Madrid

0
125

Madrid je glavni grad Kraljevine Španije. Region (Madrid sa okolinom) se sa oko 5 miliona stanovnika ubraja u najveće evropske metropole, a sam grad Madrid (bez predgrađa ima oko 3,1 miliona stanovnika.

Madrid je, kako od nacionalnog, tako i od internacionalnog značaja za trgovinu i finansije, a i politički je i kulturni centar Španije. Glavni grad je središte španske uprave, pa osim kralja, u njemu žive katolički biskup i važni pripadnici vlade i vojske. Ovde je smešteno šest univerziteta, razne visoke škole, mnoga pozorišta, muzeji i druge kulturne ustanove.

TOLEDO: Na raskrsnici hrišćanstva, islama i judaizma

U ovom gradu rođeni su neki od najboljih pisaca španskog Zlatnog veka, kao što je Lope de Vega, reformator španskog pozorišta. Njegov rad je nastavio Kalderon de la Barka. Poznato delo ovog dramskog pisca je “Život je san” (La vida es sueño). Fransisko de Kevedo je španski plemić i pisac poznat po svojim satirama, koje su kritikovale špansko društvo toga vremena, i po tome što je autor knjige “El Buscón”. Još jedan od čuvenih pisaca je Tirso de Molina, koji je stvorio čuveni lik Don Huana. Pored toga, Servantes i Gongora takođe su živeli u Madridu, iako oni nisu bili tamo rođeni.

BAJKOVITA TURSKA: Jezero soli, Kapadokija iz balona, podzemni grad i ronjenje

Madrid je dom Španske kraljevske akademije. Akademija je stvorena 1713. godine inicijativom Huana Manuela Fernandeza Pačeka. Ona je međunarodno važna, kulturna institucija, posvećena donošenju zakona čiji je cilj promovisanje jezičkog jedinstva unutar Španije, ali i u drugim hispanskim državama. U Madridu je osnovan i Institut Servantes. To je najpoznatija škola španskog jezika u svetu, čiji je zadatak promocija i učenje jezika, kao i širenje kulture Španije i Latinske Amerike. Nacionalna biblioteka Španije je glavna javna biblioteka, najveća u Španiji. Kolekcija biblioteke se sastoji od više od 26 miliona stavki, uključujući 15 miliona knjiga i drugih štampanih materijala, 30.000 rukopisa, 4.500.000 grafičkih materijala, 90.000 elektronskih dokumenata…

Razglednica iz Sidneja: G-day Ozija

Madrid je poznat po velikom broju muzeja, među kojima se najviše ističu muzeji umetnosti. U ulici Paseo del Prado nalaze se tri ovakva muzeja od svetskog značaja. Zato je ovaj kraj poznat i kao zlatni trougao umetnosti. To su Muzej Prado, Nacionalni muzej i umetnički centar Kraljica Sofija i Muzej umetnosti Tisen-Bornemica. Muzej šunke (Museo de Jamón) je veoma neobičan i potpuno drugačiji od svih ostalih muzeja. Karakterističan je po šunki koja visi sa tavanica i na zidovima i koja se stalno menja kako bi sveže mirisala. Muzej predstavlja jednu od nezaobilaznih turističkih atrakcija u Madridu i mesto na kome se mogu naći sve vrste španskih šunki i sira. Izuzetno je zanimljiv i Muzej robota. Kolekcija obuhvata 140 robota, među kojima se nalaze i čuveni Aibo-roboti.

Foto: Đorđe Damjanović

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde