Iz starogradske pesmarice – “Bolujem ja, boluješ ti”

1
1300

Naš čovek je sklon da se u kafani veseli i da tuguje. Bez obzira da li je srećan ili žalostan, uz muziku kao da mu se osećanja za kafanskim stolom još intenzivnija. Da štimung bude “odgovarajući” potreban je dobar muzičar i prava pesma “koja pogađa” tačno u srce.

Bolujem ja boluješ ti noteStarogradske pesme različite su po mestu i vremenu nastanka, ponekad i po poreklu folklornog zvuka. Ipak, sve one, imaju zajedničku osnovu u boemskom sentimentu, raspoloženju. Jedna od njih, koja je naročito popularna postala početkom šezdestih godina prošlog veka, a i danas je obavezna na kafanskom repertoaru, sedeljkama i drugovanjima je “Bolujem ja, boluješ ti”.

Kako je nastao vanvremenski hit „Ti si mi u krvi“

Dubravka Nešoviš singlica Bolujem ja
Singl ploča Dubravke Nešović sa pesmom “Bolujem ja”, Foto: Privatna arhiva

Ne zna se kada je i gde nastala ova pesma, ko joj je “dao” melodiju, ko sastavio njene jednostavne rime, koliko je dugo živela po kafanama… Ali, prva je preko radija i na koncertima zapevala Dubravka Nešović.

Dubravka Nešović u boemskom ambijentu Skadarlije
Dubravka Nešović u boemskom ambijentu Skadarlije, Foto: Privatna arhiva

– Te 1962. godine prvi put sam čula ovu pesmu. I moram reći da mi se odmah nije svidela. Činilo mi se da u njoj ima previše mađarskog zvuka i da se mađarski akcenat ne može izbeći iako je tekst srpski. Takav je bio moj utisak. Đorđe Karaklajić je tada bio muzički urednik Radio-Beograda. I on je takođe bio čuo negde tu pesmu, pa je i zabeležio. Dao mi je note i rekao da napravimo probni snimak. Ispostavilo se da nisam bila u pravu! Moglo je to da se otpeva prirodno, u duhu našeg jezeka. I interpretacija je delovala izvorno i autentično – seća se Dubravka Nešović, pevačica raskošnog glasa, koja je svoj umetnički život posvetila starogradskim pesmama.

Kako je nastao hit „Žal“ koji izvodi Šaban Šaulić

– Napravili smo snimak, dobar je bio. Istu pesmu je snimila i Danica Obrenić, ali ona u to vreme nije putovala kao ja i nije bila uključena u estradni život. Tako se pesma “Bolujem ja, boluješ ti” pročula i postala popularna u mojoj interpretaciji – objašnjava Dubravka.

dančuo tereza bolujem ja
Među pevačima koji su pesmu “Bolujem ja” snimili na pločama su i Dušan Dančuo i Tereza Kesovija

Osim snimaka za radio, “Bolujem ja, boluješ ti” se zajedno sa drugim starogradskim pesmama i romansama našla i na gramofonskoj ploči. Kasnije su je snimili razni izvođači, i Zvonko Bogdan, Silvana Armenulić, Dušan Dančuo, Tereza Kesovija… Ipak, za Dubravku Nešović i njenu karijeru bila je najviše vezana.

Pesma „Pevam danju, pevam noću“ posvećna je ćerki Vuka Karadžića

zvonko bogdan singlica bolujem ja
Singlica Zvonka Bogdana sa starogradskim pesmama, Foto: Privatna arhiva
Dubravka Nešović u mladosti
Dubravka Nešović u mladosti, Foto: Privatna arhiva

A ova pevačica bila je netipična za ovdašnje estradne prilike. Ostala je jedina estradna zvezda koja ima kompletno muzičko obrazovanje. Solo pevanje je učila na muzičkoj akademiji. Čak je stekla i magistarski stepen u toku postdiplomskih studija u insotranstvu (u Brižu). Očekivalo se da će postati operska pevačica, s obzirom na njeno obrazovanje i alt, tako redak. Ali Dubravka nije volela operu, mnogo bliži bio joj je onaj sentiment koji je pružala romansa i starogradska pesma.

Još u toku studija postala je kao solista članica hora Radio-Beograda. Tako je počela saradnja sa Đorđem Karaklajićem, a zatim i sa Duškom Radetićem. Ostvarila je sjajne interpretacije koje su je učinile popularnom i odvele na estradnu pozornicu. Nažalost, Dubravkin talenat, glas, obrazovanje nisu iskorišteni na pravi način. Jer, došlo je u muzičkom životu našeg podnevlja do promena, nove prilike i okolnosti…

KIĆO SLABINAC: Danas nam svima fali romantike, ljubavih pisama i plesa u dvoje
Dubravka Nešović u domu za stare na Karaburmi, Foto: D. Dušanić

Velika dama naše starogradske muzike, koja je svojim somotnim altom umela da dočara i radost i strast, i tugu i setu, ceo svoj život dala je pesmi. Od muzike se nije obogatila, pevala je čistog srca, velike duše. Bila je i ostala veliki umetnik. Godinama se bez nje nisu mogla zamisliti tracionalna Skadarlijska leta, dugo je vodila školu pevanja u kući Đure Jakšića. Nešovićeva ima status istaknutog umetnika. Nekoliko puta je konkurisala za nacionalnu penziju, ali je nije dobila. Snimila je veliki broj pesama za arhivu Radio Beograda, kao i 18 singl ploča, pet albuma i dva CD-a. Dobitnik je brojnoh nagrada, održala je više od 3.500 dobrotvornih koncerata. Već godinama živi u domu za stara lica na Karaburmi. Nažalost, zaboravljena od kolega i bivših đaka.

Na kanalu YouTube izbrisani su svi audio snimci pesme “Bolujem ja” u interpretaciji Dubravke Nešović, zato objavljujemo ovu numeru u izvođenju Tereze Kesovije:

D. Dušanić

BOLUJEM JA, BOLUJEŠ TI

Bolujem ja, boluješ ti
Bolujemo od ljubavi
Jer nikoga ne ljubim ja
Osim tebe, dušo moja

Otvori mi taj prozor svoj
Da ti kazem anđele moj
Da nikoga ne ljubim ja
Osim tebe, dušo moja

Zar ne znaš ti, odavno već
Da ljubav sja među nama
Jer nikoga ne ljubim ja
Osim tebe, dušo moja

Otići ću u dalek svet
Da srcu svom pronađem lek
Jer nikoga ne ljubim ja
Osim tebe, dušo moja

Samo tebe ljubim ja
Dušo moja

Jer nikoga ne ljubim ja
Osim tebe, dušo moja

1 KOMENTAR

  1. Postoje misljenja da ova pesma ima sefardsko jevrejsko poreklo, bas kao i “Kad ja podjoh na Bembasu”. Jevreji su u Bosni i drugim juznoslavenskim teritorijama ziveli od kraja 15. veka (pretezno u gradovima), pa je bilo neizbezno da ostave traga u lokalnoj tradicionalnoj muzici, bas kao sto su to umnogome cinili romski kompozitori i muzicari.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde