Porodica Gruden: Ljubav i harmonija dvanaestoro dece druga Oskara

0
2570

Zora i Oskar Gruden živeli su u srećnom braku i dobili dvanaestoro dece. Danas Grudeni žive diljem sveta, ali su ostali veoma bliski i vezani, a okupljaju se na “Grudenijada”.

Iz porodičnog albuma - svi nasmejani i srećni
Iz porodičnog albuma – svi nasmejani i srećni, Foto: Privatna arhiva

Veliku zgradu sa osam ulaza na Senjaku, u Bulevaru Vojvode Mišića, prekoputa Beogradskog sajma, mnogi stariji žitelji srpske prestonice i danas zovu Udbina zgrada. U jednom od stanova je živela posle oslobođenja Beograda velika i neobična porodica – Gruden. Zora i Oskar Gruden imali su dvanaestoro dece. Najmlađi sin Josip, i danas živi u tom stanu sa svojom porodicom. Ali, tu se često okupljaju i brojni Grudenovi, koji danas žive na raznim meridijanima sveta.Porodica Gruden je uvek bila odlično organizovana
Porodica Gruden je uvek bila odlično organizovana, Foto: Privatna arhiva

Priča o porodici Gruden je veoma zanimljiva. Kada se u ono predratno vreme u Beograd 1935. doselio po zadatku mladi zubar Oskar, Slovenac iz Nabrežine kod Trsta, nije ni slutio da će njegov susret sa Užičankom, studentkinjom klavira Zorom Jehličkom, biti krunisan divnim brakom i dvanaestoro dece.

Posle venčanja u Beogradu, mladenci Gruden su otišli u Užice. Tu je Oskar otvorio ordinaciju. Posle najstarije ćerke rođene u Beogradu, rađali su se „užički“ Grudeni, njih devetoro. Godine 1951. porodica menja adresu. Sele se u Beograd, u tada tek završenu veliku zgradu na Senjaku prekoputa sajma. Tu su se rodila još dva člana velike porodice.

Deo članova porodice Gruden i Jehlička posle otkrivanja spomenika u Užicu Foto porodica Gruden
Deo članova porodice Gruden i Jehlička posle otkrivanja spomenika Jozefu Jehlički u Užicu, Foto: Privatna arhiva
Prelazak u pravoslavnu veru

Oskar Gruden, poreklom Slovenac, i Zora Jehlička iz Užica, po ocu Čehinja a po majci Srpkinja, venčali su se 14. maja 1936. u Vaznesenjskoj crkvi u Beogradu. Oskar je pre venčanja prešao iz katoličke u pravoslavnu veru. Baš kao što je i Zorin otac Josif Jehlička učinio to isto da bi mogao da oženi lepu Srpkinju Milevu Draškić.

 

Najstarije dete je Marija – Maja, Majca, balerina, pa onda redom Aleksandar – Saša, glumac, Dušan – Dule, doktor mašinstva, direktor razvoja Poršea, Branislav – Branko, carinik, Miroslav – Mirko, inženjer mašinac i informatičar, Jasna – Micka, filolog, Marina – Rica, službenica i folklorista, Vladimir – Laki, pomorac i informatičar, Srđan – Smit, student dentista, Josip – Kesa, Bujka, inženjer mašinac, jedan od vodećih stručnjaka Shell-a, Snežana – Civa, zubotehničar, i najmlađa Jelka – Beka, službenica u IMR i CIP-u.

Uramljena fotografija roditelja i njihove dece
Uramljena fotografija roditelja i njihove dece, Foto: Privatna arhiva
Organizovani i vredni

Mnogi se poprilično namuče dok ih sve pobroje, a možete misliti kako je bilo nahraniti sve njih, obući i školovati. Tata Oskar je pored redovnog posla u zubnoj ambulanti MUP-a, radio još u tri ordinacije. Mama Zora se posvetila odgajanju. Organizacija u porodici je bila savršena. Svako je radio svoj deo posla, nije bilo mnogo rasprave oko toga. I ono najvažnije – porodična harmonija, ljubav i podrška svakoga prema svakome, učinila je da se to održalo do današnjih dana.

Portreti Zore i Oskara Grudena u stanu na Senjaku
Portreti Zore i Oskara Grudena u stanu na Senjaku, Foto: Đ. Damjanović

Kako se koje dete rađalo, mama Zora im je smišljala, po nekoj svojoj inspiraciji nadimke – Majca, Micka, Civa, Beka, Laki, Bujka … i ti nadimci su im ostali i dan danas. Postoji dosta porodičnih anegdota koje se prepričavaju. Petorica najmlađe braće je spavala u jednoj sobi, iz milošte zvanoj – „brlog starih Slovena“. Kad bi se stariji brat Dule vraćao sa fakulteta, započinjala je „bitka“ jastucima, a njemu nije bilo teško da ih sve savlada. U tim bitkama Bujka (Josip) je bio Kraljević Marko, a Dule – Musa Kesedžija. Kad su jednom prilikom napadači bili poslagani na gomili, Dule je bratu Bujki rekao:“Ti nisi Musa Kesedžija, ti si Kesa Musadžija.“ I tako je Josip dobio novi nadimak. Kao Kesa je poznatiji nego po imenu koje je dobio od Tita na rođenju.

Učesnici prve Grudenijade u Ljubljani 1984.
Učesnici prve Grudenijade u Ljubljani 1984, Foto: Privatna arhiva

Kum Tito

Naime, predsednik SFRJ Josip Broz Tito je, po tadašnjim uzusima, bio kum devetog rođenog deteta u porodici. A, Grudenima, izuzetno, i desetog!
– Porodica je tada živela u Užicu, i kada se rodilo deveto dete, majka je prema tadašnjem običaju pisala Maršalatu. Izaslanik kuma bio je Užičanin Slobodan Penezić Krcun, koji je poznavao našu porodicu. Po njegovom najboljem drugu, koji je poginuo u NOB-u, moj brat Srđan je dobio ime. Bila je to velika proslava, tako su mi svi pričali, jer je Srđa bio prvo Titovo kumče u Užicu – kaže Josip Gruden.
A kada se 1949. rodio novi sin, majka Zora je ponovila molbu i dečačić je dobio ime po kumu. Posle je svake godine u kuću Grudena Tito za rođendan kumovima slao poklon-pakete sa slatkišima i igračkama.

Nerotkinja

Iako su lekari tvrdili da će Zora Gruden zbog bolesne kičme ostati nerotkinja, to se nije dogodilo. Ispunila je želju mužu Oskaru i rodila dvanaestoro naslednika. Njena deca se sećaju da im je majka bila veoma dobar organizator i vredna žena. Pored toga što je, iako diplomirana pijanistkinja, pomagala mužu u zubnoj ordinaciji, sama je birala jelovnik, kuvala i organizovala život. Preminula je 1989. godine.

 

Josip Gruden sa svojom decom
Josip Gruden sa svojom decom, Foto: Privatna arhiva
Čuvar vatre Grudena

Danas je Josip Gruden i sam otac šestoro dece, „čuvar vatre Grudena“. Živi u stanu u kome je i odrastao. Na jednom zidu stana je i kalendar sa datumima i fotografijama današnjih 128 članova porodice Gruden. Teško je popamtiti sve to. Tu si i fotografije tragično poginule braće Srđana i Mirka, kao i rodonačelnika gospodina Oskara i gospođe Zore Gruden.

Oni bi sigurno bili presrećni da mogu da ih vide na čuvenim „Grudenijadama“, kada se svi okupe. Tada sa raznih strana sveta dolaze Grudeni sa svojim porodicama, u grad za koji se svi dogovore da će biti mesto skupa i druženja. Od 1984, kada je bilo prvo okupljanje, to se do sada ponavljalo 13 puta. I sigurno će ponovo, ali u još većem broju. Stižu najmlađi.

Knjiga Dušana Gudena “Letopis moje porodice”

O Čehu Jozefu Jehlički, mama Zorinom ocu, koji je u vreme panslavizma došao u Srbiju da propagira sokolski pokret, kao i o Igu Grudenu, slovenačkom pesniku , advokatu i narodnom Tribunu, pa o Ljubomiru Muciju Draškiću i ostalim vezama sa ovom divnom porodicom pisao je jedan od njih, Dušan Gruden, u svojoj knjizi „Letopis moje porodice“.
Na televiziji Beograd je 1960. godine bio emitovan dokumentarni film Puriše Đorđevića i Branka Ćelovića „Dvanaestoro dece druga Oskara“ koji je naišao na opšte dopadanje. Inače, reditelj je zubnog lekara nazvao drugom, iako ni on, ni njegova supruga Zora nikada nisu bili članovi partije.

Đorđe Damjanović

Dušan Gruden sa rođacima u Poršeu, Foto: Privatna arhiva
Dušan Gruden sa rođacima u Poršeu, Foto: Privatna arhiva
Otac razvoja motora

Dr Dušan Gruden je radio kao rukovodilac sveukupnog razvoja „srca“ brzih sportskih Poršea – najsavremenijih motora. A dao je svoj doprinos i za mnoge firme – za američki Dženeral motors, rusku Ladu, pa Volvo, Ford, Reno, Volksvagen. Pomogao je i kod konstrukcije prvog malolitražnog motora na svetu sa ubrizgavanjem goriva za ondašnji jugoslovenski Jugo. Profesor Gruden je bio „otac“ razvoja motora sa 4 ventila, konstrukcije koja u poslednjih dvadesetak godina nije zamenjena ničim boljim.

Kada je Porše u svom istraživačkom centru u Vajsahu osnovao istraživačko odeljenje „Ekologija i energija“, Dušan Gruden je bio prvi direktor tog veoma važnog ogranka. Tu je radio sve do penzije. Rezultat njegovog samopregalačkog rada ostavilo je dubok trag i u firmi Porše i u automobilskoj induistriji uopšte. Dr Gruden ima ili je učestvovao u ostvarenju više desetina patenata. Kao svoj najveći uspeh u razvoju teorije savremenih motora smatra svoj patent iz 1975. – „termodinamički ciklus sa izotermnom ekspanzijom“ u radu motora.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde