Murali meksičkog umetnika u Novom Sadu, Sisku i Skoplju

0
548

Meksički umetnik Farid Rueda, jedan od najboljih svetskih uličnih umetnika, oslikava građevine širom sveta, a svoj trag je ostavio i u gradovima bivše Jugoslavije – Sisku, Novom Sadu i Skoplju.

Meksički umetnik tokom oslikavanja zgrade u Novom Sadu, Foto: Facebook Chain Reaction / Lančana Reakcija

U Novom Sadu tokom leta osvanuli novi murali. Ovaj umetnički potez inicirali su ljudi iz udruženja “Lančana reakcija”. Na inicijativu glumice Milice Grujičić, nekoliko prijatelja povezalo se u zajedničkoj priči koja bi izražavala kreativnost i pozitivnu energiju. Oni se bave strit artom, a ove murale žele da ostave kao ukras i poklon Novom Sadu. Cilj je takođe da se razvije svest građana o umetnosti. Tako je među muralima i delo meksičkog umetnika Farida Rueda.

Završen Gradić fest: Umetnost oživela usnulo Podgrađe

murali meksički umetnik novi sad
Mural Ris u Novom Sadu, Facebook / Farid Rueda

A, osim Novog Sada slični murali Farida Rueda krase i Sisak u Hrvatskoj, kao i Skoplje u Makedoniji. Rueda je u Sisku uradio mural, u sklopu Re:Think festivala. Na ovoj manifestaciji je osim njega učestvovalo još sedmorica hrvatskih i stranih majstora street arta. Mural Totem meksičkog street art umetnika, proglašen je, od strane portala streetart.today, jednim od sedam najboljih u svetu za mesec jul. Totem je nastao na stambenoj zgradi na sisačkoj obilaznici.

murali meksički umetnik sisak
Nekoliko faza tokom oslikavanja zgrade u Sisku, Foto: Facebook / Farid Rueda

– Streetart.today je respektabilan portal, specijalizovan za uličnu umetnost. S obzirom da je mesec jul u kojem su mnogi festivali street arta, to je veliko priznanje za naš festival – rekla je Alma Trauber, umetnička voditeljka festivala, piše portal lokalni.vecernji.hr.

AVANTURE AUTOSTOPERA (7): Hipi-komuna, čarobna priroda i – povratak kući!
murali meksički umetnik skoplje
Murali u Skoplju, Foto: Facebook / Farid Rueda

Propratni info o simbolici risa i u drugim kulturama:
Ris je zastupljen u irskoj kulturi kao božanstvo, kao bog Lug. Ističe se po prodornom pogledu koji probija zidove i bedeme. Pogled risa otkriva prisustvo i odraz stvari i pojava na slikama, koje drugi ne vide. Na renesansnim gravirama na kojima je predstavljeno šest čula nalazi se i risov pogled. Žice na harfi bile su od risovih creva, zvuk im je smatran božanskim.

rueda novi sad murali
Rueda u Novom Sadu, Foto: Facebook / Chain Reaction / Lančana Reakcija

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde