Vladimir Putin odlikovao Miloša Bikovića “Medaljom Puškina”

0
165

Na Dan narodnog jedinstva Rusije, uručene su državne nagrade. Između ostalog, i srpskom glumcu Milošu Bikoviću i gradonačelniku glavnog grada Hrvatske Milanu Bandiću. Ceremonija uručenja medalja i svečani prijem upriličeni su u Velikom kremaljskom dvorcu.

Vladimir Putin odlikovao Miloša Bikovića "Medaljom Puškina"Predsednik Ruske federacije Vladimir Putin odlikovao je Bikovića “Medaljom Puškina”. Nakon što mu je uručeno priznanje, srpski glumac se rukovao sa Putinom, a onda se zahvalio, čestitao Dan narodnog jedinstva i održao govor na ruskom jeziku.

MILOŠ BIKOVIĆ: Ispitujem svoje granice

– Poštovani Vladimire Vladimiroviču, vaša svetosti, čestitam vam preznik. Taj praznik nacionalnog jedinstva nije samo praznik ruskog naroda i svih naroda koji žive u Ruskoj Federaciji, to je praznik svih nas koji zajedno sa vama gledamo u istom pravcu. Koliko smo srećni mi, i Srbi i Rusi, što i jedni i drugi imamo dve otadžbine, a tako je bilo vekovima. Ruski svet nije samo svet Rusa i pravoslavnih, to je svet koji stvara i traži duhovno oformljenog čoveka sa karakterom, savešću i tradicionalnim sistemom vrednosti. Taj se sistem stvara i brani na svim frontovima. Jedan od tih frontova, front uma i srca, jeste kultura! – rekao je srpski glumac primajući medalju.

Trejler za „Balkansku među“, film u bioskopima od 21. februara

“Medalja Puškina” ustanovljena je 1999. godine i dodeljuje se za zasluge u oblasti kulture, prosvetiteljstva, književnosti i umetnosti, za veliku ulogu u očuvanju kulturnog nasleđa, za zbližavanje kultura i nacija. Biković već nekoliko godina živi na relaciji Srbija-Rusija, a tamo je snimio brojne filmove, između ostalog i ostvarenje “Sunčani udar” reditelja Nikite Mihalkova.

Miloš Biković sa Rusima gradi filmski studio u Beogradu
Vladimir Putin odlikovao Miloša Bikovića "Medaljom Puškina"
Foto: Prinskrin Instagram / Bikovic

Putin na ovaj praznik tradicionalno uručuje priznanja za doprinos u jačanju jedinstva ruske nacije, a nagrade dobijaju i strani državljani za posebne zasluge u jačanju mira, prijateljstva, saradnje i međusobnog razumevanja među narodima, očuvanju i promociji ruskog jezika u inostranstvu.
Svečanost dodele priznanja okupila je značajna imena iz društveno-političkog, kulturnog, naučnog i religijskog života Rusije i inostranstva.

71. Kanski festival: Predstavljen projekat o Nikoli Tesli

Dan narodnog jedinstva obeležava se 4. novembra od 2005. godine. Ovaj datum praznuje se kao pomen na događaje iz 1612, kada su ustanici predvođeni Kuzmom Minjinom i Dmitrijem Požarskim oslobodili Moskvu od poljskih osvajača. Ovaj praznik je povezan i sa krajem takozvanog “vremena nevolja” (smutno vreme), u Rusiji u XVII veku.

E. A. Izvor: RT

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde