Sankt Peterburg, Petrograd, Lenjingrad… najseverniji milionski grad na svetu

0
261

Sankt Peterburg je osnovao Petar Veliki 1703. na močvarnom zemljištu u blizini mora. Time je želeo da osigura ruski pristup Baltiku. Grad je od XVIII do XX veka bio prestonica Ruskog carstva, značajan evropski kulturni centar, i najvažnija ruska luka na Baltiku. Centralni deo grada je danas pod zaštitom UNESKO.

Sankt Peterburg je najseverniji milionski grad na svetu. Podignut je na obalama delte reke Neve i mnogobrojnim ostrvima delte. Često se pogrešno misli da je Petar Veliki ovaj grad nazvao po sebi. U stvari, grad je ime dobio po Petrovom svecu-zaštitniku Simonu Petru. Tvrđava je kratko nosila holandsko ime Sankt-Pieterburch, koje je brzo promenjeno u nemačko Sankt-Petersburg.

SANKT PETERBURG: Severna Venecija biser Finskog zaliva

Sankt Peterburg je bio simbol carske Rusije. Posle izbijanja Prvog svetskog rata, 18. avgusta 1914, ime grada je promenjeno u rusifikovano ime Petrograd. Posle Lenjinove smrti, grad je 26. januara 1924. postao Lenjingrad. Ovu odluku je donelo rukovodstvo petrogradske komunističke partije, sa obrazloženjem da je odavde Lenjin započeo Oktobarsku revoluciju. Od 6. septembra 1991. ponovo je Sankt Peterburg.

Velika jabuka: Šetnja Njujorkom, urbanom džunglom

Bio je prestonica Rusije u periodu više od dve stotine godina (1712—1728, 1732-1918). I sad se ponekad naziva “Severna prestonica”. Zbog brojnih kanala, nazivaju ga i Severna Venecija, kao i biser Finskog zaliva. Pošto se ušće Neve nalazi približno na nivou mora, tako da su njene obale u početku učvršćene granitnim stenama. Ove stene štite grad od vode ali i daju gradu specifičan karakter. Aleksandar Puškin ga je opisao rečima: “Grad obučen u granitu”.
Zbog svog geografskog položaja noći u vreme letnje dugodnevice nisu sasvim mračne – takozvane “bele noći”.

Zeleni Dablin – Crna bara

U gradu su brojne znamenitosti, koji milioni turista iz celog sveta svakodnevno posećuju – muzej Ermitaž; Petrovo selo; crkva Svetog Nikolaja; katedrala Svetog Isaka; crkva Spasa na krvi; ratni brod “Aurora”… U Sankt Peterburg danas postoji 40 različitih pozorišta, a Marijinski teatar je jedna od najčuvenijih operskih kuća u svetu.
Foto: Vera Stupar

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde