Hit za sva vremena: “Odiseja” napisana u gradskom prevozu

0
454
Hit za sva vremena: "Odiseja" napisana u gradskom prevozu

Svetislav Sveta Vuković bio je spiker, voditelj i legenda Radio Beograda i Radio-televizije Srbije. Mnogi ga znaju po brojnim emisijama, ali i po hitovima. Jer, Sveta je napisao gotovo hiljadu tekstova za razne muzičke žanrove: seriozne, zabavne, starogradske, dečje, narodne muzike… Osvajao je nagrade i priznanja na festivalima u Beogradu, Zagrebu, Opatiji, Ljubljani, Skoplju, Prištini, Novom Sadu, Budvi…

I čuvenu pesmu “Odiseja” on je napisao, dok je muziku komponovao i aranžman uradio Vojkan Borisavljević. Naravno, otpevao je Miša Jović, poznatiji kao Leo Martin. Ovu pesmu ljubitelji muzike nazivaju hitom za sva vremena. Objavljena je 1973. godine u izdanju PGP RTS. A verovali ili ne, “Odiseja” je nastala u gradskom prevozu.

VOJKAN BORISAVLJEVIĆ: Moja odiseja

– Vojkan Borisavljević me pozove i kaže: “Sedim u Skadarliji s Grkom koji je direktor i vlasnik jednog festivala. Traži, koliko sutra, da napišemo pesmu koja će da ide na Evroviziju. Piši!” Sednem u autobus i razmišljam šta bi bilo dobro. Da bude i grčko i svetsko, i pomislih – Odiseja. Pisao sam je na kolenima, na parčetu papira. Pošaljem mu je, a on me zamoli da je pošaljem Grku poštom. Nisam znao da se pošta za inostranstvo ne zatvara. I… nikada nije stigla. Javimo Miši Joviću, koji je otišao u Nemačku da pravi međunarodnu karijeru, i kažemo da će to da ide na Evroviziju. A on će: “Pa da prođem kao Sabahudin (Kurt). Da budem poslednji. Ja više nisam Miša Jović, ja sam Leo Martin. Doviđenja.” Ali…. ostalo već znate – ispričao je u jednom intervjuu Vuković.

ZORAN SIMJANOVIĆ: Kako je nastala muzika za “Grlom u jagode”, “Nacionalnu klasu”, “Maratonce”…

“Odiseja” je legendarna pesma – jedna od onih koje se bez naročitog razmišljanja mogu uvrstiti u antologijske. Nju je Leo Martin izveo na “Jugoviziji” u Opatiji, 1973. godine (doduše, tadašnji izbor se zvao Dani jugoslovenske zabavne muzike), ali otišao na Evroviziju. Pobedu je odneo predstavnik TV Sarajeva, Zdravko Čolić, koji je u Luksemburgu izveo pesmu “Gori vatra” i zauzeo 15. mesto od 17. takmičara. Možda bi sličnu sudbinu imao i Leo Martin koji je na “Jugoviziji” te godine bio tek sedmi (iza “Korni grupe”, Krunoslava Slabinca…). Loš plasman ipak nije zasmetao “Odiseji” da postane jedna od pesama za sva vremena. Univerzalan, himničan tekst, snažna melodija i zanimljiv vokal, dali su pečat ovoj kompoziciji.

Kako je nastala pesma “Cesarica”

A “Lav iz Beograda”, kako su predstavljali Lea Martina dok je šezdesetih nastupao na turneji sa “Tigrom iz Velsa” Tomom Džonsom, sa pesmom “Odiseja” se proslavio u Jugoslaviji i stekao status jednog od najpoznatijih jugoslovenskih šansonjera sedamdesetih godina XX veka.

ODISEJA

Put do slave i bogatstva, put do trona
oduvek je bio isti, od iskona
put do pakla i ponora, put do sloma
oduvek je bio isti, od iskona

Niko ne zna šta ga čeka, dan šta nosi
svako juče ostavlja nam trag u kosi
doba prošlo i buduće, priča ista
sve što sija i ne mora da zablista

Odiseja, odiseja
staza trnja ili staza orhideja
odiseja, odiseja
život, to je samo nova odiseja

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde