Dve verzije hita “Čovek od meda” grupe “Kerber”

0
228

Pesma “Čovek od meda” obeležila je karijeru grupe “Kerber”. Iako mnogi misle da je nju napisao Bora Đorđević koji je zajedno sa Goranom Šepom Galetom otpevao ovu numeru, to nije tačno. Tri decenije po objavljivanju, numera je ponovno snimljena, te tako postoji još jedna verzija.

"Čovek od meda" grupe "Kerber"
Gale i Bora, Foto: Facebook / Kerber

Na albumu “Seobe” grupe “Kerber”, objavljenom u leto 1986. godine gostovao je i Bora Đorđević. Frontmen “Riblje čorbe” napisao je tekst za pesmu “Sa tobom ne mogu dalje”, a zajedno sa Goranom Šepom Galetom otpevao je numeru “Čovek od meda”.

Bora Đorđević dobitnik nagrade „Ivo Andrić“

Pevač i lider “Kerbera” kaže da je “Čovek od meda” nastao gotovo slučajno, za samo jednu noć.
– Mi smo se vrlo aktivno družili sa Borom pred snimanje našeg treceg albuma. U rukama sam imao tekst koji je toliko ličio na njega da tu nije bilo dileme. “Pozvati Boru”, zapisao sam u svesci kraj stihova numere. Sve to otpevano je još iste noći i već tada je bilo više nego očigledno da smo napravili hit za sva vremena – “Čovek od meda”. Potpuno spontano nastao je taj duet kao rezultat jednog rokerskog druženja – otkrio je Gale.

"Čovek od meda" grupe "Kerber"
Kolege, saradnici, prijatelji – Goran Šepa i Bora Đorđević, Foto: Facebook / Kerber

Mnogi i danas misle da je “Čoveka od meda” napisao Bora. Iako nju nije, Đorđević je napisao neke druge rime za “Kerber”…
– Bora je pisao tekstove za nekoliko pesama – “Kod Amerikanca”, “Nažalost”… ja nisam pisao pesme za “Čorbu”, ali sam zato pevao na nekim Borinim projektima – kaže Gale.

Tanderbal 2018: Tiska girlanda, Natenane spust, koncerti „Galije“, „Kerbera“, „Balkanike“…

Krajem 2017. Šepa i Đorđević snimili su novu verziju pesme nastale pre tri decenije.
– Bili smo mladi i puni snage kada smo je prvi put snimili. Ta numera je mogla da ostane samo nama draga, ali je nastavila da živi i evo, posle 3o i kusur godina. Uradili smo njen rimejk u malo izmenjenom aranžmanu i sa novim tehnologijama – kazao je Gale.

"Čovek od meda" grupe "Kerber"
“Čovek od meda”, hit koji je obeležio karijeru grupe “Kerber”, Foto: Facebook / Kerber

A zašto su je opet otpevali objasnio je Bora:
– Ima jedna pravna caka. “Kerber” je želeo da objavi boks-set svojih izdanja, a diskografske kuće su vlasnici autorskih prava, pa je lakše snimiti ponovo pesmu nego juriti šta je čije.

„Haljinica boje lila“ – kafanski hit reditelja rokera

Ta druga verzije ima nešto drugačije rešenje kraja pesme i umesto tri refrena ima dva, te nije bilo mesta za Borino prepoznatljivo “ne, ne, ne, neeee” na kraju. Stručnjaci su konstatovali da su dvojica muzičara zajedno donela novu energiju staroj pesmi.

E. A. / Kuris, Novosti

ČOVEK OD MEDA

Od žurbe tvojih zuba tragovi
ti ljubiš uvek tako da boli
za tebe nikad nema granice
ja nisam pastuv, crna ždrebice

Ti voliš divlje guske
ti voliš divlje ševe
ja vodim mrtvu trku
ulazim u tebe kao u crkvu

Ne, ne, ne, ja ne mogu više
ne, ne, ne, loše mi se piše
Kazanova, to tebi treba
ja sam samo čovek od meda

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde