Kako je nastao hit “Ja volim samo sebe” grupe “Psihomodo pop”

0
605

Grupa “Psihomodo pop” je objavila svoj diskografski prvenac “Godina zmaja” 1988. godine. Na tom izdanju prva numera na B strani je bila “Ja volim samo sebe”. Davor Gobac je autor teksta, muziku je napisao Smiljan Paradiš, a aranžman Piko Stančić.

godina zmaja ja volim samo sebe psihomodo popPesma “Ja volim samo sebe” je najveći hit ovog benda, njihova “lična karta”. Ta kompozicija je napravila prekretnicu u rokenrolu tadašnje zajedničke zemlje. U engleskoj verziji (I’m In Love With Gobac) je postao prvi video spot prikazan na MTV-u sa područja bivše Jugoslavije.

„Psihomodo pop“: Spot za „Ako želiš biti moja“ posvetili Tigranu

Lider benda Davor Gobac otkrio je kako je ova pesma nastala.
– Pesma “Ja volim samo sebe” nastala je tako što je Šparka (Smiljan Paradiš, bas gitarista) doneo rif. Iz zezanja je svirao “Ja sam mala maca, ti si mali miš” (otpevano refrenom pesme). Ja kažem, pa to je dobar rif, ‘ajmo da napravimo pesmu. I onda smo nekako, na kraju snimili muziku, ali bez teksta. E, onda sam ja šest meseci čekao neku ideju, jer mi je bilo baš važno da napišem dobar tekst, jer je muzika bila odlična. Konačno mi je pala ta egoistična ideja “Ja volim samo sebe” i konačno je snimljen i tekst. Iako je već postojao demo, bez teksta.

Kad „Psihomodo pop“ obradi hit Miše Kovača „Proplakat će zora“

godina zmaja ja volim samo sebe psihomodo popInače, kultni hrvatski rock sastav “Psihomodo pop” nastao je 1983. godine. Svojom beskompromisnom svirkom, žestokim zvukom i scenskim nastupom osvojili su munjevitom brzinom prostor bivše države, Jugoslavije. Gitarista i prateći vokal Saša Novak Radulović (1985.- 1995.), bas-gitarista Smiljan Paradiš Šparka, bubnjar Tigran Kalebota Tigi (1983.- 2017.), predvođeni pevačem Davorom Gobcem, doneli su na tadašnju scenu jedan do tada neviđen izražaj i formu rokenrola.

52. Gitarijada u Zaječaru: Bili Ajdol postaviće kamen temeljac Rok muzeja

godina zmaja ja volim samo sebe psihomodo pop“Psihomodo pop” je nastao na temeljima grupe “Neron”, u kojoj su svirali Tigi i Šparka. Bendu “Neron” se 1983. priključio Gobac, koji je već kao trinaestogodišnjak svirao u punk sastavu “Klinska pomora”. I “Neron” menja ime u “Psihomodo pop”. Godine 1985. u sastav dolazi Radulović, i ta postava održava brojne koncerte na prostoru bivše Jugoslavije. Godine 1987. im se pridružuje drugi gitarista Vlatko Čavar Brada (gitara, prateći vokal, usna harmonika). Posle pet godina demo statusa, 1988. se na tržištu pojavljuje njihov album prvenac “Godina zmaja”. Izdanje je napravilo ogroman uspeh i diglo na noge celu Jugu. Pročuli su se i van otadžbine, zahvaljujući holandskom rock festivalu Grote prijs of Netherland. Na njemu su u konkurenciji od 600 sastava, odabrani kao jedan od šest najboljih bendova! Taj uspeh nije mogao promaći ni legendarnoj muzičkoj stanici MTV, gde je prikazan spot engleske verzije njihovog najvećeg hita – “Ja volim samo sebe”. To je bio ujedno i prvi spot prikazan na MTV-u sa područja bivše Jugoslavije!

JA VOLIM SAMO SEBE

Tamne mrlje prošlosti
na tvojoj bijeloj košulji
veš mašina budućnosti
nikad neće oprati

Ja ne gutam pilule
da bi mi bilo bolje
ja ne trebam žene
da me zadovolje

Ja volim samo sebe
svog jedinog sebe
ja volim samo sebe
svog predivnog sebe

Oči bojim zeleno
usta žarko crveno
uvijek sam izgledao
kao što sam volio

Druge ne primjećujem
ni u prolazu
sebe uvijek pozdravljam
u ogledalu

Ovo je engleska verzija pesme:

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde