Simbol Moskve: Hram svetog Vasilija Blaženog

0
330

Hram se nalazi na Crvenom trgu u Moskvi i prepoznatljiv je šarenim kupolama.

Simbol Moskve: Hram svetog Vasilija Blaženog

Hram svetog Vasilija Blaženog je sagradio jedan od najokrutnijih ruskih careva Ivan Vasiljevič IV Grozni, koji je iskopao oči glavnom neimaru Postniku Jakovljevu . I to zato da nigde i nikada više ne bi mogao da sagradi nešto tako božanstveno.

MOSKVA: Primili smo “infuziju” kulture, umetnosti, istorije… i naravno vožnje metroom

Crkva je bila je građena između 1555. i 1561. godine u znak sećanja na pripajanje teritorija Kazanskog hanstva Rusiji. Hram je bio simbol ideje o Moskvi kao trećem Rimu i drugom Jerusalimu. Car Fjodor Ivanovič je 1588. dodao kapelu na istočnoj strani iznad groba Vasilija Blaženog, ruskog sveca po kome je crkva nazvana. Hram se nalazi na jugoistočnom delu Crvenog trga, preko puta kule Kremlja Spaskaja. Crkva je rađena po ugledu na crkvu u Kolomeskoju i na crkvu u Đakovu.

Simbol Moskve: Hram svetog Vasilija Blaženog

Najveći broj razglednica iz Moskve na sebi imaju upravo ilustraciju ili fotografiju hrama svetog Vasilija Blaženog. Njegove kupole podsećaju na šarene kolače, a na samoj građevini dominira narandžasta boja.
Crkva je od 1990. godine deo UNESKO-ove svetske baštine.

SANKT PETERBURG: Severna Venecija biser Finskog zaliva

Svoje današnje živopisne boje je sticala u nekoliko faza od 1680-ih do 1848. godine. Zidovi crkve su od crvene cigle ili obojene imitacije cigle sa belim ornamentima, u približno jednakom odnosu. Kupole, prekrivene limom, bile su ravnomerno pozlaćene, stvarajući sveukupnu, ali prilično tradicionalnu kombinaciju belih, crvenih i zlatnih boja. Umerena upotreba zelenih i plavih keramičkih umetaka, omogućila je izgled duge, kao što je opisano u Bibliji.

Foto: DraganaDušanić

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde