Pesma za sva vremena – “Noćas mi srce pati”

0
848

Jedan od najvećih folk hitova otpevala je Silvana Armenulić, velika zvezda jugoslovenske narodne muzike.

silvana armenulić toma zdravković noćas mi srce pati
Silvana Armenulić i Toma Zdravković

“Noćas mi srce pati” napisao je Toma Zdravković a snimila je Silvana Armenulić. Spada u antologijske pesme, vanvremenski hit, pesmu za sva vremena…

Pesma „Opa cupa“ peva se diljem sveta

Jedne večeri 1956. Silvana Armenulić, tada nepoznata pevačica, prolazeći kroz leskovački park, primetila je na klupi mladića koji se smrzavao. Započela je razgovor sa njim i saznala da je došao iz sela na audiciju, ali da nije prošao. Ostao je u parku jer nije imao para ni za kartu do kuće. Velikodušna kakva je bila, Silvana ga je povela sa sobom. Nahranila ga je, a muzičare iz svog orkestra je zamolila da mu daju nekakav posao. Mladić je tako počeo da se druži sa njima, da bi jednom, u nekoj kafani, uz njih i zapevao. Mladić se zvao Toma Zdravković…

Kako je nastao hit „Žal“ koji izvodi Šaban Šaulić
ljubav na seoski način silvana armenulić noćas mi srce pati
Iz serije “Ljubav na seoski način”, Foto: Printskrin YouTube

Trinaest godina kasnije, na papiru iz konobarskog bloka u beogradskom hotelu “Slavija”, mamuran, Toma je napisao i reči i melodiju za pesmu “Noćas mi srce pati”. Upravo ta numera je Silvanu Armenulić učinila zvezdom. Silvana Armenulić je bila toliko popularna da su u modi bile frizure “a la Silvana”, a stotine novorođenih devojčica širom Jugoslavije nazvane su po njoj. Silvanu su nazivali jugoslovenskom Merilin Monro zbog lepote, vrtoglavog uspona iz siromaštva do zvezdanih visina, ali i tragičnog kraja. Pored raskošnog glasa, Silvanu su odlikovali lepota, harizma i neodoljiv šarm. Svojom interpretacijom i stilom oblačenja otvorila je novu stranicu u jugoslovenskoj narodnoj muzici.

Kako je nastao vanvremenski hit „Ti si mi u krvi“
silvana armenulić rade jašarević Na festivalu Beogradski sabor 69 bila najbolja interpretatorka
Silvana Armenulić i Rade Jašarević sa orkestrom na festivalu “Beogradski sabor” 1969. kada je pevačica proglašena za najbolju interpretatorku

Zilha Bajraktarević (kasnije će uzeti umetničko ime Silvana, po glumici Silvani Mangano iz filma “Gorki pirinač”) rođena je 1939. u Doboju. Bila je treće od desetoro dece poslastičara Mehmeda Bajraktarevića. Sa 16 godina otišla je kod tetke u Sarajevo i počela da peva po kafanama. Krajem pedesetih godina prošlog veka došla je u Beograd. Prvo je nastupala u “Bristolu”, sa orkestrom čiji je bubnjar ponekad i pevao, a zvao se Predrag Gojković Cune. Udala se 1961. za poznatog tenisera Radmila Armenulića, a tri godine kasnije rodila je ćerku Gordanu. Prvi hit “Nad izvorom vrba se nadnela” snimila je 1967, ali trebalo je da prođe još tri godine da postane zvezda narodne muzike.

Kako je nastao hit „Bolje biti pijan nego star“ grupe „Plavi orkestar“
Silvana_Armenulic vikipedija
Silvana Armenulić, Foto: Vikipedija

Tome je mnogo doprinela 1970. TV serija “Ljubav na seoski način”, u kojoj je Silvana otpevala pesme “Noćas mi srce pati”, “Kišo, tiho padaj” i “Ja nemam prava nikoga da volim”. Svojom pojavom, načinom odevanja i pesmama izazvala je revoluciju u narodnoj muzici. U avgustu 1976. iskoristila je gostovanje u Bugarskoj da poseti čuvenu proročicu Vangu. Susret je bio mučan: slepa Vanga je dugo ćutala, a onda rekla: “Ne želim da govorim sa tobom. Ne sada. Idi, i dođi kroz tri meseca…” Kad je Silvana već bila na vratima, proročica je u transu dodala: “Čekaj, u stvari, nećeš moći da dođeš… Idi, idi, ako možeš, dođi!”

Aleksandra Kovač izvela „Ima dana“ i objasnila kako je nastala
silvana armenulić
Omot jedne od Silvaninih ploča

Silvana Armenulić je poginula 10. oktobra 1976. u saobraćajnoj nesreći na auto-putu Beograd-Niš, kod mesta Kolari. U toj nesreći poginuli su i njena sestra Mirjana (Mirsada) Bajraktarević i Rade Jašarević, šef Narodnog orkestra RTV Beograd, koji je i vozio automobil. Oni su se vraćali sa koncerta iz Aleksandrovca, nažalost, svojim kućama nikada nisu stigli.

Iz starogradske pesmarice – „Bolujem ja, boluješ ti“

Više od četiri decenije prošlo je od tog tragičnog događaja, ali pesme Silvane Armenulić i dalje se pevaju i slušaju. Slavna pevačica je ostavila neizbrisiv trag u narodnoj muzici. Kolege i publika će je pamtiti po pesmama “Cigane, sviraj, sviraj”, “Rane moje”, “Srce gori jer te voli”, “Sama sam”… ali, pre svega, po čuvenom hitu “Noćas mi srce pati”, koju neki nazivaju po prvih stihovima i “Šta će mi život bez tebe dragi”.

NOĆAS MI SRCE PATI

Šta će mi život
bez tebe dragi
kad drugu ljubav
ne želim da imam

Sanjam te, sanjam
skoro svake noći
samo si ti u srcu mom

Noćas mi srce pati
noćas me duša boli
teško je kad se voli
kad ostaneš sam

Jesen je tužna
već odavno došla
uzalud čekam
uzalud se nadam

O, majko moja
koliko ga volim
samo je on u srcu mom

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde