Njujorčani u Novom Sadu oslikali mural sa likom Mihajla Pupina

0
66

Na jednoj od fasada Bulevara Mihajla Pupina u Novom Sadu, troje umetnika već nekoliko dana vredno oslikavaju mural sa likom velikog srpskog naučnika Mihajla Pupina (Idvor, 1854 – Njujork, 1935).

Oslikavanje murala sa likom Mihajla Pupina na istoimenom bulevaru bliži se kraju, a taj projekat deo je programa manifestacije “Dani američke kulture u Novom Sadu” koja se realizuje u saradnji Grada Novog Sada i ambasade SAD. Radove na oslikavanju murala obišao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić i tom prilikom naglasio da ulična umetnost ima važno mesto u kulturi grada, i da je veliko zadovoljstvo ugostiti umetnike svetskog ranga.

Užice: Mural posvećen glumcu Nebojši Glogovcu
oslikavanje murala Mihajla Pupina u Novom Sadu
Umetnici sa Daliborom Rožićem ispred murala, Foto: Pres služba Grada NS

– Novi Sad je mesto delovanja umetnika iz celog sveta u okviru brojnih manifestacija na koje smo ponosni. Otvorenost za međunarodnu saradnju jedna je od odlika naše multikulturalne sredine. A, “Dani američke kulture u Novom Sadu” je manifestacija koju podržavamo. I veoma mi je drago što su rezultati tog projekata ovako vidljivi za sve građane, i na opšte zadovoljstvo. Mihajlo Pupin jedan je od naših velikana čija su dela od značaja za ceo svet. Možemo samo biti zadovoljni što smo mu i na ovaj način odali počast. On je dobar deo života proveo u Njujorku, i sada su Njujorčani u Novom Sadu oslikali ovaj imponzatni mural. Cilj Evropske prestonice kulture, ali i cilj Uprave za kulturu Grada, jeste da ujedini umetnike, kulturne poslenike, organizacije i ustanove oko projekata koji će pozitivno uticati na kvalitet života, uz uključivanje građana u društveno-kulturne procese – istakao je Dalibor Rožić.

„Potez za budućnost“: Svečano predstavljen mural u Pop Lukinoj ulici

Mural je delo troje umetnika. Jedan je Novosađanin, Uroš Štrboja, a dvoje su iz Amerike – Martališa Martarita i Dister Rondon iz Njujorka. Gosti iz Amerike, koji su stvarali u brojnim evropskim i svetskim gradovima, kažu da su oduševljeni Novim Sadom. I, da će sigurno ponovo doći.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde