Vrt dobre nade

0
229

Ljubitelji životinja obožavaju da u centru Beogradu vreme provode u Zoo vrtu.

Vrt dobre nade, odnosno beogradski Zoološki vrt, osnovan je 1936. godine i to na delu Kalemegdanske tvrđave. Ujedno je i jedan od najstarijih Zoo vrtova u Evropi. Nalazi se na površini od čak sedam hektara i ugostio je preko dve hiljade životinja, odnosno 270 životinjskih vrsta. Ovaj Zoološki vrt je preživeo bombardovanje za vreme Drugog svetskog rata, a odoleo je i svim pritiscima i posle obnove, opstaje i dan danas.

Voljeni grad

Jedan od možda najpoznatijih stanovnika ovog vrta bio je čuveni šimpanza Sami. On je čak i dobio svoj spomenik u ovom Zoo vrtu, a poznat je po tome što je dva puta uspeo da pobegne iz svog kaveza i izazove opštu poteru za njim po ulicama Beograda. Na svu sreću, oba puta su prošla bez ikakvih incidenata ili materijalne štete. Svoj spomenik je takođe dobila i ženka nemačkog ovčara po imenu Gabi. Ona je ovu počast zaslužila time što je uspela da spreči ženku jaguara da pobegne iz vrta. Ovde se nalazi i američki aligator Muja, koji je najstariji živi aligator na planeti, a ovde je stigao 1937. i jedna je od retkih životinja koja je preživela bombardovanje u toku Drugog svetskog rata.

Hram Svetog Save

U Zoološkom vrtu se nalazi i poseban prostor koji je namenjen prinovama, odnosno mladuncima, taj deo se zove “Bebi zoo vrt”. Poslednjih godina je u ovom vrtu rođen veliki broj belih lavova, što je bilo dovoljno da beogradski Zoološki vrt dospe u žižu interesovanja. Za najmlađe je obezbeđena i ponuda jahanja ponija ili igranje sa mladuncima, koje je potuno bezopasno i jedna je od glavnih atrakcija. U okviru ovog kompleksa se nalazi i kafe, česme, prodavnica suvenira, kao i veliki broj divno uređenih staza i fontana. Tu su i brojne skulpture, rađene u drvetu, vajara Vuka Bojovića.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde