Izraelski ulični umetnici poklonili mural Beograđanima – vrapce

0
206

Glavni gradski urbanista Milutin Folić i ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam predstavili su danas novi beogradski mural u Fruškogorskoj 3, na Kosančićevom vencu.

izrealski umetnici poklonili murall bg vrapciAutori murala, koji za motiv ima nezvanični simbol Beograda – vrapce, su najpoznatiji izraelski muralista Dede i pesnikinja Nican Minc. Oni su u Beograd došli na festival “Izraelska umetnost u Ciglani”, koji je održan na prostoru tog kreativnog centra 25. i 26. maja. Milutin Folić je istakao da Beograd ima tradiciju murala, koji se mogu videti na celom potezu od Hrama svetog Save pa sve do Kalemegdana.

„Potez za budućnost“: Svečano predstavljen mural u Pop Lukinoj ulici

izrealski umetnici poklonili murall bg vrapci– Mi smo tu tradiciju nastavili, te smo tako pre nekoliko meseci napravili jedan mural u saradnji sa NIS-om u Pop Lukinoj ulici. Trend nastavljamo muralom svetski poznatog “strit art” umetnika iz Izraela, Dedea i Nican Minc, koja je sastavila stihove upravo za Beograd. Vrapci su simbol Beograda i ovaj mural povezuje međunarodnu umetničku scenu sa lokalnim temama. Ovi umetnici imaju murale u Berlinu, Minhenu, Njujorku, Pragu, Londonu i u drugim gradovima. A, ovaj je nastao zahvaljujući saradnji Grada Beograda i Ambasade Izraela. Ambasada je finansirala njegovu izradu u okviru festivala “Devet”. Ovaj festival se svake godine održava u našem gradu i privlači veliki broj međunarodnih umetnika! – kazao je Folić.

Njujorčani u Novom Sadu oslikali mural sa likom Mihajla Pupina

izrealski umetnici poklonili murall bg vrapciOn je naglasio da su u toku razgovori za nastavak saradnje sa Amabasadom Izraela. Jer, veoma je važno da se između Beograda i sveta stalno prave mostovi. Naročito na polju umetnosti.
– Želimo da u skorije vreme, najverovatnije već na proleće sledeće godine, u Beogradu vidimo i skulpuru poznatog izraelskog umetnika i jednog od najpoznatijih u svetu Arika Levija. To će biti još jedna u nizu umetničkih postavki koje postoje u Beogradu – kazao je Folić. On je podsetio i na skori dovršetak pasarele koja povezuje Kalemegdan i probalje. A, čiji su autori Mrđan Bajić i Ričard Dikon.

Užice: Mural posvećen glumcu Nebojši Glogovcu

Ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam podsetila je da je autorski par u Beograd došao u okviru saradnje sa Viktorom Kišom, osnivačem “Ciglane – Kluba ljubitelja teške industrije i umetnosti”.
– Oni su se u međuvremenu zaljubili u Beograd! I, želeći da mu pruže nešto svoje produžili su boravak ovde i tako je na ovoj divnoj lokaciji nastao mural. Grad Beograd pružio im je ovu neverovatnu lokaciju, dao im potrebnu opremu i saznajući o istoriji grada, uvideli su da su vrapci jedna od njegovih osobenosti. Uzeli su ih za temu, započevši tako jednu lepu saradnju. Drago mi je što je ovim muralom Beograd postao jedan od “Dede gradova”. Nadam se da će on ponovo doći i raditi za Beograd – kazala je ambasadorka Izraela.

Murali meksičkog umetnika u Novom Sadu, Sisku i Skoplju

izrealski umetnici poklonili murall bg vrapciViktor Kiš, osnivač “Ciglane – Kluba ljubitelja teške industrije i umetnosti” istakao je da je saradnja za Ambasadom Izraela potakla i neke druge ambasade da oplemene Beograd delima svojih umetnika. To će Beograđanima pružiti priliku da osete duh moderne umetnosti iz celog sveta.

Voljeni grad

Dedeovi murali se mogu videti na brojnim lokacijama u Tel Avivu, ali i na ulicama i u muzejima svetskih prestonica kulture. On crpi inspiraciju iz urbanih pejzaža i koristi različite medijume umetničkog izražaja u u komunikaciji sa publikom. Njegovi radovi se uvek oslanjanju na osobenost mesta, nose snažne poruke. Sam Dede insistira na anonimnosti koja mu omogućava kreativnu slobodu u stvaranju. Proteklih godina Dede blisko sarađuje sa Nican Minc, uličnom pesnikinjom iz Tel Aviva. Njeni stihovi prate njegove radove, čineći još snažniju vizuelnu celinu.

Izvor: Beoinfo, Foto: Beoinfo

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde