Pesma za sva vremena: Kako je nastala “Cesarica”

0
2511

“Cesarica” ima status evergrina.

Kako je nastala pesma "Cesarica"

Jedna od najpopularnijih pesama koje je snimio Oliver Dragojević je “Cesarica”. Ona je bila njegova “lična karta”. Ovu kompoziciju napisao je Zlatan Stipišić Gibonni, a aranžman je uradio Stipica Kalođera. Za nju mnogi kažu da je – pesma za sva vremena.

Autor muzike i teksta, Gibonni, otkrio je kako je napisao “Cesaricu”.
– Dvadeset minuta je trebalo, nisam se silno trudio. I, ništa nisam menjao na njoj, nijednu reč, zarez. Bila je takva kakva je. Nerealno romantična. Bila je pesma kao da nije za to vreme, a to je bila 1992. godina. To je kao da gledaš neki italijanski film ili američki mjuzikl gde su svi dobri, smeše se, izlaze na prozor, svi pevaju…

OSTAVIO JE „TRAG U BESKRAJ“: Preminuo Oliver Dragojević
oliver-dragojevic-i-gibonni-
Gibonni i Oliver, Foto: Promo

Oliver je 1993. godine na Melodijama hrvatskog Jadrana izveo “Cesaricu” i za nju dobio nagradu Grand pri festivala. Mnogi poznavaoci muzičkih prilika na ovim prostorima reći će da se upravo “Cesarica” bila prekretnica u Dragojevićevoj karijeri. O tome je u biografskoj knjizi “Splitska dica – od zidića do vječnosti” pisao novinar i muzički kritičar Zlatko Gall.

– “Cesarica” je bila prekretnica i dala svemu što sam kanio raditi poseban timbar. Nakon toga su me počeli slušati mladi, naprosto me je otkrila jedna potpuno nova publika. “Cesarica” je učinila i da se iz naftalina izvade stare snimke, da se mladi koji me nikada nisu slušali okrenu klasici: “Malinkoniji”, “Papi”, “Galebu”… Svojim san zaokreton učinija da postanu svjesni da ja postojin, ali i da san postoja prije novih pisama. Očito su ih otkrili, jer kad san nastupa u diskotekama, one su bile pune nove publike, koja je znala sve moje stare pisme napamet” – pretene su Oliverove reči u knjizi.

„Kuća puna naroda“, balada koju je Džiboni napisao za Čolu
Oliver-i-Gibonni
Na jednom od zajedničkih nastupa, Foto: Printskrin YouTube

U vreme nastanka “Cesarice” Gibonni nije bio mnogo poznat. Runjića je upoznao na Splitskom festivalu 1990. i kada je čuo da pokreće Melodije hrvatskog Jadrana, ponudio mu je dve pesme koje sam napisao. Jedna je bila “Cesarica”, a druga “Dobri ljudi”. Na Zdenko pitanje koja mu je draža, koju bi sam radije izvodio, Gibo je odgovorio bez razmišljanja “Dobri ljudi”.

– Zdenko je pristao da ja pevam “Dobre ljude”, a za “Cesaricu” je kazao kako mu se čini da bi se mogla svideti Oliveru. Nadao sam se da hoće… Sutradan sam otišao do Olivera doma, on je čuo “Cesaricu”, svidela mu se, a ja sam hemijskom na komadu papira ispisao tekst. Ostavio sam ga na klaviru, a nas smo dvojica seli u dnevnom boravku, ćakulali i pili vino… Nismo ni videli da je njegov pas Luna za to vreme prožvakao papir sa tekstom pesme. Jedva sam je ponovno napisao po sećanju! – opisana su u knjizi sećanja Gibonnija.

Gibonni oterao kišu: Koncert u Banjaluci više od spektakla

I samo snimanje “Cesarice” bilo je posve različito od uobičajenih Oliverovih sessiona, koji bi najčešće bili odrađeni u jednome dahu.
– Oliver je otišao u studio snimiti “Cesaricu”, ali je pre toga pitao Gibu kako bi želio da je otpeva. Jer, rekao je, pjesma mu je super al’ je čudna. Gibo mu je rekao neka je otpeva po svom, kako već on zna. Oliver je snimio nekoliko verzija i na kraju su i on i Gibo bili veoma zadovoljni… – ispričala je Vesna Dragojević, Oliverova supruga.

– Došao je doma sa snimkom i mi smo je nekoliko dana slušali, jer bila nam je doista izvrsna. No, drugima se baš i nije sviđala na prvo slušanje. Sećam se da je u dane pre festivala k nama u poset došla i moja mama. Čuvši “Cesaricu”, ona mi je poverljivo, da Oliver ne čuje, rekla: “Ajme, Vesna, od svih pesama Oliver je za festival izabra najgoru!” Čini mi se zapravo da mnogi na prvu nisu tu pesmu skužili, ali kad je “krenula” negde posle leta, samo se nju čulo – rekla je Vesna Dragojević.

Specijalni gost u „Cinema Paradiso“ spotu „2Cellos“ – Oliver Dragojević

I Gibonni dobro pamti snimanje “Cesarice” u Zagrebu. Dok je Oliver bio u studiju “Roccoco”, Stipišić ga je nervozno iščekivao u obližnjem kafiću. Oliver i on nisu tada još bili bliski, Gibo se ustručavao da ga “gnjavi”. Ali se setio zajedničkog poznanika – Nenada Šarića Brade, bivšeg bubnjara “Novih fosila” i supruga Sanje Doležal, kojoj je pak Gibonni bio napisao neke tekstove. Zamolio je Bradu da Olivera sa snimanja dovede u kafić. Posle pića svi su se zajedno vratili u studio, gde je Oliver Gibonniju pustio snimak i upitao ga sviđa li mu se ili bi želeo da je otpeva na neki drugi način.

Poslušajte duet Dragojevića i Bebeka „Ako voliš ovu ženu“
gibonni_i_oliver
Foto: Printskrin YouTube

– Rekao sam mu, da je za mene i za celu moju generaciju bio glavni po pesmama poput “Magdalene” i “Vjeruj u ljubav”, a ne po “Žutom lišću ljubavi” i “Teško mi je putovati”. Rekao sam mu:”‘Tija bi zato da “Cesaricu” otpivaš po svoju – ka pravi Oliver! – kazao je Gibonni.
Oliver je, kako je ispričao autor “Cesarice”, pesmu snimao iduća dva sata. Bilo je to pravo čudo. Jer, poređenja radi, celi prethodni album “Teško mi je putovati” je snimio za samo četiri sata.

Aj Cha festival: Kralj živi i dalje

– Kao autoru koji je tek počinjao, to mi je puno značilo i užasno imponovalo. Oliver je naprosto pokazao da mu je do moje pisme stalo! – rekao je Stipišić.
I on sam je posle “Cesarice” i “Dobrih ljudi”, kao i još nekoliko hitova sa festivala i sam postao velika zvezda. Ipak, “Cesaricom” su više profitirali i Runjić i Dragojević. Prvi je dobio melodiju koja je njegovom festivalu već prve godine donela Porinom nagrađen megahit. A, Oliver pak uzlet za novu fazu u karijeri te ugled i prođu megazvezde kakve nije imao nikada do tada.

Nova verzija Gibonnijevog hita „Hodaj“ – uz tamburu i kontrabas

– Istina je da Oliver sve do “Cesarice” nije bio velika zvezda. Ona, koja može rasprodati sportske dvorane i imati više od 5.000 ljudi na koncertu. Zapravo, posle “Cesarice” kao da se konačno “naplatio” za sve što je radio – rekla je Vesna Dragojević.

E. A. / Izvorr: Jutarnji list, CDM

CESARICA

Zlatni konci, litnje zore
došli su u njene dvore
da bi moju jubav budili
svitlo nek joj jubi lice
lipo ka u cesarice
kad je ja ne mogu jubiti

Zlatna mriža njenog tila
dušu mi je uvatila
da je baci nazad u more
Svake noći prije zore
dolazin u njene dvore
bile dvore moje pokore

Cilega života ja san
tija samo nju
da do njenog srca nađem put
cilega života moje tilo
je bez nje
ka cviće bez vode

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde