Kako je nastala pesma “Mali mrav”

0
489

Tomislav Čolović ni po umeću ni po pesmama koje je izvodio nije pripadao vrhu estrade. Međutim, svojim šaljivim numerama je uspeo da se izbori za mesto izuzetno popularnog zabavljača. Pamte se njegovi hitovi “Profesore, danas me ne pitaj, drug mi je devojku zaludeo”, „Majka Muju šišala na struju”, “Deda babu gleda, a baba se ne da”, i pre svih “Mali mrav”. Mnogi ih nazivaju svojevrsnim biserima novokomponovane muzike.

mali mrav t čolović
Tomislav Čolović, Foto: Printskrin YouTube / Melos estrada

Pesma “Mali mrav” se našla na Čolovićevom albumu “Odnela si sve” iz 1982. godine. Predrag Peda Negovanović je kompozitor numere, dok je Ruždija Krupa autor stihova. Negovanović je pozajmio dve note iz stare narodne “Divna, Divna”, pa su ga zlonamernici sumnjičili za plagijat.

Kako je nastao hit „Žal“ koji izvodi Šaban Šaulić
Mali mrav Tomislav Čolović
Foto: Z. K. Munja

Krupa, istaknuti pribojski kulturni radnik, nagrađivani pesnik i cenjeni estradni tekstopisac, osmislio je rime o mravu koji je zašao u ženske grudi.  On je inače potpisao antologijske folk pesme kao što su “Svi pljevaljski tamburaši”, “Jedna reka u mom kraju”, “Mostovi na Morači”, “Ko se jednom napije vode sa Baščaršije”, “Most do moga zavičaja”, “Prođe leto trideseto”, “Ko se jednom napije vode s Baščaršije”…

– Ajšu je poznavao tekstopisac Ruždija Krupa. Jednom prilikom sam ga pitao zašto mrav mora da ide niz Ajšine, a ne, recimo, Fatine grudi? Odgovorio mi je da je Ajša u trbušnom plesu simbol kafane i derneka. Mnogo godina kasnije priznao mi je da je poznavao jednu zgodnu Ajšu, trbušnu plesačicu, koja je žarila i palila po kafanama u Priboju na Limu i okolini – rekao je Tomislav Čolović u intervjuu za “Sabor”.

SAŠA MATIĆ: Šareni svet iza crnih naočara

Pevač je dodao i da je Krupa pesmu o nestašnom mravu prvo ponudio Dobrivoju Topaloviću, ali je on uz grohotan smeh odbio. Kako je “Mali mrav” objavljen, tako su se nizale kritike i osporavanje. Još tokom snimanja u studiju “Diskosa” iz Aleksandrovca, Boki Milošević je izjavio da je neumesno da se u pesmi zajedno nađu mrav, kao simbol marljivog rada, i Ajša, simbol seksa. Predlagao je pevaču i tekstopiscu da umesto mrava “ubace” bubamaru.

Kritičari izvan sveta muzike bili su još stroži. Neki moralni čistunci “Mrava” su proglasili “literarnom pornografijom”, pa su muzički urednici zazirali od nje i umalo da dobije etiketu – šund. Ipak do toga nije došlo. Presudnu ulogu za život ovog hita, prema rečima Ruždije Krupe, imao je – Duško Radović. On je ocenio da je to “pesma s retkim i do tada neobrađenim motivom fine erotike i senzualnosti”. To je bilo dovoljno da se zavrti na radio i TV stanicama, a upotrebljena je i za špicu popularne humorističke serije “Top-lista nadrealista”.

Aleksandra Kovač peva folk evergrin „Šta će mi život“

Od osamdesetih pa do danas teško je naći osobu sa ovih prostora koja se bar jednom nije veselila uz “Malog mrava”. Ova pesma  je jedna od najpopularnijih jugoslavenskih, koja decenijama nije izgubila na popularnosti.

Tomislav Čolović je rođen 1949. u Kraljevu i u tom gradu bio je poznat kao kafanski čovek. Ali i veliki čovekoljubac – nastupio je na više od 1.000 dobrotvornih koncerata. Pevao je i zarađivao sa najvećim zvezdama narodne muzike. U rodnom gradu je 2008. i preminuo, onako kako valjda pravi pevači moraju da umru – u kafani. Oko pola pet ujutro svratio je s drugom u bife blizu kraljevačke železničke stanice, koja radi non-stop. “Naručili su piće i porciju pršute. Tomislav nije ispio ni pola čaše naručenog pića kad je doživeo srčani udar”, rekao je novinarima sutradan gazda kafane.

Pesma „Opa cupa“ peva se diljem sveta

Iza Tomislava Čolovića ostale su pesme koje se i dalje rado slušaju i pevaju. I njegovi sinovi posvetili su se muzici, stariji je u pratećem bendu Aca Pejovića, a mlađi Milan je član orkestra Aleksandra Sofronijevića. Milan peva i svira bubanj, perkusije, klavir i gitaru. On je sa bratom od malena pratio oca na nastupima. Obojica su svirali bubnjeve. Milan je bio svojevrsna atrakcija na tatinim gostovanjima. Jer udarao je po bubnjevima, a gotovo da se nije ni video od instrumenta.

„Haljinica boje lila“ – kafanski hit reditelja rokera

MALI MRAV

Livada, livada
sanjiva se budi
sanjiva se budi
mali mrav se kreće
niz Ajšine grudi
niz Ajšine grudi

Ej, mali mrav, mali mrav
u njedrima nest’o
moram da ga nađem
da menjamo mesto

Mali mrav, mali mrav
u njedrima nest’o
joj, kad bi hteo
da menjamo mesto

Vrisnula, vrisnula
Ajša više puta
Ajša više puta
opio se mali mrav
pa sve dublje luta
pa sve dublje luta

Mali mrav, mali mrav
skrenuo sa puta
skrenuo sa puta
lepo mu kod Ajše
pa sve dublje luta
pa sve dublje luta

Pre nekoliko godina, pesmu “Mali mrav” na svoj način obradila je grupa “Glas na žice”:

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde