Patrijarhu Pavlu spomenik na platou ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu

0
353

Obeležje 44. poglavaru SPC-a, cenjenom među vernicima svih konfesija, biće otkriveno 15. novembra na platou ispred Crkve Svetog Marka

Patrijarh Pavle, koji je na čelu Srpske pravoslavne crkve bio od 1990. pa do smrti novembra 2009, u prestonici Srbije konačno će dobiti spomenik. Otkrivanje spomenika biće na dan njegovog upokojenja. Plan je da spomenik bude smešten na zelenoj površini između novouređenog dela platoa i tramvajske stanice kod Tašmajdanskog parka.

Voljeni grad

Buduća pozicija spomenika, kako su istakli u gradskoj Komisiji za spomenike i imenovanje trgova i ulica, izuzetno dobro je saglediva iz više pravaca i simbolički je uklopljena u okruženje koje čine crkva, plato i Bulevar kralja Aleksandra.
– Patrijarh je predstavljen u sedećem položaju, blago pognute glave i odiše skromnošću i duhovnošću. Spomenik će biti neznatno veći od prirodne veličine, kao što je i praksa pri izradi ove vrste obeležja – navode u komisiji.

Vasko Popa dobija spomenik u Beogradu
patriarh Pavle foto Wikimedia Commons
Patriarh Pavle, Foto: Wikimedia Commons

Autor idejnog rešenja spomenika je vajar Zoran Maleš, koji je pre osam godina imao i izložbu posvećenu patrijarhu Pavlu.
– Život, delo, pouke i njegove misli nagnali su me da se okušam u kreiranju, ne telesnog, već duhovnog bića našeg istinskog filozofa koji nas je učio da je smisao života ljubav i sloboda neukaljana zavišću, pohlepom i mržnjom – ukazuje Maleš u svom obrazloženju. On je dodao da je pred njim bio izazov kako u materiji (bronzi) prikazati bestelesnost patrijarha i kako njegovo fizičko obličje da podredi duhu koji je isijavao mir i spokoj.

Pokrenuta inicijativa da Bata Živojinović dobije spomenik u Koraćici
Spomenik patrijarhu Pavlu u Leposaviću
Spomenik patrijarhu Pavlu u Leposaviću

U odboru za podizanje spomenika patrijarhu Pavlu su episkop Stefan; gradski urbanista Milutin Folić; zamenik gradonačelnika Goran Vesić; generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković; i zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović.
– Izazov je bio i kako njegovo dobro poznato lice da učinim prepoznatljivim u njegovom asketizmu, a ne u fizičkim karakteristikama. Verujem da će spomenik biti večni podsetnik kako je među nama živeo i čemu nas je učio – navodi Maleš.

Manastir Pokrova Presvete Bogorodice

Podizanje spomenika blagoslovio je patrijarh Irinej.
– Lokacija koju je grad predložio je odlična zato što je kod crkve u blizini parka i kod tramvajske okretnice, a poznato je da je patrijarh Pavle bio skroman i često se vozio tramvajima. Četrdeset četvrti poglavar Srpske pravoslavne crkve zaslužio je spomenik i na drugim lokacijama, jer je bio, a i dalje jeste sa crkvom i srpskim narodom. Obeležje njemu u čast je još jedna potvrda odlične saradnje grada i crkve – kažu u SPC-u.

Podizanje spomenika, čija je vrednost 50.000 evra, finansiraće “Atlas grupa”.
Obeležja “svecu”, kako je u narodu ovaj poglavar bio oslovljavan dok je vodio SPC, postoje u Leposaviću, Bajinoj Bašti i Trebinju. A, ime patrijarha Pavla nose bulevari i ulice u Beogradu, Novom Sadu i Zrenjaninu.

Rade Šerbedžija donirao obnovu spomenika Teslinih roditelja
p pavle foto vidovdan.org
Patrijarh Pavle, Foto: vidovdan.org

Patrijarh Pavle rođen je u zemljoradničkoj porodici u selu Kućanci u tadašnjoj Austrougarskoj 11. septembra 1914. kao Gojko Stojčević. Rano je ostao bez roditelja, pa ga je odgajala tetka. Pošto je bio slabašan, poštedela ga je seoskih poslova i omogućila mu da se školuje. Posle završene niže gimnazije u Tuzli i bogoslovije u Sarajevu, došao je u Beograd gde je upisao Bogoslovski fakultet. Tu je vanredno završio i preostale razrede gimnazije da bi mogao da upiše uporedo i medicinu. Na Medicinskom fakultetu stigao je do druge godine, a Bogoslovski je završio i tu ga je zatekao Drugi svetski rat.

Otkrivena statua Draganu Nikoliću u Vrnjačkoj Banji
spomenik-patrijarhu-pavlu u trebinju
Spomenik patrijarhu Pavlu u Trebinju

Da bi se izdržavao, radio je na beogradskim građevinama, a onda je otišao u ovčarsko-kablarske manastire gde se u manastiru Blagoveštenje 1946. zamonašio. Od 1955. do 1957. bio je na postdiplomskim studijama na Bogoslovskom fakultetu u Atini. Za episkopa raško-prizrenskog izabran je 29. maja 1957, a posvećen je 21. septembra te godine u beogradskoj Sabornoj crkvi. Za episkopa je ustoličen 13. oktobra u prizrenskoj Sabornoj crkvi. Kao episkop svedočio je u Ujedinjenim nacijama, pred mnogobrojnim državnicima, o stradanju srpskog naroda na KiM.

Srpski patrijarh postao je 1990. godine. U njegovo vreme nastava veronauke je vraćena u škole, a Bogoslovski fakultet u Beogradski univerzitet.

Počast utemeljivačima srpske košarke
Odbornici gradske Skupštine su odlučili da će se novi gradski bulevar na prostoru “Beograda na vodi” poneti ime nekadašnjeg predsednika SAD-a Vudroa Vilsona, kao i da će osim patrijarha Pavla, spomenike dobiti i osnivači srpske košarke. Andrea Radulović, zamenica predsednika Skupštine grada Beograda i predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica, rekla je da je u pitanju bulevar koji će spajati Bulevar vojvode Mišića (kod Sajma) i Karađorđevu ulicu, na mestu gde će novi most zameniti stari Savski most. Obrazlažući predlog za spomenik patrijarhu Pavlu ona je istakla da se radi o predlogu zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, na osnovu inicijative gradskog urbaniste Milutina Folića. Na Kalemegdanu podići će se spomenik utemeljivačima srpske košarke.
– Radi se o reprezentativcima koji su se kvalifikovali na prvo Svetsko prvenstvo. A, naša reprezentacija i danas je jedna od najboljih na svetu. Želimo da očuvamo uspomenu na velikane srpske košarke. Iako je tadašnja reprezentacija nosila ime Jugoslavije, činili su je igrači iz Beograda, Crvene zvezde i Partizana. Spomenik će se nalaziti na Kalemegdanu, između terena Crvene zvezde i Partizana – zaključila je Andrea Radulović.

E. A. / Izvor: Politika, Beoinfo

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde