Manastir Svetog Pantelejmona na Tasosu

0
256

Manastir Svetog Pantelejmona na grčkom ostrvu Tasosu izgrađen je na 770 metara nadmorske visine, skoro pa na vrhu planine Ipsario. Svoje mesto je pronašao ispod živopisnog sela Kazaviti, okružen bujnom vegetacijom. Procenjuje se da je hram izgrađen 1843. godine, korišćenjem planinskog kamena, dok su krovovi drveni sa škriljcima.

 Manastir Svetog Pantelejmona na TasosuUz sam hram nalazi se pećina, unutar koje postoji izvor sa lekovitom vodom. Veruje se da je u ovoj pećini boravio Sveti Pantelejmon, po kome manastir nosi ime. Sama pećina ima važnu ulogu u izgradnji svetinje na ovom mestu. Najpre je hram počeo sa izgradnjom 3 km niže u odnosu na sadašnju lokaciju. Ali, kako legenda kaže, neke više sile onemogućavale su izgradnju. Preko noći bi se urušilo sve što je izgrađeno prethodnog dana. Nestao bi i alat graditelja. Prateći tragove, radnici su pronašli alat u obližnjoj pećini. Taj znak shvatili su kao volju nebesa, da upravo na tom mestu treba izgraditi kapelu.

Manastir Pokrova Presvete Bogorodice

Ovaj hram još od XVIII veka posećuju vernici, tražeći na izvoru lekovite vode pomoć u molitvama od sveca. Hram je dobio status manastira 1987. i od tada svake godine 27. jula, ovde se slavi praznik Svetog Pantelejmona. Do manastira je moguće doći iz nekoliko pravaca, idući od sela Kazaviti, Prinos, Kalirahi, Mariesa i Limenarije.

Manastir Svetog Pantelejmona na Tasosu
Ikona Svetog Pantelejmona

Manastir je od sela Kazaviti, najstarijeg na Tasosu, udaljen 4-5 km. To selo je jedino mesto na ostrvu koje pirati nisu nikad opljačkali zbog toga što se ne vidi sa obale, pa nisu ni znali da postoji. U prošlosti je selo bilo podeljeno na dva dela, Megalo i Mikro (mali i veliki) Kazaviti. Poznato je po veoma dobrom školskom sistemu. Ovde se još mogu videti ostaci stare škole, crkve i autentične kamene kuće sa drvenim tremovima. U selu se nalazi nekoliko taverni na centralnom trgu koje su poznate po odličnoj hrani, posebno jagnjetini, koja se tradicionalno priprema samo ovde. Priroda koja okružuje Kazaviti je prelepa.

Hilandar

Ono što je karakteristično za ovaj kraj je veoma gusta šuma, poj slavuja koji se često u letnjim noćima, spuste i u maslinjake.

Tekst i fotografije: Vera Stupar

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde