Pesma “Pevam danju, pevam noću” posvećna je ćerki Vuka Karadžića

0
1258

Svima je dobro poznata pesma “Pevam danju, pevam noću”, koju je pre četiri decenije snimila najveća muzička zvezda sa ovih prostora, Zdravko Čolić. Stihove je napisao u XIX veku jedan od najvećih srpskih pesnika romantizma. I posvećena je Mini Karadžić, ćerki Vuka Stefanovića Karadžića.

mina karadžić i branko radičević Foto: Wikimedia Commons
Mina Karadžić i Branko Radičević, Foto: Wikimedia Commons

Pesmu “Pevam danju, pevam noći” napisao je Branko Radičević. Rođen je 1824. godine i na krštenju je dobio ime Aleksije, ali pred objavljivanje svoje prve knjige, ime je promenio u Branko. Uz Đuru Daničića bio je najodaniji sledbenik Vukove reforme pravopisa srpskog jezika i uvođenja narodnog jezika u književnost.

ZDRAVKO ČOLIĆ: Što sam stariji, sve sam odgovorniji

Mina (Vilhamina) Karažić bila je obrazovana, intelegentnam lepa i talentovana žena. Bavila se slikarstvom. A, bila je muza i velika ljubav pesnika Branka Radičevića. Inače, rođena je 1828. godine u Beču, kao sedmo dete Vuka Karadžić i njegove supruge Ane Marije Kraus.

Neki istoričari književnosti i Brankovi biografi tvrde da je on sve vreme gajio velike simpatije i ljubav prema Vukovoj ćerki. Smatraju da je ta ljubav inspirisala pesnika, te da su mnoge njegove pesme napisane u tom ljubavnom zanosu. Takođe, tvrde da pesnik nije želeo da joj prizna svoju ljubav zato što je imao veliko poštovanje prema njenom ocu, ali i zato što je smatrao da nije dostojan njene ljubavi budući da potiče iz ugledne i poznate porodice. Bolovao je od tuberkuloze pa je i to bio jedan od razloga zbog koga nije želeo da nekoga vezije za sebe.

Kako je nastao vanvremenski hit „Ti si mi u krvi“

Zdravko Čolić, Foto: Wikimedia Commons
Zdravko Čolić, Foto: Wikimedia Commons

Kako kažu, Branko nikada nije javno priznao ljubav prema Mini Karadžić već je to jako osećanje prenosio na svoje pesme. Mina je postala njegova muza. I Brankovi stihovi “pevam danju, pevam noću, pevam, sele, šta god hoću”, zapisani 1847. u Mininom spomenaru, odaju njegova osećanja. Ovu pesmu je kasnije, godine 1977, otpevao Zdravko Čolić. Nalazi se na njegovom albumu “Ako priđeš bliže”.

Branko je napisao svega pedeset četiri lirske i sedam epskih pesama, dva odlomka epskih pesama, dvadeset osam pisama i jedan odgovor na kritiku. Sremski Karlovci, gde je pohađao gimnaziju, i obližnje Stražilovo su imali velik uticaj na Brankova kasnija dela, od kojih su najpoznatija “Đački rastanak”, u kojoj izražava svoju želju da tu bude i sahranjen.

Kako je nastao hit „Žal“ koji izvodi Šaban Šaulić

Branko Radičević je obolio od tuberkuloze i 1. jula 1853. godine preminuo je u bečkoj bolnici na rukama Vukove žene Ane. Posthumno zbirku pesama je objavio njegov otac 1862. godine. Srpska omladina je ispunila pesnikovu želju i godine 1883. prenela je njegove ostatke iz Beča u Stražilovo – brdo na Fruškoj Gori, na čijem vrhu se nalazi Brankov spomenik. Posle njegove smrti Mina je napisala tekst “Sećanje na Branka”, a u njenoj slikarskoj kolekciji se takođe nalazilo nekoliko njegovih portreta.

Poslušajte Brankovu pesmu u izvođenju Zdravka Čolića, za koju je muziku i aranžman uradio Kornelije Bata Kovač:

E. A. / Izvor: Telegraf.rs, Lolamagazin.rs

PEVAM DANJU, PEVAM NOĆU

(posvećeno Mini Karadžić)

Pevam danju, pevam noću,
pevam sele, što god hoću;

I što hoću, to i mogu,
samo jedno još ne mogu:
Da zapevam glasovito,
glasovito, silovito,
da te dignem sa zemljice,
da te metnem međ’ zvezdice.

Kad si zvezda, sele moja,
da si među zvezdicama,
među svojim, sele moja,
milim sestricama.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde