki broj javnih površina u Beogradu danas uređuje. Šire se pešačke zone, uređuju se parkovi… transformiše se grad iz grada za automobile u grad za ljude – rekao je Milugtin Folić.

Murali meksičkog umetnika u Novom Sadu, Sisku i Skoplju

mural u Pop Lukinoj ulici
Pavel Kandalincev, zamenik direktora Bloka Promet kompanije NIS, Foto: Promo/NIS

Pavel Kandalinčev, zamenik direktora Bloka Promet kompanije NIS, je rekao da podrškom koju su pružili ovom projektu nastavljaju da potvrđuju svoj odgovoran odnos prema zajednici i doprinos stvaranju kvalitetnijih uslova za život sadašnjih i budućih generacija Beograđana.
Autori murala, Sara Antov i Dragan Vuković, ne kriju ponos, sreću i zadovoljstvo zbog učešća i pobede na konkursu.
– Osećaj je divan i drago nam je što je neko prepoznao naš stav i naše viđenje murala. Kao i što nam je pružena prilika da naše idejno rešenje pretvorimo u delo. To i jeste bio naš glavni motiv – da ostavimo poruku kroz svoj rad koji će da obogati živote svih nas, kao i da urbani prostor učini bogatijim – rekla je Sara Antov.

Američki učenici otpevali i odsvirali „Tamo daleko“

Dragan Vuković je ukazao je na važnost poruke koju nosi njihovo umetničko delo.
– Dugotrajnost koju čovek može da ostavi iza sebe je neprocenjiva. Kao i poruka koju smo želeli da prenesemo Beograđanima i svim gostima prestonice – čuvajte Beograd, zdrav život i našu ekologiju.

E. A. / Izvor: NIS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde