KALABRIJA: Obala Bogova, beli pesak i more tirkizne boje

0
190

Kalabrija spada, po mišljenju mnogih, u najinspirativnije delove Italije – ljubiteljima Mediterana oduzima dah prozirno i čisto more tirkizne boje. Osim raskošne obale nudi mogućnosti za pravi avanturistički odmor.

KALABRIJA: Obala Bogova, beli pesak i more tirkizne boje

Kalabrija (ital. Calabria) je južna pokrajina Italije. Smeštena je na samom jugu Apeninskog poluostrva i zauzima “prste” italijanske čizme. Istovremeno je to i jedno od dva manja poluostrva zemlje. Ova oblast je i jedan od najnerazvijenijih, najsiromašnijih i najređe naseljenih delova države. Mafija i korupcija su i danas sastavni deo života. Glavni grad je Katancaro (tu je jedan od najviših evropskih mostova), a najveći, najstariji i najvažniji je Ređo di Kalabrija.

HEDONIZAM U ITALIJI: Treviso, grad za uživanje

Kalabrija je pripadala mnogima – bila je deo velike grčke države, nekoliko vekova kasnije potpala je pod vizantijsku vlast, a potom i normansku… i svi su ostavili tragove svog boravka u ovoj regiji. Zato danas turisti mogu uživati u kombinaciji dijalekata, folklora, umetnosti, tradicije i jedinstvene gastronomije. Inače, ova oblast je sa specifičnim italijanskim dijalektom, koji ni oni sa severa zemlje ne razumeju.

Kalabriju smatraju neotkrivenim biserom. Turizam ima mogućnosti za razvoj, naročito zbog duge morske obale i brojnih prirodnih lepota, ali je ipak slabo razvijen. Ovde ćete naići na sela koja odolevaju vremenu, izgrađena na brdovitim predelima, zamkove, a na drugoj strani peščane plaže i neverovatnu prirodu.

Rimske fontane

Na istoku i jugu Kalabrije nalazi se Jonsko more, a na zapadu Tirensko more. Između njih je nekoliko kilometara širok Mesinski moreuz, koji razdvaja Kalabriju od ostrva i pokrajine Sicilija. Odavde se mogu videti i najlepša vulkanska ostrva u Evropi, Eolska ostrva. Jedina kopnena granica pokrajine je na severu, sa Bazilikatom. Posebnu čar Kalabriji daje obala Tirenskog mora koja je zbog svoje lepote dobila naziv – Obala Bogova (Costa degli Dei). Tirenska obala je veoma dinamična sa dosta uvala, dugih plaža, ali i litica, stenovitih rtova, i mnogo zelenila. Na tirenskoj obali lepotom i slikovitošću izdvajaju i Scila, Tropea, Pico, Paola, Skalea… dok na jonskoj obali pažnju privlače Skvilanče, Soverato, Badolato, Sibari i mnoga druga istorijski značajna mesta.

Ređo di Kalabrija je najstariji i najveći grad Kalabrije, čuven po Nacionalnom muzeju Velike Grčke u kom se čuvaju jedni od najznačajnijih artefakata tog vremena, kao na primer veličanstvene bronzane statue dobro poznate širom sveta. Lungomare je prelepo šetalište uz plažu odvojeno od korza Vitorio Emanuel uskom trakom botaničkih vrtova. U večernjim časovima ovde je prepuno turista koji čekaju zalazak sunca da naprave svoju savršenu fotografiju.

ODMOR U FRANCUSKOJ: Gurmanski centar sveta i okolina

Pico je najpoznatije ribarsko mesto koje karakterišu tipične primorske uske ulice i mali trgovi, na kojima posetioci uživaju u čuvenom specijalitetu ovog kraja – sladoledu “tartufo di Pizzo”. Nalazi se na strmoj litici, sa pogledom na zaliv Santa Eufemija. Visoko iznad mora se uzdiže aragonski dvorac, sagrađen u XV veku, koji je danas u funkciji muzeja. Posebno se ističe crkva Svetog Đorđa iz XVI veka. Nedaleko od centra grada je i crkva Piedigrota, smeštena u maloj pećini. Idući ka jugu, nailazi se na peščane plaže u manjim ili većim uvalama, gde se nalaze gradići Briatiko, Zambrone, Pargelia i Santa Domenika di Rikadi.

AVANTURE AUTOSTOPERA (6): Kako smo prespavali na italijanskom groblju

Mali primorski grad Tropea, mnogi smatraju najatraktivnijim turističkim mestom na Kalabriji, koji dobija tek delić pažnje koju zaslužuje. Njenim pejzažom dominira velika stena uronjena u bistro, tirkizno more, na čijem vrhu se nalazi i crkva svete Marije. Tropea je smeštena na Obali Bogova i gleda na Tirensko more. Mitski grad, koji je po jednoj legendi osnovao Herkules, pa se i glavni trg zove po njemu – pjaca Erkole. Ceo gradić je jedan prekrasan lavirint prepun uskih, skrivenih uličica i trgova. Četiri kilometra lepih, belih plaža spadaju u najčistije i najbolje u celoj Italiji. Velike litice i stene, pećine i zalivi okružuju ovu obalu, a voda je zaista veličanstvena. Osim glavnog obeležja grada, crkve sagrađene na steni Santa Maria dell Isola, tu je i normanska katedrala Duomo, posvećena Presvetoj Devici Mariji od Ruminije, koja je ujedno i zaštitnica grada.

IZ UGLA JEDNOG OCA: Kenija za omladince

Tropea je prepuna malih restorana i poslastičarnica. U njima se može uživati u lokalnoj gastronomiji, čiji je jedan od simbola i crveni luk, istovremeno i popularni suvenir. Posetioce očaravaju i predivni predeli sa rta Kapo Vatikano i svetionika, koji je njegov zaštitni znak. Stene od belog granita uzdižu se iznad mora do visine od skoro 300 metara. Sa strmih klifova se pruža pogled ka pučini i susednim Eolskim ostrvima, kao i brojnim romantičnim uvalama. Na severu, blizu Santa Marije, nalazi se plaža Formikoli, dok se na jugu, blizu Santa Domenike, je plaža Grotičele, jedna od najlepših u regiji Kalabrija.

D. D. / Foto: N. Glamočlija

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde