Zeleni Dablin – Crna bara

0
158

Dablin je glavni i najveći grad Republike Irske, a i najveći grad ostrva Irske.

Dablin je privredno, kulturno i saobraćajno središte Republike Irske, a spada i u red gradova od svetskog značaja. Engleski naziv grada Dablin izveden je iz irskog izraza Dubh Linn (crna bara, crno jezerce). Irski naziv grada je Baile Átha Cliath, što u doslovnom prevodu znači grad na preprečenom gazu. Naziv se odnosi na gaz preko reke Lifi na kojem je osnovan grad.

DABLIN: Grad kulture i piva

Dablin se nalazi se na istočnoj obali ostrva Irske, na ušću reke Lifi u Dablinski zaliv ka Irskom moru. Reka ima široko ušće što je povoljno za pristajanje većih brodova. Ovakav položaj omogućio je razvoj grada kao najvažnije luke na ostrvu.

Madrid

Prestonica Irske je danas živa kulturna metropola Evrope, koja je svetu dala čuvene književnike — Džordža Bernarda Šoa, Oskara Vajlda, Jejtsa i Džejmsa Džojsa, ali i savremene pop zvezde “U-2”, “Simpl Majnds”, Šinejd O’Konor… Posetiocima nudi veliki broj zanimljivih mesta – crkve, istorijske zgrade, biblioteke, muzeji, galerije, parkovi, vrtovi… Dablin je istorijski bogat grad. Tokom godina, književnost, pozorište i umetnost su igrali značajnu ulogu u njegovom kulturnom razvoju.

Kotor

Pun života Dablin nosi epitet “glavnog grada smaragdnog ostrva”. I nema dileme: polovina cele zemlje je prekrivena zelenim lugovima. U prirodi ima mnogo nijansi zelene a simbol države je i zeleni list deteline. Dablin je vrlo komforan i stari grad, bez solitera. U samom centru je crkva Svetog Patrika izgrađena baš na mestu na kom je legendarni svetac krstio stanovništvo. Glavna gradska ulica je O’Konol strit, više puta rušena i obnavljana. Lavirint oko Templ Bara je postao mesto sa desetinama restorana, pabova i luksuznih prodavnica.

Foto: Stefan Pajović

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde