Merry Gospel Choir – prvi srpski gospel hor

0
635

Oni godinama pevaju za svoju dušu, a rado zapevaju i za druge. Postoje već 16 godina i za to vreme kroz hor je prošlo na stotine ljudi. Prvi srpski gospel hor je neobičan koliko po muzici koju pevaju, toliko i po ljudima koji ga čine.

Merry Gospel Choir
Foto: Facebook / Merry Gospel Choir

Kada čujete Merry Gospel Choir na trenutak možete pomisliti da ste u Njujorku. Ali, izvorni crnački gospel može da se čuje i u Beogradu. I to ne u crkvi, već na Mašinskom fakultetu. Upravo ovde, dva puta nedeljno, prvi srpski gospel hor ima probe.

– Energija koju mi imamo je negde gotovo jednaka energiji koju imaju ti ljudi, koji su to počeli, koji su stvorili gospel i tu duhovnu crnačku muziku. Imamo i tu bol, jer smo je proživeli, i to nam je u krvi. Mnogo toga imamo slično i možemo ceo taj repertoar da iznesemo autentično – rekla je za RTS Marija Kuburić Borović, osnivač i dirigent Meri gospel hora.

Hor „Glinka“ pozdravljen ovacijama na otvaranju 49. Bemusa

Merry Gospel Choir
Na probi hora na Mašinskom fakultetu u Beogradu, Foto: Printskrin RTS

Od samog početka svog rada hor bazira svoj repertoar na delima crnačke duhovne i gospel muzike, kao i autorskim pesmama istog žanra mladih kompozitora i pevača. Hor broji oko trideset aktivnih članova. Originalna postavka je internacionalna, budući da su ga činili pevači i ljubitelji gospela iz svih delova sveta. I to od Engleske, Amerike, Australije, Nemačke, Austrije, Slovenije i Portugala, do Makedonije, Hrvatske i različitih područja Srbije. Danas je sedište hora u Beogradu gde se i odvijaju redovne probe. Solisti hora su članovi samog ansambla, a Merry Gospel Hor na nastupima prati bend koji čine klavir, orgulje, gitara, kontrabas i bubanj u izvedbi profesionalnih muzičara.

Norveški hardkor hor peva „Po šumama i gorama“

Merry Gospel Choir
Marija Kuburić Borović na probi hora, Foto: Printskrin RTS

Repertoar je bogat i stalno se proširuje, baš kao i sam hor.
– Repertoar je počeo od tradicionalnih crkvenih crnačkih duhovnih pesama. Ali, to je negde baza od koje smo počeli, a proširilo se po svim žanrovima. Od gospela su počeli bluz i džez, znači imamo i tu raznih numera sa tim zvukom, sve do modernog gospela, gde ljudi u stvari ne znaju da su to duhovne pesme – tvrdi Marija.

Merry Gospel Choir
Na jednom od nastupa hora, Foto: Facebook / Merry Gospel Choir

Iako mnogi gospel vezuju za Ameriku tridesetih godina prošlog veka i za izvođenje u verske svrhe, danas gospel može da se čuje čak i u noćnim klubovima. Pa zato nije ni čudo što se proba srpskog gospel hora često pretvori u žurku. A članovi hora kažu da se posle svake probe osećaju kao posle treninga. Jer, energija koju ova muzika nosi, veoma je jaka. Takođe napominju, i da ne postoji ništa slično u Beogradu.

Povodom 80. godišnjice rada: Simfonijski orkestar i Hor RTS na Kolarcu – veče Mocarta

Merry Gospel Choir
Jakov iz Poljske, Foto: Printskrin RTS

Ima članova iz Poljske, Konga, Austrije… Pred dolazak na studije u Beograd Jakov iz Poljske prvo je na interentu potražio da li u srpskoj prestonici postoji gospel hor. Čim je stigao, odmah im se pridružio.
– Volim energične pesme, gde mogu da pljeskam, da igram, i smejem se. Veoma volim da širim energiju naročito na koncertima, jer tako osećam da sa publikom delim nešto jedinstveno – ističe Jakov.

BRAVO DECO: Hor „Palčići“ svoju pesmu preveo na znakovni jezik

Merry Gospel Choir
Glodi iz Konga, Foto: Printskrin RTS

Jedinstvenu energiju sa članovima deli i Glodi, student na razmeni iz Konga. U svojoj državi pevao je svake nedelje u crkvenom horu. A Merry Gospel Hor čini da se oseća kao kod kuće.
– Razlika je možda u izboru pesama. U Kongu više pevamo francuske i latinske pesme ili one na lokalnom jeziku, dok su u Merry Gospel Horu uglavnom pesme na engleskom – kaže Glodi.

„Volim te Šapice“ spojila glumca, MMA šampiona i dečiji hor

Merry Gospel Choir
Kristina iz Austrije, Foto: Printskrin RTS

Da se pevanje u gospelu razlikuje od zemlje do zemlje, potvrđuje i Kristina iz Austrije. Ona već 10 godina peva u srpskom horu. I odlično govori srpski jezik.
– Energija se dosta razlikuje. Ja sam katolkinja i pevala sam u horu u crkvi. Međutim, to nije ta energija kao kada pevam ovde. Zato mi često dođe da u crkvi kažem: “Hajde ljudi, krenite, pevajte!” Jer ovako je monotono, a ne bi trebalo tako da bude – objašnjava Kristina Cetl.

Merry Gospel Choir
Foto: Merry Gospel Choir

Na nastupima srpskog pospel hora nikada nije monotono. I publika je uvek na nogama. Svojom muzikom ne samo da uveseljavaju ljude, već i šalju poruku da bez obzira na to koje je čovek boje kože, vere, nacionalnosti – u muzici su svi jednaki.

„La La Land“ na Viva Vox način

Merry Gospel Hor nastupao je na brojnim festivalima duhovne muzike u zemlji i inostranstvu. Među njima su Somborske Muzičke svečanosti; više celovečernjih koncerata na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine; Osorski muzički festival u Hrvatskoj; Festival duhovne muzike u Austriji; Letnje muzičke svečanosti u Kraljevu; Vreva festival u Beogradu; horski festival Slobodan Bursać u Zrenjaninu… kao i solistički koncerti širom Srbije, u Jevremovoj Ulici susreta i na platou ispred Skupštine grada Beograda. Pored toga, hor beleži i učešće na velikom broju pozorišnih predstava i humanitarnih manifestacija. Imali su i gostovanja na albumima eminentnih muzičara, izložbama, naučnim skupovima i interdisciplinarnim projektima. Tu su i saradnja sa muzejima grada Beograda, Muzičkom Omladinom Beograda i gostovanja na Radio Beogradu.

Kad srpski đaci zapevaju „Pukni zoro“ na srpskom i grčkom

Ovaj jedinstveni srpski hor je do sada objavio tri DVD izdanja svojih nastupa u Kolarčevoj zadužbini “Merry Gospel Hor – Live” (2006, 2008 i 2010), kao i audio CD sa brojnim numerama svog repertoara i odabranim autorskim pesmama.

marija Merry Gospel Choir
Foto: Printskrin RTS
Marija Kuburić Borović (1978)
Završila je SMŠ “Josip Slavenski” u Beogradu, odsek klavir – klasa prof. Marta Šurev; diplomirala orgulje u klasi prof. Andrije Galuna na Akademiji umetnosti Novi Sad; magistrirala na odseku za Sociologiju – Filozofski Fakultet u Beogradu 2010. Usavršavala se na mnogim kursevima u zemlji i inostranstvu. Stalni je učesnik Međunarodnog festivala za orgulje koji se održava u Beogradu svake godine. Osnivač i dirigent Merry Gospel Hora od 2001 god. Direktor Udruženja građana M-ART iz Beograda od 2006 god. kada ga i osniva. Radi kao profesor klavira, uporednog klavira i korepeticije u SMŠ “Josif Marinković” u Vršcu. Supruga i majka.

E. A. / Izvor: RTS Facebook

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde