HUMANI MARATONAC: Goran Nikolić, Ginisovac velikog srca

0
114

Rekordi nisu da se ruše, nego da se poboljšavaju i nadograđuju! Tako kaže junak dokumentarnog filma “Otvorenih očiju” i autor knjige “Maratonac”. On je hrabar, uporan, human… On je čovek velikog srca.

Goran Nikolić, Foto: gorannikolic.net

Goran Nikolić je 3. jula 2019. godine u Čikagu ostvario svoj cilj i uspešno završio nesvakidašnju trku. Ovaj slabovidi atletičar iz Kragujevca istrčao je 77. uzastopni maraton za 77 dana! Tako je sa ovim atletskim poduhvatom za divljenje ušao u Ginisovu knjigu rekorda. Doduše, još se čeka verifikacija Ginisove knjige rekorda, pošto postoji određena procedura, pregledanje snimljenog materijala, dokumentacije, upoređivanje… Stazu od 42 km 198 m maratonac, po Ginisovim pravilima, mora da pređe za 6 sati, a Goran to obično okonča posle 4,50h. Svaka trka se snima – start, zanimljivi detalji, cilj… tako da svakog dana postoji video zapis maratona. Nikolić je u svojim izjavama objasnio da nije u pitanju nikakav lični egzibicionizam, niti lična promocija. Cilj je skretanje pažnje na uključenost osoba sa invaliditetom u društveni život zajednice posredstvom sporta. Kako je rekao, odabrao je Čikago kako bi informacije o ovom poduhvatu zainteresovale velike medije, kao i velike kompanije i potencijalne donatore za njegovu humanitarnu akciju.

Novak Đoković i EXIT pozvali na akciju: Izgradimo vrtiće zajedno

Maratonac, koji od rođenja na levo oko ne vidi apsolutno ništa, a na desno vidi samo pet odsto, ovaj poduhvat je simbolično okončao prolaskom kroz kapiju manastira Nova Gračanica u okolini Čikaga. Goran je još 2016. istrčao 55 maratona za 55 dana. Tada je trčeći od grada do grada na prostorima bivše Jugoslavije, tačnije Srbije, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, i Crne Gore, pretrčao oko 2.400 kilometara. On je tom prilikom nadmašio rezultat od 52 uzastopna maratona potpuno zdravog japanskog atletičara Kasude. Ali, Ginisova kancelarija ovaj rezultat nije registrovala, zbog složene (brdsko-planinske) konfiguracije terena. Zato se ove godine Nikolić sa tročlanim timom smestio u Čikago, u neposrednu blizinu manastira Nova Gračanica, odakle je svakodnevno optrčavao maraton stazu na prostoru zelene zone “Rollins Savanna Forest” u blizini Zapadnog Rollin bulevara. 

Saša Đorđević podržao projekat i film o Nataši Kovačević

Veliku podršku pružala je i ekipa fudbalskog kluba “Chicago Fire” na čelu sa trenerom Veljkom Paunovićem i kompletna srpska zajednica u SAD. Sve maratone Goran Nikolić trči sa humanitarnim ciljem. Prvu seriju trčao je da bi opremio sportski centar “Iskra”, namenjen invalidnim licima. Sredstva prikupljena tokom ovog maratona, namenjena su završetku izgradnje sportske hale Bogoslovije “Sveti Jovan Zlatousti” u Kragujevcu. Poduhvat je za cilj imao poziv pojedincima, organizacijama i kompanijama da svojim donacijama podrže realizaciju ovog projekta. Zahvaljujući Goranovom ekstremnom naporu, Kragujevac će dobiti još jedan moderan sportski objekat, a Srbija prvi takve vrste sa svim sadržajima prilagođenim i potrebama sportista sa invaliditetom, i razvoju paraolimpijskog fudbala.

Članovi “Riblje čorbe” se ošišali na Zaječarskoj gitarijadi u humanitarne svrhe

Ko je Goran Nikolić? Od kada se bavi sportom? Ima li porodicu? Šta motiviše ovog čovek da radi to što radi… “Zašto trčim? Mudrost kaže da voda i narod uvek nađu put. Budimo tim, trčimo zajedno, delimo informaciju da poziv za solidarnost pronađe put do onih koji mogu finansijski pomoći”, napisao je Goran na svom sajt.

Goran Nikolić je rođen 1967. godine u Smederevskoj Palanci. Na levo oko ne vidi apsolutno ništa, a na desno vidi samo pet odsto. Do svoje 18. godine živeo je u Mladenovcu, Aranđelovcu i Zemunu, a od 1985. sa porodicom (suprugom i sinom) živi i radi u Kragujevcu. Ima srednje stručno obrazovanje, i preko tri decenije radnog staža u struci, i isto toliko staža radnika u sportu sa statusom volontera. Aktivni rekreativac je preko četvrt veka (trčanje na duge staze). Bio je pet godina član nacionalnog biciklističkog tima Srbije sa kojim je učestvovao na dva svetska prvenstva i niz regionalnih takmičenja. Uspešno je istrčao maratone na kojima je nastupao. Osnivač je Paraolimpijskog kluba i Akademije “Junior”, te generalni sekretar organizacije od osnivanja 1998.

Ljudi velikog srca: Bogdan, Teo i Raduljica, najvažnija trojka za Andrijanin život

Nikolić slovi za osnivača paraolimpijuske discipline tandem biciklizam u Srbiji. Iako je ova, najintegralnija disciplina paraolimpijskog programa u kojoj ravnopravno učestvuju biciklista oštećenog vida – kopilot (slep ili slabovid) i njegov pilot zdravog vida, na paraolimpijskom programu od 1976, u Srbiji do 2004. nije postojao ni jedan takmičarski tandem bicikl. Postojale su samo verzije koje su za potrebe rekreacije retki entuzijasti napravili spajanjem dva bicikla. Goran je 2004. osmislio projekat kojim je aplicirao kod ACDEI/VOCA koja je iz sredstava USAID-a “Junioru” donirala tri takmičarska tandem bicikla. U cilju motivisanja mlađih, osmislio je nekoliko maratonskih transparentih vožnji kroz Srbiju i regionu, u nameri da u gradovima kroz koje prolaze tandem biciklisti zainteresuje mlade oštećenog vida za ovu disciplinu i privuče pažnju sponzora i donatora da im omoguće kupovinu tandem bicikala.

Do pojave novih, mlađih biciklista oštećenog vida, Goran je pet godina bio član nacionalnog tandem biciklističkog tima Srbije koji je nastupao sa tri posade. Učestvovao je na dva svetska prvenstva i niz regionalnih takmičenja. Nikolić je osnivač Tradicionalnog tandem biciklisitčkog maratona Kragujevac (Srbija) – Mostar (BiH), koji se vozi od 2012. i doprinosi održavanju veza i zbližavanju građana putem razmene mladih na relaciji dva zbratimljena grada. Ova manifestacija je doprinela i razvoju tandem biciklizma u BiH.

Treći Vinski maraton 21. septembra na Paliću, počele prijave

Golbal (Goalball) je jedinstvena disciplina slepih, igra zvučnom loptom na reljefno obeleženom terenu odbojkaških dimenzija. Goran je osnivač prvog jugoslovenskog i srpskog golbal kluba “Junior” 1998. godine. A, GK “Junior” je bio inicijator osnivanja golbal lige Srbije i njen trostruki šampion, osvajač brojnih regionalnih turnira. Najveći uspeh je zabeležio 2009. na prestižnom međunarodnom klupskom golbal turniru u Malmeu (Švedska), gde je u konkurenciji 18 ekipa iz celog sveta zauzeo peto mesto. Smatrajući golbal ličnom kartom sporta slepih i izrazom njihove modernosti posredstvom koga se najbolje predstavljaju javnosti, ovoj disciplini je posvetio najviše sopstvenog rada i uložio mnogo entuzijazma. Igrao je golbal kao učenik, omladinac i kasnije u retkim situacijama kada je trebalo popuniti upražnjeno mesto u timu. Na njegov zahtev izrađeni su prvi portabilni golovi za golbal u Srbiji.

Bosifest 2019 od 9. do 11. oktobra, otvoren konkurs za prijem filmova

Goran je inicijator osnivanja i jedan od osnivača Sportskog saveza slepih i slabovidih Srbije, i Parabiciklističkog saveza Srbije. U njima je po pet godina obavljao poslove generalnog sekretara. Nikolić je organizator i učesnik brojnih pohoda i poduhvata kroz koje je transparentno promovisan sportski potencijal slepih i slabovidih. Dobitnik je brojnih priznanja za sportska postignuća i doprinos afirmaciji paraolimpijskog sporta u Srbiji.

Maratonac Goran Nikolić na Beogradskom maratonu

Goran je kao junior učestvovao na više nacionalnih atletskih takmičenja nakon čega je postao aktivni rekreativac. Od 1994. od kada vodi precizan sportski kalendar je aktivni rekreativac dugoprugaš. Godine 2009. je nastupio na Beogradskom maratonu, čime je otpočeo, kako kaže, karijeru za drugu polovinu života. Godine 2012. je na relaciji Kragujevac (Srbija) – Mostar (BiH) u cilju doprinosa zbližavanju građana dva zbratimljena grada i motivacije mladih sa invaliditetom, odnosno promovisanja sportskih potencijala ove populacije, istrčao 10 maratona za 10 uzastopnih dana.

Boban Marjanović i Kijanu Rivs – makljaža na velikom platnu

Na osnovu precizne evidencije, od 1994. do 2016. je više od dva puta optrčao planetu zemlju računajući obime i po Griniču i po Ekvatoru. Proteklih godina istrčao je još mnogo kilometara… i neće stati, ima Goran mnogo planova…

Misija Gorana Nikolića je, maksimalna uključenost osoba sa invaliditetom u društveni život zajednice posredstvom sporta u cilju lakše prohodnosti do njihovog zaposlenja koje rešava egzistencijalna pitanja i čini ih dostojanstvenim članovima zajednice sa osećajem vrednosti i samopoštovanja. Za rad u sportu dobio je brojna društvena priznanja eminentnih institucija.

TARIK FILIPOVIĆ: Ćiro Blažević je moja muza
Marko Novaković je koscenarista i reditelj dokumentarnog filma "Otvorenih očiju" o Goranu Nikoliću
Marko Novaković je koscenarista i reditelj dokumentarnog filma “Otvorenih očiju” o Goranu Nikoliću

Godine 2017. reditelj Marko Novaković snimio je dokumentarni film “Otvorenih očiju” o Goranu Nikoliću. To je priča o njegovom životu, razmišljanjima i podvigu koji je ostvario, kada je istrčao 55 maratona za 55 dana. Goran sam kazuje o svemu tome u kameru, dok trči stazama spomen parka “Šumarice” u Kragujevcu. U isto vreme, dokumentarac je i priča o snazi volje kao pokretačke snage u čoveku, pronalaženju alternativa u životima osoba rođenih sa invaliditetom, kao i pomeranju granica ljudske izdržljivosti.

Dokumentarac je premijeru imao na međunarođnom Festivalu autorskog filma u Beogradu (2017). Potom je prikazan i na međunarodnim filmskim festivalima “Zlatni Vitez” u Sevastopolju; “Uhvati film” u Novom Sadu; Festivalu srpskog filma u Helsinkiju; Festivalu glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma u Nišu; Festivalu srpskog filma u Čikagu…

Palmini sportisti statisti u filmu “Kralj Petar Prvi”
Knjiga Goran Nikolić Ginisovac

Godine 2018. na 184 strane predstavljena je autobiografska knjiga Gorana Nikolića “Maratonaca”, u izdanju Delta fondacije.
– U maratonu, kao i u životu, svako trči svoju trku. “Maratonac” Gorana Nikolića je iskrena, potresna i inspirativna priča čoveka koji ima samo 5% očuvanog vida. Šta zaista mogu osobe za invaliditetom? Kolika su njihova prirodna ograničenja, a koje prepreke im postavlja društvo? Ispovest Gorana Nikolića razbija ukorenjene predrasude i otkriva nam svet pun teškoća i lomova, zadovoljstava i uspeha. “Maratonac” je priča o velikoj, zabranjenoj ljubavi, priča o borbi za sebe i za druge i priča o hrabrosti i prevladavanju sopstvenih ograničenja – navodi se u opisu ove knjige. A, glavni junak i autor knjige kaže: – Neki se trkaju za medalje, ali mislim da većina ljudi u maratonu, kao i u životu, trči trku za sebe. Ja sam trke vodio samo za sebe i protiv sebe i zato sam odbio definiciju da “obaram” nečije rekorde. Rekordi nisu da se ruše, nego da se poboljšavaju i nadograđuju. Menjaj staze, menjaj i ritam, jer kao što rutina ubija ljubav, tako ubija i trčanje. Ne dozvoli da monotonija ubije uživanje!

Gde god je bila promocija Goranove knjige, kulturni događaj imao je i humanitarni karakter. Prikupljala su se sredstva kako bi se pomogao razvoj sporta osoba sa invaliditetom.POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde