Kako je nastao hit “Bolje biti pijan nego star” grupe “Plavi orkestar”

0
733

Jedan od najvećih hitova grupe “Plavi orkestar” peva se i danas, ali godinama niko nije primetio neslaganje u numeri.

plavi-orkestar-1985
“Plavi orkestar” 1985.

Pesma “Bolje biti pijan nego star” sa debitantskog albuma “Soldatski bal” grupe iz 1985. je nezaobilazan deo odrastanja brojnih generacija. Numera se pevala širom bivše Jugoslavije, a i dan danas je jedan od najvećih hitova kultne grupe “Plavi orkestar”. Međutim, u tekstu ima nelogičnosti, koje kao da niko nije uoči.

SAŠA LOŠIĆ LOŠA: „Plavi orkestar“ je zarobljenik vlastitog cinizma
plavi_orkestar Foto Kamenko Pajić 1985 Beograd
Na promociji debitantske ploče u Beogradu, Foto: www.plavioprkestar.net / Kamenko Pajić

Autor pesme uz koju su se dogodila brojna pijanstva i prva zaljubljivanja, a koja peva o Buci i gimnazijskim danima je frontmen “Plavog orkestra” Saša Lošić Loša. On i sam ranije priznao da u tekstu zaista postoje nepravilnosti. Naime, stih sa početka pesme “Žao mi je što smo bili samo dobri drugovi” nikako se ne poklapa sa refrenom “Vino ne zna da smo nekad bili sretan par”. Loša je ovo neslaganje uvideo tek 25 godina kasnije.
– Uhvatim se u razmišljanju, pevam 25 godina i nikad to nisam primetio. I onda sam počeo da “kopam” po pesmama i video da je pola potpuno iracionalno. Reči nemaju veze jedna s drugom, nema radnje, nema logike. A ljudima svejedno – sa osmehom je rekao Loša za Index.hr.

Belgrade Beer Fest: Spektakl na kiši „Plavog orkestra“

Soldatski bal 1985 plavi orkestar bolje biti pijan nego starLoša je priznao i da je devojka Buca stvarno postojala. Osim pomenute pesme, posvetio joj je još nekoliko numera “Plavog orkestra”. U Lošinoj romansiranoj biografiji se navodi:
– Saša je navikao samo na jedno – na prekrasnu i prelepu devojčicu iz II-b, ili III-7, ne sećam se, davno je to bilo. Računao je na obostrane poglede za vreme velikih odmora, na stidljivi smešak kad uđe u njen razred da posudi sunđer, na kratke susrete pred školom, a potom na predvečernje šetnje po zubatom jesenjem suncu i po opalom lišću. Prelomni trenutak, u odnosu između Loše i Buce, jeste maturantski sastanak ispred gimnazije. Padala je neka sitna prolećna kišica i Loša je dugo čekao ispod strehe. Ona je kasnila čitavih pola sata i, kad se pojavila, bila je u društvu svog najboljeg prijatelja. Pozdravili su se onako, u prolazu, i na način koji je trebalo da izgleda nenametljiv: “O, ćao, otkud ti…”

Kako je nastao vanvremenski hit „Ti si mi u krvi“
Loša Plavi orkestar Foto Aljoša Rebolj 2011 Zagreb bolje biti pijan nego star
Saša Lošić Loša, Foto: www.plaviorkestar.net / Aljoša Rebolj

Pošto je doživeo svoje prvo najteže razočaranje, Loša odlazi u kafanu “Pošta” preko puta Narodnog pozorišta i naručuje litru belog vina. Priča se da je tada rekao “zbogom pameti” i “ko zna kad ćemo se opet sresti”. I kako to legenda kaže – prvo je on pio vino, onda je vino pilo vino, da bi na kraju vino popilo njega. Nekoliko nedelja posle toga, direktno inspirisan ovim događajem, nastala je legendarna pesma “Bolje biti pijan nego star”.

Pesma „Opa cupa“ peva se diljem sveta
"Plavi orkestar", 2017, Foto: Aljoša Rebolj
“Plavi orkestar”, 2017, Foto: Aljoša Rebolj

Od tada su prekinuti skoro svi kontakti između Loše i njegove obožavane Buce. Saša se potpuno povlači u sebe, ali piše seriju pesama koje je posvetio njoj… Tu se završava priča o fatalnoj Buci. Neki kažu da ona još živi u Sarajevu, drugi da se davno odselila u Švedsku i da joj se tamo gubi svaki trag.
Kako god bilo, pesma će se sigurno slušati još dugo, dugo…

SUPER PROVOD NA JAHORINI: Festival 84 – pun pogodak!

E. A. / Izvor: Index.hr

BOLJE BITI PIJAN NEGO STAR

Kad pomislim na te, stara ljubavi,
Žao mi je što smo bili samo dobri drugovi
Žao mi je što smo bili samo dobri drugovi

A život leti, leti, mladost kraća je
Sve će jednom da se vrati samo ona ostaje
Sve će jednom da se vrati samo ona ostaje

Bolje biti pijan nego star, bolje biti pijan nego star
Vino ne zna da smo nekad bili sretni par,
Bolje biti pijan nego star
Bolje biti pijan nego star

A kad dođe zima i prve pahulje,
čekaću te moja, Buco, kraj I gimnazije
čekaću te moja, Buco, kraj I gimnazije

A ti nećeš doći, znam te dobro znam,
Možda je i tako bolje, navik’o sam biti sam
Možda je i tako bolje, navik’o sam biti sam

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde