Kako je nastala pesma “Neke ptice nikad ne polete”

0
602
Kako je nastala pesma "Neke ptice nikad ne polete"
Slavko Stefanović Slavkoni i Saša Matić, Foto: Privatna arhiva

Mnogi pevači priznaju da su propustili priliku da snime hit. Jednostavno, ponuđenu numeru nisu osetili kao “onu pravu”, a kada se ipak našla pred publikom u izvođenju njihovog kolege koji je prepoznao kao “dobar materijal”, mogli su samo da žale za propuštenom šansom. 

Slavko Stefanović Slavkoni je sjajan harmonikaš, koji je stekao titulu Prva harmonika Jugoslavije 1988, kada je pobedio u Sokobanji. U međuvremenu je postao i uspešan kompozitor, aranžer i producent, saradnik brojnih izvođača i autor dobro znanih i traženih pesama. Godine 2003. na albumu “Zbogom, ljubavi” Saše Matića snimljena je i Slavkonijeva kompozicija “Neke ptice nikad ne polete”. 

SAŠA MATIĆ: Neopravdani zbog Šabana Šaulića

– Od mojih tadašnjih saradnika Čarlija i Vlade 013 dobio sam tu pesmu. Kao i većina tekstopisaca i oni su imali ideju o muzičkoj podlozi za svoje rime. Poslali su mi neki njihov demo audio zapis, koji me nije fascinirao. Zapravo, stihovi su mi bili zanimljivi, ali je muzika bila isuviše vesela za tako tužan tekst – priseća se Slavkoni, koji je dobijenu pesmu odložio u nekoj od svojih fioka.

“Muštuluk” zahvaljujući glumcu stigao do Harisa Džinovića
Kako je nastala pesma "Neke ptice nikad ne polete"
Kad Slavkoni zasvira na harmonici, a Sale zapeva… Foto: Z. K. Munja

– U glavi mi je ostao taj zanimljiv naslov i prosto me je naterao da napišem novu muziku. U trenutku inspiracije note su “izletele” i sve je bilo gotovo za pola sata. Odmah sam imao ideju da bi “Neke ptice nikad ne polete” bila idealna za Sašu Matića. Sa njim sam sarađivao godinu dana ranije, kada je na svom drugom albumu uvrstio moju numeru “Ako je tražite”. Pozvao sam ga, a on se baš spremao da krene na more. Samo je svratio do mene, čuo pesmu, dopala mu se. Narezao sam mu je na CD-u, kako bi je slušao u autu na putu za more – priča Stefanović.

Marinko Rokvić objavio pesmu “Prava žena”

Matić se tokom odmora “inficirao” novom numerom, pa su Slavko i on ubrzo prionuli snimanju u studiju. Pesma je pre toga prošla test kod slušalaca.

Kako je nastala pesma "Neke ptice nikad ne polete"
Stefanović svira, komponuje, aranžira, producira, ali i dobro peva – Slavko i Saša na jednom veselju, Foto: Privatna arhiva

– Sale se sa svojim društvom sastajao na jednom splavu na Adi Ciganliji. Bili su to njegovi bliski drugari, pa prijatelji prijatelja, neki saradnici… naravno i kelneri, kuvari, dobronamerni prolaznici… Kad god bi mu se dopala neka pesma koju je želeo da snimi, prvo bi je njima pevao i osluškivao komentare. “Neke ptice…” su prošle na keca i osvojile tu brojnu ekipu “ljudi od poverenja”. Svi su je zavoleli i pevušili. Bilo je izvesno – pesma mora da bude na albumu koji je Sale pripremao! – zadovoljno će kompozitor.

Kako je nastao hit “Žal” koji izvodi Šaban Šaulić

Slavkoni je dobro upamtio i reči Aleksandra Radulovića Fute, koji je bio glavni oko snimanja Sašinog albuma i autor većine pesmama na njemu. 

– U to vreme ja sam još bio “zelen” kao kompozitor, početnik, a Futa iskusni stari muzički lisac. Matić mi je rekao da sa njim moram da se dogovorim oko isplate honorara za pesmu koju sam napisao. A, Futine reči su me baš zabolele! Pamtim ih i dan danas: “Da se ja pitam, tu pesmu ne bih nikad stavio na album!” Ali, nije se pitao, pošto se izvođaču baš sviđala i insistirao je da ona bude tu – priča Slavkoni.

Bane Mojićević objavio novi singl i spot “Baš me krenulo”
Kako je nastala pesma "Neke ptice nikad ne polete"
Slavkoni i Matić na snimanju spota za pesmu “Kralj meraka”, Foto: Z. K. Munja

– Nasmejao se kiselo Radulović kada sam rekao cifru za svoj rad, koja je bila više nego skromna. Po Futinom mišljenju bila je previsoka za početnika. Bilo kako bilo, “Neke ptice…” postale su najveći hit sa tog albuma! I danas je tražena, rado slušana i nezaobilazna na Matićevim nastupima. Da li je Futa promenio mišljenje? Ne znam, jer se posle toga nikada više nismo sreli! – kaže Slavkoni i dodaje da “Neke ptice…” nije bila mnogo reklamirana, ali je ipak našla put do srca slušalaca.

SAŠA MATIĆ: Šareni svet iza crnih naočara

– Radio je zaslužan za to! Možda joj je trebalo duže da se probije, ali je uspela. Muzički urednici su je prepoznali i emitovali je na brojnim radio-stanicama. Nikada nisam radio trendovske pesme i podilazio trenutnim muzičkim ukusima. Uvek mi je važna emocija, kvalitet, da meni bude lepo kad je čujem, pa će se onda, valjda, i drugima dopasti. Koliko znam, spot za ovaj hit nikada nije snimljen.

Dragana Dušanić

NEKE PTICE NIKAD NE POLETE

Nedostižna ti si bila
i ostala uvek meni
a ja ceo život tražim
tvoj osmeh na drugoj ženi

Neke ptice nikad ne polete
ceo život čekaju na to
i ja tako čekam tvoju ljubav
čekam, al’ mi nije suđeno

Nedostižna ti si bila
i ostala uvek meni
deset zima širim krila
da poletim pravo tebi

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde