Prozori

0
314

Prozor – mali, veliki, zidni, krovni, na terasi… Mogu biti otvorivi, neotvorivi, slepi. Njegova namena je da propusti svetlost i prostoriji u kojoj se nalazi obezbedi dovoljno prirodnog svetla. Takođe, služi i za provetravanje zatvorenog prostora.

Prozori koji su otvorivi sastoje se od okvira (rama) i krila. Neotvorivi imaju samo okvir koji je zastakljen. A takozvani slepi označava prozore koji su zazidani, ali se vide na fasadi ili u unutrašnjosti zgrade. Prozor se, u savremenom građevinarstvu, zastakljuje staklom (jednoslojnim ili višeslojnim), kao i drugim (polu)providim materijalima (npr. polikarbonatnom plastikom). U prošlosti su se prozori na kućama “zastakljivali” tankim kožama, jer je staklo bilo skupo i nedostupno. Staklo se koristilo samo na dvorcima ili crkvama (gde je obično ugrađivano u vidu vitraža).

Magija na nebu

Prema broju krila, prozori se dele na jednokrilne, dvokrilne, trokrilne… Krila mogu biti jednostruka, dupla i dvostruka (krilo na krilo). Savremeni prozori su najčešće sa jednostrukim krilima, ali su krila i okviri profilisani tako da omoguće odlično zaptivanje, kako zahvaljujući svom obliku, tako i zahvaljujući zaptivkama od gume ili EPDM.

Materijal za izradu okvira i krila može biti drvo, plastika (obično PVC) ili metal (obično aluminijum ili čelik). A, da bi se zadovoljili savremeni zahtevi građevinske fizike i arhitektonskog oblikovanja, prave se i od kompozitnih profila (npr. kombinacije metala i drveta).

Geometrija i fotografija

Uz osnovne delove prozora, za njihovu konstrukciju (kod otvorivih) neophodan je i okov, gde spadaju šarke i mehanizam za zatvaranje. Prozori mogu imati i dodatne delove: spoljne i unutrašnje roletne, kapke (žaluzine), senila…

A, kibic fenster je posebno napravljen prozor isturen na zgradi da bi se kroz njega moglo videti više nego kroz običan prozor. Popularan je bio u Vojvodini, ali se može videti i na zgradama u drugim gradovima. U doba kada devojke bez pratnje i u posebnim prilikama nisu smele da izlaze na ulicu, ovo je bio način da se mnogo toga vidi a da se ne bude viđen. Izraz potiče iz nemačkog jezika i slobodniji prevod na srpski jezik bi bio “prozor za osmatranje”.

Cveće

Prozori su nekom zanimljivi i da ih fotografiše. Među njima su i naši saradnici. Evo, kako su ih zabežili svojim fotoaparatima.

Foto: Đorđe Damjanović, Maja Bošković, Ivana Brković, Branko Bošković, Ivana Kostić

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde