Kako je nastao hit Tome Zdravkovića “Dotak’o sam dno života”

0
1038

Za Tomu Zdravkovića mnogi tvrde da je bio najveći boem socijalističke Jugoslavije, koji je opevao svoje najtananije emocije. Muzičar koji je za života ušao u legendu, ostavio je pesme koje žive i pevaju se i danas.

toma zdravković dotak'o sam dno života
Toma Zdravković, Foto: Z. Kuzmanović Munja

Jedna od takozvanih vanvremeskih je i “Dotak’o sam dno života”. Objavljena 1984. godine za “Jugoton”, na albumu koji nije imao naziv. Osim što je Toma otpevao, on je autor muzike i teksta. Aranžman je uradio Zvonimir Skerl.

Aleksandra Kovač odsvirala i otpevala „Dotak’o sam dno života“ Tome Zdravkovića

Kako je sam ispričao u intervjuima, sredinom sedamdesetih, kada je već bio zvezda, iznenada je otišao u Nemačku, pa u Kanadu.
– Shvatio sam da ništa nisam napravio, a budući da sam bio siguran u sebe, rešio sam da probam nešto novo. U Nemačkoj sam pevao u burdeljčićima u koje dolazi naš svet. Za te ljude hiljadu maraka je bogatstvo i kad ih imaju po prirodi stvari postaju bahati, guraju sto maraka, hoće da te kupe. U Kanadi sam znao gde ću raditi, da neću pevati u “Hiltonu” ili “Holidej inu”. Ljudi koji su me slušali bili su pažljivi, dok me nisu izgustirali. Onda su počeli da se sprdaju, da govore da sam propao, da nemam gde da pevam i bukvalno sam dotakao dno života! – ispričao je Toma.
Razočaran i duboko potresen, Zdravković vratio se u Jugoslaviju i o tom iskustvu napisao pesmu, jedan od svojih najvećih hitova “Dotak’o sam dno života”.

Pesma za sva vremena – „Noćas mi srce pati“

On je inače svaku svoju pesmu doživeo, otpio i odbolovao. Zato su ga prozvali – Prever naše narodne muzike. Imao je ono nešto u glasu, što se ne može uvežbati, ni definisati, niti se može objasniti. Najbliže objašnjenje kaže da je to emocija u glasu, fino tkanje duše, vera u ono što se radi.

Toma Zdravković i Predrag Živković Tozovac
Toma Zdravković i Predrag Živković Tozovac

Toma je bio pre svega kompozitor, pisac tekstova i stvaralac, pa tek onda pevač – pevao je jer se od nečega moralo živeti. Skoro sve tekstove za svoje pesme pisao je sam, i sve su bile autobiografske. Uglavnom o kafanskom životu i neuzvraćenim ljubavima. Bio je nepopravljivo sentimentalan, inspiraciju je crpeo iz ličnih iskustava. A publiku je magnetski privlačio, vodeći je u boemska raspoloženja neviđenom emocionalnom snagom. Toma je imao dušu, onu što od sreće tugu tka. Teško se probijao kroz život, od rodnog Aleksinca 20. novembra 1938. do bolničke sobe VMA u Beogradu 30. semptebra 1991. godine.

Džoni Štulić – novi audio snimci na kanalu YouTube

Zvanično je važio za narodnjačkog šansonijera i pevača tuge. Znali su ga kao boema, šarmera i šmekera. Mnogima je prirasao za srce i voleli su ga sa svim njegovim vrlinama i manama. Bilo je i onih koji su govorili da nije ni najlepši, ni najzgodiniji, a ni najbolji pevač. Nepodeljeno je mišljenje, međutim, da je bio jedinstven i specifičan.
– Epitet pevača tuge dali su mi novinari – znao je često da kaže Toma Zdravković. – Ne ljutim se, jer u tome ima mnogo topline, emocija slovenske duše. Pesme ne pišu srećni ljudi. Prever, Aragon, Jesenjin, moj drug Mika Antić, svi su bili plemenite duše i život im je ispunjavala tuga. Ja sam uz njih, ne kao pisac, nego kao pevač tuge.

DOTAK’O SAM DNO ŽIVOTA

Dotak’o sam dno života, i pakao i ponore
ali ti mi dušu uze, prokleti ženski stvore,
pa zbog tebe nemam mira
u snovima ni na javi

Kako da te muko moja,
kako da te tugo moja,
kako da te srce moje,
za trenutak zaboravi

Duboko je, daleko je, ja osetih svu gorčinu
dotak’o sam dno života
sad verujem u sudbinu
ali tebe više nema u snovima ni na javi

Šibali su moju dušu i orkani i tornada
ali ti mi dušu uze, prokleta ženo mlada
pa zbog tebe nemam mira
u snovima ni na javi

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde