Rimske fontane

0
365

Poznati engleski poeta Šeli davno je govorio – “Dovoljno je samo da krenete putem kuda vode fontane i upoznaćete ceo Rim”.

Rim je jedan od najlepših gradova sveta, a njegova istorija verovatno je najbogatija i najburnija od svih. Zovu ga i večni grad, a on privlači milione turista iz celog sveta. Grad je nastao na sedam brežuljaka, a na svakom koraku mogu se naći istorijske znamenitosti. Ono čega u Rimu takođe ne nedostaje jesu i fontane. Posvuda su i ima ih oko 280.

HEDONIZAM U ITALIJI: Treviso, grad za uživanje

Fontane su na ovom mestu hiljadama godina služile kao mesto sa kojih je tekla pijaća voda koja je služila brojnim prolaznicima da se osveže u vrele letnje dane koji užare ulice ovog divnog grada. Fontana di Trevi je jedna od najpoznatijih rimskih građevina i skulptura iz perioda baroka u Rimu. Arhitekta fontane je bio Nikola Salvi. Izgrađena je u XVIII veku.

Fontana di Trevi nalazi se na mestu jednog od najstarijih rimskih izvora vode. I, na mestu gde se ukrštaju tri puta (na italijanskom, tre vie, što je poreklo imena fontane) i krajnja je tačka starog rimskog akvadukta (Aqua Virgo). Prema legendi, akvadukt koji je izgrađen 19. godine pre nove ere, dobio je ime po predivnoj devojci koja je vodila žedne vojnike do izvora koji je nekada postojao baš na ovom mestu. Akvadukt je bio ključni izvor vode za užurbani centar Rima i njegova brojna javna kupatila.

AVANTURE AUTOSTOPERA: Monaško pivo za animatore amatere

Fontana di Trevi napravljena je od istog materijala kao i Koloseum. Ovo građevinsko čudo predstavlja sponu sa rimskom legendarnom prošlošću. Svoju famu, osim očiglednoj lepoti, duguje i legendi o bacanju novčića za povratak u Rim, kao i brojnim filmovima snjimljenim u doba “slatkog života” u kojima je fontana služila kao bazen. Danas bi, doduše, Anita Ekberg i Marčelo Mastrojani (glumci iz Felinijevog filma “La Dolce Vita”) platili poveću kaznu za ljubljenje pod slapovima fontane. Jer, zakon se u međuvremenu promenio i strogo je zabranjeno kupanje u fontani.

Gotovo svaki turista koji poseti Rim i dođe do Fontane di Trevi, u skladu sa tradicijom baci novčić u nju. Legenda kaže da ukoliko desnom rukom bacite novčić preko levog ramena, to vam garantuje siguran povratak u Rim u budućnosti. Mnogi ne znaju da se ova fontana zove i Fontana zaljubljenih. U donjem delu fontane, prema ulici Via della Stamperia, nalazi se jedan četvrtasti bazenčić sa dva vodoskoka. Veruje se da će zaljubljeni parovi, ako popiju vodu iz ove fontante, ostati zauvek zaljubljeni.

ODMOR U FRANCUSKOJ: Gurmanski centar sveta i okolina

A, kovanice novca ubačene u fontanu idu u dobrotvorne svrhe. Od 2006. Caritas, humanitarna organizacija Katoličke crkve, približno prikupi oko 3.000 evra svakog dana, i taj novac koristi za nabavku hrane i različite humanitarne programe širom sveta.

Osim Fontane di Trevi, veoma poznate su i Fontana di Nettuno i Fontana dei Quattro Fiumi (predstavlja četiri reke: Nil, Gang, Dunav i La Platu). Nalaze se na Piazzi Navona. To je jedan od najlepših rimskih trgova, prepun restorana, tratorija i kafića. A, što mu daje poseban ugođaj, pogotovo noću, kad celi trg povezan sa Campo dei Fiori (Cvetni trg) postaje zabava na otvorenom.

Zeleni Dablin – Crna bara

Fontana topovskog đuleta odnosno Fontana della Palla di Cannone izgrađena je 1597, po želji kardinala Ferdinanda de’ Medićija (Ferdinando de’ Medici), i smeštena ispred njegove kuće, Vile Medići, u blizini Španskog trga. Sa platoa na kojem se nalazi, Pinčo (Pincio), pruža se božanstveni pogled na ceo Rim, koja daje poseban šarm ovoj fontani.

Fontana delle Naiadi se nalazi na velelpnom Trgu Republike i ulepšava jednu od najvećih raskrsnica u Rimu. Treba videti i Fontanu del Tritonee na Trgu Barberini, koja predstavlja Tritona, pola čoveka pola ribu; pa Fontanu delle Tartarughe na Trgu Mattei, mnogima veoma privlačna jer prikazuje kornjače izvajane do perfekcije; a pored Fontanone del Gianicolo treba dočekati zalazak sunca, jer mnogi tvrde da je to nešto najlepše, a mesto asocira i na film “La grande belleza” (Velika lepota), i odatle se pruža panoramski pogled na ceo grad. Zanimljive su i Fontana dell’ Acqua Paola; Fontana della Barcaccia; Fontana del Moro; Fontana Di Piazza Della Rotonda…

Pozdrav iz Toleda

Foto: Ivana Brković

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde