Cveće

0
511

Cveće imamo na livadi, u žardinjerama na ulici, u bašti, saksiji ili vazi u domovima, na radnom mestu, u restoranu…

Cveće se danas koristi doslovno na svakom mestu gde se želi postići lepša atmosfera. Svugde gde čovek boravi i želi da uživa u lepom prizoru koje cveće pruža. A još ako cvet širi opojni miris… milina!

cveće bidermajer
Foto: Vera Stupar

Simbolizam zasnovan na boji cveća je posebno poglavlje u njihovoj tradiciji. U cvećarama će vam reći da zapravo svaka boja cveća, počev od tamno crvene ruže do svetlo žutog narcisa, nudi bogatu i značajnu priču, staru hiljadama godina. Pa tako boja cveća koju izaberete za buket je jednako važna kao i vrsta cveća koju ste izabrali.

Marko Louis objavio spot za pesmu „Cveće cafnalo“

Bledo plave nijanse hortenzije ili tamno plava boja irisa, mogu umiriti brige i preokupacije svojim efektom smirenosti i vedrine. Buket svežeg plavog cveća deluje kao lek protiv nervoze. Roze boja odiše otmenošću i veselošću. Nezavisno od oblika cveta – od čvrstih, malih pupoljaka rozih baštenskih ruža do nežne kamelije u vrhuncu cvetanja – roze cvetovi su simbol mladosti, nevinosti i uživanja.

Sa poreklom koje se vezuje za kraljevstvo i svečanost, ljubičasto cveće predstavlja dostojanstvo, ponos i uspeh. Neosporna energija je prisutna u crvenoj boji – energija koja ima moć da transformiše inače skroman cvet u esenciju požude, snage i strastvene ljubavi. Simbolizuje lepotu, hrabrost i vrelinu.

MARINA RAJEVIĆ SAVIĆ: Zlatni vrt mog detinjstva

Često povezivana sa nevinošću, humanošću i poštovanjem, belo cveće simbolizuje jednostavnu lepotu. Luksuzne, svilene latice mirisne gardenije; mali, beli zvončići đurđevaka; ili “tiha drama” 101 bele ruže… odišu umerenošću i elegancijom, trvde poznavaoci cveća.

Postoji dobar razlog zašto ne možete odoleti da se ne nasmejete kada ugledate buket prelepog, vedrog žutog cveća. Jer, žuta boja budi osećanje sreće i veselosti. Takođe, ona je simbol prijateljstva, pa buket sačinjen od žutog cveća simbolizuje nove početke i uživanje. Nema ničeg stidljivog u narandžastoj boji – njena poruka je jasna i očigledno ponosna. Simbolizuje energiju, entuzijazam i toplinu. Buket narandžastog cveća znači samopouzdanje, zadovoljstvo i želju za životom.

Prozori

Ipak, svako od nas ima cvet koji je njemu drag, poseban, omiljen. A nekom je zanimljivo i da fotografiše cveće.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde