Kotor

0
229

U jednom od najlepših zaliva na svetu, Boki Kotorskoj, smešten je grad Kotor. Uvršten je u UNESCO listu svetske kulturne baštine zbog svoje urbane arhitekture, kulturnog nasleđa i prekrasnog prirodnog ambijenta.

Kotor je pomorski grad u Crnoj Gori. Grad je prava riznica spomenika kulture (katedrala St.Tripuna, crkva St. Luke, brojne palate kotorske vlastele) i izvor bogate muzejske i arhivske građe. Gradski trgovi i ulice Kotora čine otvorene pozornice za mnoge tradicionalne priredbe. U turističkim prospektima navodi se i da mirne vode zaliva su idealne za upražnjavanje nautičkih sportova.

Jezero Alagovac

Uz severne zidine grada teče reka Škurda a uz južne zidine izvire Gurdić. Grad natkrivaju obronci Lovćena (brdo Sveti Ivan) i Orjena. Sa jugozapadne strane je more.
Istorija Kotora je duga dva i po milenijuma u kojoj su sačuvani tragovi različitih civilizacija i kultura – praistorijske iskopine, spomenici ilirske i rimske epohe, preromanike, romanike, gotike, renesanse, baroka… Menjali su se gospodari i osvajači, ali je poštovana autonomija grada, nekada manje a nekada više. Kotor sa okolinom bio je važan strateški, politički i kulturni centar, naročito u srednjem veku, o čemu svedoči bogato istorijsko i kulturno nasleđe.

Mostar

Za Kotor su vezane razne zanimljive manifestacije – Dani kamelije; Montenegro kup; Festival filmova o podmorju; Letnji karneval; Dečji pozorišni festival; Internacionalni festival mode; Miris Mediterana; Bokeljska noć.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde