Vrata – simbol novog početka, granica između svetova, mesto susreta

0
440

Ako bi trebalo dati definiciju vrata, onda bi to bilo – vrsta pokretne strukture koja služi za zatvaranje nekog ulaza ili prolaza.

Namenjena su za zaštitu ljudi ili imovine u zatvorenom objektu. Obično se sastoje od ploče koja se rotira prema unutra i(li) napolje. Otvaranje vrata omogućava ventilaciju i osvetljenje, a zatvaranje sigurnost, toplotnu izolaciju, zaštitu od vremenskih uslova, kiše, vetra, buke, promaje, vatre…

Prozori

Vrata se pominju kao jedna od civilizacijskih tekovina koja je bitno promenila pojam ljudskog življenja. Jer, kada je čovek na svoja primitivna skloništa stavio vrata pretvorio ih je u staništa. Odnosno, prestao je samo da se štiti i sklanja i počeo je da stanuje. Od posve primitivnih materijala i konstrukcije u početku, vremenom su postajala postojala sve složenija i raskošnija, odslikavajući socijalni status i značaj svojih vlasnika.

Pored izgleda, usložnjavala se i obogaćivala i simbolika vrata, zajedno sa svim njihovim delovima, a prvenstveno pragom. Vrata, tako, predstavljaju prolaz iz jednog sveta u drugi, a prag granicu između tih svetova – spoljnog, mirskog, profanog i unutrašnjeg, svetog prostora; iz neprijateljskog u poznati, sigurni prostor; između svetlosti i tame, bogatstva i bede. Prag je mesto susreta prirodnog i natprirodnog, mesto na kome se obavljaju različite zaštitne magijske radnje vezane za najvažnije trenutke u porodičnom životu kao što su porođaj, svadba, smrt.

Cveće

Prema vrsti materijala, vrata mogu biti drvena, staklena, plastična, metalna… S obzirom da su već hiljadama godina nezamenjiv arhitektonski element u svim vrstama građevina često su oblikovana i ukrašavana u cilju da prezentuju prostor koji štite. Ulazna vrata su vrlo često akcentovani detalj na kući ili u enterijeru stana. Jer, to su prva stvar koju gosti vide po svom dolasku i poslednja stavka o kojoj razmišljaju posle odlaska. Tako sasvim običan dom može postati kuća sa crvenim vratima, samo uz pomoć jednostavne kantice farbe, s tim da će se izvanredan primer arhitekture uvek oslanjati na stil svojih vrata kako bi povezao različite komponente dizajna eksterijera zajedno.

Geometrija i fotografija

U hrišćanskoj i jevrejskoj tradiciji važnost vrata je velika, jer je Hrist vrata vere odnosno vrata spasenja. Troja vrata katedrale ili crkve označavaju veru, nadu i ljubav.

Vrata su često spominju u metaforama i alegorijama, književnosti i umetnosti. Ona su i simbol za novi početak. U geografiji, vrata su često sinonim za prolaz ili kapiju, kao na primer Otrantska vrata ili Karska vrata.

U ovu galeriji “ubacili” smo i nekoliko kapija, koje su nam se mnogo dopale. Nisu vrata, ali su nekako “bliske”…

J. D. / Foto: Đorđe Damjanović, Ivana Brković, Branko Bošković

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde