Pozdrav iz Toleda

0
194

Toledo je grad u središnjoj Španiji. Nalazi se 70 kilometara južno od Madrida. Glavni je grad pokrajine Toledo i autonomne zajednice Kastilja-La Manča.

Zbog bogatoga kulturnoga nasleđa Toledo se nalazi od 1986. na Uneskovoj listi svetske baštine. Bio je nekada glavni grad Španskoga carstva i Vizigotske kraljevine, i mesto gde su koegzistirale hrićšanska, jevrejska i mavarska kultura. Mnogi čuveni ljudi i umetnici su rođeni ili živeli u Toledu, uključujući Lope de Vegu, Alfonsa X i El Greka.

Ovaj grad je bio mesto značajnih istorijskih događaja, kao što je bio Vizigotski sabor u Toledu. Stari centar grada se nalazi na granitnoj steni na 548 metara nadmorske visine. Stari grad se nalazi na vrhu brda, a sa tri strane je okružen rekom Tagus. U njemu se nalaze brojna istorijska mesta kao što su Alkasar, Katedrala, Sokodover centralna tržnica…

TOLEDO: Na raskrsnici hrišćanstva, islama i judaizma

Toledo je bio poznat po religioznoj toleranciji i imao je veliki broj Jevreja i muslimana sve dok nisu proterani iz Španije 1492. i 1604. U gradu su postojale značajne crkve, sinagoge i džamije. U XIII veku je bio veliki kulturni centar pod vođstvom Alfonsa X Mudrog. Škola prevodilaca u Toledu je prevodila velika naučna i filozofska dela sa arapskoga i hebrejskoga na latinski. Mnoga grčka dela su bila izgubljena za zapadnu Evropu. Međutim, grčki klasici nauke i filozofije bili su prevedeni na arapski, pa je prevodilačka škola u Toledu spasila mnoga najveća dela antičkoga sveta. Aristotelova dela su dotad bila nepoznata u Zapadnoj Evropi. Prevod Aristotela na latinski snažno je uticao na srednjovekovne skolastičare.

FOTO: Đorđe Damjanović

 

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde