Kuća u Gornjem Račniku iz serije “Koreni” krije brojne priče

0
1087

U dvorištu Dragana Gligorijevića i objektima iz XIX veka snimana je većina scena serije “Koreni”. 

Kuća u Gornjem Račniku iz serije "Koreni" krije brojne priče
Dragan Gligorijević u kući u Gornjem Račniku, Foto: Facebook / Gornji Račnik u srcu

Kuću od blata i slame u Gornjem Račniku kod Jagodine stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca proglasili su jedinstvenom u Srbiji. Napravljena je pre 134 godine, a zalaganjem potomaka ostala je očuvana do danas. Zahvaljujući TV seriji “Koreni”, koja se emituje na RTS-u, priliku da je vidi ima i cela Srbija.

Na obroncima Crnog vrha 12 km od Jagodine nalazi se selo Gornji Račnik. Selo je nastalo u XVII veku za vreme turske vladavine od zbegova napaćenog naroda koji je bežao u planine od turskog zuluma. Zato je i prvo ime sela bilo Zbekče, a kasnije je promenjeno u Gornji Račnik po reci koja protiče kroz selo.

ĐORĐE MILOSAVLJEVIĆ: “Koreni“ su pobedili rijalitije
Kuća u Gornjem Račniku iz serije "Koreni" krije brojne priče
Foto: Facebook / Gornji Račnik u srcu

U selu ima dosta starih i lepih kuća, ali dominira kuća gazda Ace Kostića koji je bio prvi pismeni stanovnik sela i bogati domaćin. Kuću sagradiše italijanski majstori po rečima istoričara iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu. Građena je od 1883. do 1884. godine i za to vreme je bila grandiozna i jedinstvena. Fasada kuće je oslikana, odnosno molovana 1891. kao što na njoj i piše. Slike su sačuvane i pokazuje drveće i pticu kako ubija zmiju što se može tumačiti kao “zaštitnika kuće od dušmana – zla”.

Četiri kuće, za svakog od braće Kostića, zahvaljujući nasledniku koji je peto koleno, ostale su autentične.
– Po priči moga dede, ljudi koji su grede deljali, spavali su u planini da ne bi gubili vreme dolaska i odlaska. Sve su radili ručno! Oni su tamo spavali, a njihove žene su im nosile hranu – rekao je za RTS Dragan Gligorijević, vlasnik kuće u Gornjem Račniku.

Posle prve epizode TV serije “Koreni” pljušte pohvale, Laušević oduševio gledaoce
Kuća u Gornjem Račniku iz serije "Koreni" krije brojne priče
Foto: Facebook / Gornji Račnik u srcu

Slučajnost je da je Draganov čukundeda Aleksandar Aca Kostić, vlasnik kuće, imao dosta sličnosti sa likom Aćima Katića.
– On je bio prvi učeni čovek iz ovog sela. A za vreme Prvog svetskog rata bio je predsednik bagrdanske opštine. Kažu i da je bio prek dosta, da je šurovao sa hajducima. Zato je možda i stvorio ovo veliko bogatstvo – objašnjava Dragan.

U ono vreme, ova kuća sa 130 kvadrata bila je grandiozna, jer su druge čatmare bile tri puta manje. Gligorijevići su sačuvali i veći deo nameštaja, kao i grnčariju, predmete od drveta.

IRINA DEČERMIĆ: Pisati muziku za “Korene” bio je izazov
Kuća u Gornjem Račniku iz serije "Koreni" krije brojne priče
Foto: Facebook / Gornji Račnik u srcu

Ono što je u današnjim domova televizor u dnevnom boravku, to je u ondašnjim kućama bilo ognjište – mesto na kome se nije pripremala samo hrana, nego i gde su se ukućani okupljali oko vatre, družili, pričali. Tog vremena više nema, ali je kroz ekranizaciju “Korena” posebno mlađim generacijama približena i ta epoha. Dragan Gligorijević kaže da sa radošću gleda seriju gde jednu od uloga ima i njegova kuća. To mu je i svojevrsna satisfakcija, jer će dom predaka ostati zabeležen na filmskoj traci i za buduće generacije.

Dani Mije Aleksića: Nenad Jezdić prvi laureat nagrade “Mija Aleksić – biti glumac”
Kuća u Gornjem Račniku iz serije "Koreni" krije brojne priče
Foto: Facebook / Gornji Račnik u srcu

– Posle 134 godina od kako je napravljena ova kuća, sada je prvi put sva građa zamenjena i nadam se za naredne 100 godine zbrinuta. Znam da će morati da se ćeremida kroz koju godinu opet prepakovati i očistiti ali su bar grede i letve sada zdrave i sve će biti lakše. Puno napora i puno para je uloženo u ovaj projekat, ali pošto je sve završeno, neizmerno sam srećan da sam ja posle mog čukundede Aleksandra Kostića, koji je izgradio ovu lepoticu kojoj se svi dive, uspeo da je sačuvam već 23 godine i da joj sa ovim udahnem novi život. Nadam se da će i mene moja pokolenja pamtiti i sećati se baš kao što ja spominjem njega – napisao je uz nekoliko postavljenih fotografija na društvenim mrežama Dragan Glugorijević u septembru 2017. pošto je zamenio građu na kući.

53. Filmski susreti: Gran pri “Naisa” Milošu Bikoviću, glumac sa Rusima “opleo” kolo
Kuća u Gornjem Račniku iz serije "Koreni" krije brojne priče
Sa snimanja serije “Koreni”, scena u podrumu, Foto: Facebook / Gornji Račnik u srcu

Čatmara, koja je preživela dva rata, predstavlja materijalno bogatsvo Srbije. Odoleva zubu vremena, a ovaj autentičan objekat, ušao je i u katalog najlepših srpskih kuća.
– Mnogo sam novca u nju uložio, ali davno sam rešio da ne dopustim da propadne. Dok sam živ održavaću je. U njenim su temeljima koreni moje porodice, u njoj osećam toplinu i energiju, deo sam nje. Ona je podsetik ko sam i odakle, ona je predstavnik stare srpske kuće, spomenik – izjavio je Gligorijević.

Kuću su podigla četiri brata – Aca, Aksentije, Đorđe i Antonije Kostić. Aca je bio prvi školovani čovek u selu i komandant uprave u selu Bagrdan za vreme Prvog svetskog rata. Kostići su bili imućni. Imali su mnogo ovaca, zemlje, para, čak 20 slugu. Nakon ženidbi, braća napraviše na svom imanju četiri kuće, za svakog po jednu. Najveću i najlepšu – ko će je dobiti? Priča se da je odluka donešena izvlačenjem drvaca. Pripala je Aci.

Pogledajte trejler za film “Volja sinovljeva”

– Kuća je pravljena od blata, slame, drveta i kamena. Krovne grede su pravljene od srčevine. To je srednji deo, srce hrastovog drveta, najkvalitetniji deo stabla. Deda mi je pričao da su grede, duge po 13 metara, iz planine dovožene duplim zaprežnim kolima. Podrum je građen od kamena, sa sobicom u kojoj se čuvalo voće i povrće, i burad za rakiju. Doksat je autentičan i služio je da se po dolasku iz njive na njemu sedi, odmara i večera. Kuća je oslikana 1891, i tu ništa nije menjano, te boje opstaju do danas – objašnjava Dragan Gligorijević.

Kuća u Gornjem Račniku iz serije "Koreni" krije brojne priče
Drveno korito, tu se kupala Simka, odnosno Sloboda Mićalović, Foto: Facebook / Gornji Račnik u srcu

A u njoj – velika slavska soba, s autentičnim, oslikanim krevetima, klupama, velikim stolom i kubetom. Tu su i spavaća soba, dnevni boravak s ognjištem, sofrom, tronošcima. Dragan kaže da je 90 odsto nameštaja i razne opreme za kuhinju, te alata, iz tog vremena. Da su to stvari koje su upotrebljavali njegovi preci. U kući su sačuvane i kadice, drvena korita, češagije, grnčarija, ramovi za tkanje. Sve ovo postoji i danas jer je Dragan Gligorijević rešio da spasi kuću, istoriju, sećanje na pretke.

“Poslednji posao”: Brodi, Banderas i Malkovič u filmu koji je producirao Miloš Đukelić

– Vidite, nekada čovek bira pun novčanik ili puno srce. Ja sam izabrao ovo drugo. Uložio sam u kuću prvi put oko 2.000 maraka, pa godinama po nekoliko stotina evra. Oko 2002. godine bila je muzejski sređena. Uspeo sam tada da nađem majstora koji zna da radi s blatom i koji je sredio zidove, te ćeramidu da popravim krov. Ofarbao sam stolariju. Ipak je propala vremenom, morao sam da zamenim čitav krov, stavim nove grede, prepokrijem ćeramidom koju nabavljam godinama… investicija “teška” preko 2.000 evra. Ali, ne mogu da je pustim da propadne. Dolazim u nju vikedima, samo da radim, nikada ne odmaram. No ne mogu da dopustim da postane zgarište. Ona je ono što ću ostaviti za sobom, kao moji preci – trudi se da objasni Gligorijević kome je ova kuća “sa majčine strane”.

NEBOJŠA MILOVANOVIĆ: Očekujem još pravih filmskih uloga
Foto: Facebook / Gornji Račnik u srcu
Dragan Gligorijević i Sloboda Mićalović, Foto: Facebook / Gornji Račnik u srcu

A onaj Aca Kostić, što je kuću lepoticu dobio izvlačenjem drvaca, imao je tri ćerke. Jednu je udao za Stojanovića, prizetka iz obližnjeg sela Vojska. Tako je kuću nasledio ujak Dragana Gligorijevića, koji je u čast gazda Ace prezime Stojanović promenio u Kostić. U znak zahvalnosti zbog brige o kući, Draganu je ujak prepisao pola ovog zdanja.

U ovoj kući je trebao da se snima film “Nečista krv”, drugi deo u koprodukciji Srbije, Rusije i Ukrajine. Ali, zbog konflikta između Rusije i Ukrajine odustalo se od ovog projekta. Ostao je samo crtež jedne od scena koje bi se odigrale u kući. U njoj je pre nekoliko godina RTS je snimala emisiju “Muzika u Velikom ratu” u režiji Dragana Marinkovića sa poznatim glumcima. Takođe je televizija Palma plus u njoj snimila emisiju “Božićni običaji u Gornjem Račniku”.

Počelo snimanje serije “Koreni” sa Lauševićem u glavnoj ulozi
Kuća u Gornjem Račniku iz serije "Koreni" krije brojne priče
Zimska idila u Gornjem Račniku, Foto: Facebook / Gornji Račnik u srcu

Kuća je idealna za likovne i književne kolonije kao i za profesionalne photoshootinge, jer je prepuna lepih detalja koji nas sećaju na neka stara već davno zaboravljena vremena.

E. A. / Izvor: RTS, Telegraf

 

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde