Kako je pesma “Niko i neko” stigla do Dejana Matića

0
38

Nije kome je rečeno, nego kome je suđeno – stara je narodna izreka. Iako su dva poznata pevača odbila pesmu koju je napisao, autor je verovao da će ona postati hit. Tako je i bilo.

Kako je pesma "Niko i neko" stigla do Dejana Matića
Dejan Matić, Foto: Prinskrin YouTube/Dejan Matić

Pesmu “Niko i neko” Dejan Matić je prvi put javno otpevao na Grandovom festivalu 2006. godine, u studiju u Košutnjaku. Te godine pobedu je odneo njegov brat blizanac Saša Matić sa numerom “Sve je na prodaju”. A, na drugom mestu je završila Tanja Savić (“Poludela”), dok je trećeplasirana bila Mira Škorić (“Ista nam je tuga”). Dejanova pesma bila je veoma zapažena i postala je hit. Kako je ona nastala ispričao nam je njen kompozitor Slavko Stefanović Slavkoni.

Kako je nastala pesma “Neke ptice nikad ne polete”

– Moj komšija je Radiša Trajković Đani, koji je jednog dana navratio i rekao da bi želeo da mu napišem pesmu “po meri”. On često peva na veseljima sportista, pa je hteo da snimi numeru u maniru “Ja stalno pijem i tugu krijem”, a da tekst bude o čoveku koji je uspeo u životu, preko trnja stigao do zvezda. Pozvao sam tekstopisca Vladu 013 (Vladimir Mitrović – prim. aut.), rekao šta mi treba i on je ubrzo poslao stihove. Svideli su mi se i napravio sam dve verzije kompozicije “Niko i neko”. Prva je bila rumba, a druga – sada svima znana. Obe verzije sam pustio Đaniju, ali odmah mi je bilo jasno da mu se nijedna ne sviđa. Za prvu reče da je demode, a za drugu nije morao da kaže ništa pošto je izraz njegov lica sve rekao! – seća se Slavkoni, i dodaje da je on bio siguran da je druga verzija pesme baš dobra.

Kako je nastao hit “Žal” koji izvodi Šaban Šaulić
Kako je pesma "Niko i neko" stigla do Dejana Matića
Stari saradnici Slavko Stefanović i Saša Matić, Foto: Z. K. Munja

Komšijama, koje nemaju dodirnih tačaka sa muzikom, osim što vole da uživaju uz lepu pesmu, kompozitor često pušta numere koje napiše i koje još nisu snimljene. Kako kaže, njihova reakcija je najbolji test da li je novitet dobar i ima li prođu među širom publikom. Tako im je jedne večeri u svom dvorištu dok su se družili ispijajući pivo, Slavko pustio nekoliko tek komponovanih pesama. Nekoliko dana kasnije sreo je jednog od suseda, koji mu je rekao da mu se “ona njegova nova” uvrtela u glavu, i da stalno čuje “… što me sada tražiš pored njih toliko, gde si bila kad sam bio niko…”

Hit za sva vremena: “Odiseja” napisana u gradskom prevozu

– To je to! Dobio sam potvrdu da sam u pravu, komšija mi je dao vetar u leđa! Odmah sam pozvao Sašu Matića i rekao da imam pesmu za njega. Ali, ovog puta moj saradnik i ja nismo bili na istim talasnim dužinama. Saleta pesma nije dotakla! Iskren da budem, iznervirao sam se, a i zainatio! Videće i on i Đani da su napravili grešku! Ubrzo sam pozvao Sašinog brata Dejana. Blizanci imaju sličnu boju glasa, senzibilitet i sve što sam smatrao da treba ovoj pesmi – priča Stefanović.

“Muštuluk” zahvaljujući glumcu stigao do Harisa Džinovića

– Dejanu se numera odmah dopala. A, ja sam za njega imao još jedan “mamac” – ponudio sam mu opkladu! Rekao sam mu: “Deki, ti voliš da se kladiš, a i meni je to zanimljivo. Hajde, ako pesma postane hit platićeš mi duplu cenu, a ukoliko ne prođe dobićeš je za džaba!” Rukovali smo se i dogovor je pao. Posle nekoliko dana palo mi je napamet da se prijavimo na Grandov festival, čiji je konkurs bio u toku. Pa, gde ćeš bolju reklamu nego da novu pesmu predstaviš na festivalu?! Ostalo je istorija. Nismo pobedili, ali smo super prošli. No, to nije sve. Posle šest meseci, pripala nam je nagrada za najslušaniju pesmu festivala – 10.000 evra! Dejan je dobio hit, odrekao se novčane nagrade, koja je pripala meni zbog dobijene opklade! – sa širokim osmehom ispričao je Slavko Stefanović.

D. Dušanić

NIKO I NEKO

Nisam bio dobar ja za tvoje društvo
oduvek si pucala visoko
ni u čemu prvi niti plave krvi
da bi tebi zapao za oko

Što me sada tražiš pored njih toliko
gde si bila kad sam bio niko
kako da ti verujem sada kad sam neko
pa da s tobom delim ono što sam stek’o

Da na lepe oči otvaraš sva vrata
jasno mi je, platio sam školu
ne znam te od juče da ne vidim luče
kako bacaš pogled ka mom stolu

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde