Tajnovito selo Stanjinac: Kamen Zapis, “ludo vrelo”, vodopad i napuštene vodenice

0
497

U Zaječarskom okrugu, u opštini Knjaževac nalazi se i maleno selo Stanjinac. Nema mnogo stanovnika, i svi su vremešni.

Tajnovito selo Stanjinac: Kamen Zapis, "ludo vrelo", vodopad  i napuštene vodenice

Na obroncima Stare planine se ušuškalo ovo naselje koje krasi lepota netaknute prirode. Ali, Stanjinac je pomalo mističan, kao da krije mnoge tajne, ko zna koliko stare. Svakako ono po čemu je selo najpoznatije su prelepi vodopad i izletište Bigar, napuštene vodenice, “ludo vrelo”, Kamen Zapis… kao i čista voda, svež vazduh i igra boja na svakom koraku.

Turistički dragulj Srbije: Vodopad Bigar podno Stare planine
bigar 5

Na 10km od Kalne ka Pirotu nalazi se mesto od koga će vam zastati dah. To je vodopad Bigar gde se voda preliva preko 35 metara visokog, lakog rupičastog kamena (bigra), po kome je i dobio ime. Nekih 300m iznad vodopada skivena su prelepa krečnjačka jezerca tirkizne boje. Na njima se obrazuju prirodne brane taložeći krečnjak preko palog lišća i grana. Nekada se žito mlelo u 12 vodenica odmah pored jezeraca, nažalost od njih je ostala samo uspomena.

Slična sudbina je pretila i manastiru Svetog Onfurija iz XV veka, ali zahvaljujući dobrotvorima manastir je obnovljen. Još jedna zanimljivost u okolini jeste Kamen Zapis. Po predanju prenesen je sa stare lokacije sela na novu u vreme kuge kada je stradalo više od polovine stanovništva. Tada su novo mesto nazvali Stanjinac (Neka stane kuga).

Jezero Alagovac
bigar 7

Ovo selo poseduje mnogobrojne “zapise”, stara hrastova stabla, osveštana, sa urezanim krstom posvećena svecima. U ovom kraju se ta stabla nazivaju Miro. Mnoga stabla su stara i po nekoliko vekova. Kada se grana odlomi samo se pomeri u stranu, ne koristi se za loženje i slično. Ona imaju posebnu ulogu u životu sela. Odatle su kretale povorke na čijem čelu je pop koji blagosilja useve…

Turistički radnici kažu da ovaj kraj ima potencijala u lovnom i seoskom turizmu. Da su tu zastupljene razne vrste divljači – zečevi, lisice, divlje svinje, vukovi, srneća divljač…

U blizini sela nalazi se obnovljeni srednjevekovni manastir Svetog Onufrija.

Foto: Đorđe Damjanović

vodopad 3
vodopad 2
nepoznati objekat u šumi
manastir sv. onufrija 2

stara kuća

šumski kolorit

kamen zapis

bigar 9

bigar 3

bigar 4

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde