Velika jabuka: Šetnja Njujorkom, urbanom džunglom

0
199

New York (Njujork) je jedan od najvećih gradova na svetu, a u njemu se nalaze brojne arhitektonske znamenitosti, 500 galerija, oko 150 muzeja, više od 100 pozorišta, kao i preko 17.000 restorana.

Velika jabuka: Šetnja NjujorkomGrad se prvobitno zvao Novi Amsterdam, a 1664. godine Englezi su mu dali ime Njujork (Novi Jork) u čast vojvode od Jorka. Bio je engleska kolonija, dok nije stekao nezavisnost, 4. jula 1776. Nalazi se u istoimenoj saveznoj državi, a kako bi ga razlikovali od nje, u Americi se često naziva New York City. Nazivaju ga i “grad koji nikad ne spava”, “urbana džungla”, a poznat je i kao Big Apple (Velika jabuka). Sedište je velikih muzeja, galerija, međunarodnih korporacija i berzi. Ujedno je i sedište svih međunarodnih ambasada pri Ujedinjenim nacijama, čije se sedište takođe nalazi u Njujorku.

Razglednica iz Sidneja: G-day Ozija

Uže gradsko jezgro se sastoji iz pet gradskih opština: Bruklin, Bronks, Menhetn, Kvins, i Staten Ajland — od kojih bi svaka bila velegrad da se ne nalazi u Njujorku. One su se ujedinile u jedan grad 1898. godine. Današnji simboli Njujorka su: Vol strit; Kip slobode (poklon Francuske, podignut je 1886); Bruklinski most (koji spada u najveće i najduže mostove sveta i spaja Menhetn i Bruklin); Empajer stejt bilding; Krajsler zgrada… Tu je bio i Svetski trgovinski centar, koji je srušen 11. septembra 2001. u terorističkom napadu. Poznata mesta su i Peta avenija; Tajms skver; Central park; Metropoliten muzej; i Brodvej, bulevar koji se proteže od juga do severa Menhetna, a u čijem centralnom delu (Midtown) se nalaze mnoga pozorišta.

HEDONIZAM U ITALIJI: Treviso, grad za uživanje

Velika jabuka: Šetnja NjujorkomNjujork je poznat i po bronim univerzitetima i koledžima. U gradu su među najpoznatijim: Univerzitet Kolumbija; Njujorški univerzitet; Rokfelerov univerzitet (koji se nalaze među prvih 35 u svetu)…

IZ UGLA JEDNOG OCA: Kenija za omladince

Položaj na ušću reke Hadson značajno je doprineo da grad postane značajna trgovačka luka. Inače, reka Hadson koja se uliva u Njujorški zaliv, razdvaja Njujork od Nju Džerzija. Veći deo Njujorka je izgrađen na tri ostrva: na Menhetnu, Stejten Ajlandu i Long Ajlandu, što je uticalo na to da grad ima veliku gustinu naseljenosti. Blizu 800 jezika je u upotrebi, što ga svrstava na prvo mesto među gradovima sveta po jezičkoj raznovrsnosti.

Foto: Ivana Brković

 

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde