Serija „Srpski junaci srednjeg veka“ na jesen na RTS-u

0
238

Igrano-dokumentarna serija „Srpski junaci srednjeg veka“, realizovana je po scenariju i u režiji Gordana Matića, u izvršnoj produkciji kuće Contrast Studios, a prema ideji glumca i reditelja Radoša Bajića.

srpski junaci srednjeg veka
Foto: Contrast Studios

Ovaj televizijski projekat, koji će na jesen biti premijerno emitovan na programima Radio-televizije Srbije u okviru Naučno-obrazovnog programa, kroz deset polučasovnih epizoda gledaocima donosi malo poznate detalje iz srpske srednjovekovne istorije i baštine.

Počelo snimanje filma „Zaspanka za vojnike“

Svaka od epizoda je priča o životu i sudbini nekog od najvećih junaka srpskog srednjeg veka. Uz obilje ilustracija kako grafičkih, digitalnih tako i kostimiranih, igranih, gledaoci će videti priče o Marku Kraljeviću, caru Dušanu, braći Vukašinu i Uglješi Mrnjavčević, knezu Lazaru, Zmaju Ognjenom Vuku, Milošu Obiliću, Vuku Brankoviću, Stefanu Lazareviću, i Jeleni Lazarević Balšić. Kroz priče o njima saznaće i mnogo toga o političko-ekonomskoj i društvenoj situaciji, kao i svim drugim aspektima života u tadašnjoj Srbiji.

srpski junaci srednjeg veka
Reditelj Gordan Matić sa statistom, Foto: Contrast Studios

U realizaciji serijala učestvovali su eminentni domaći i strani stručnjaci iz oblasti istorije, arheologije, književnosti, etnologije. Oni su imali težak zadatak da na realan način predstave ne samo dobro poznate istorijske podatke, već i materijalnu kulturu i sve ostalo što je činilo svakodnevni život u srednjem veku.

Serija „Psi laju, vetar nosi“ od oktobra na RTS

srpski junaci srednjeg veka
Ekipa na kraju snimanja serije, Foto: Contrast Studios

Osim razgovora sa stručnjacima i priča glavnog naratora, u čijoj je ulozi glumac Vladimir Aleksić, uz vešto ukomponovane stihove iz epske narodne poezije, koje govori glumica Nela Mihailović, gledaoci će imati priliku da vide i rekonstrukcije stvarnih događaja, kroz kombinaciju moderne animacije i igranih segmenata. U njima će, uz autentične kostime i rekvizite, naše srednjovekovne junake „oživeti“ glumci i statisti, kao i članovi Udruženja za očuvanje starih zanata i veština „Beli orlovi“, Srpskog viteškog reda „Svibor“ i Viteške družine „Sveti Arhangeli“.

srpski junaci srednjeg veka
Glumac Vladimir Aleksić na snimanju u Istanbulu, Foto: Cotrast Studios

U ovom projektu će prvi put biti viđeni pojedini artefakti i lokacije značajne za srpsku srednjovekovnu istoriju, koji do sada nikada nisu bili kamerom zabeleženi.

Trejler za novi igrani film „Princ Rastko srpski“

Igrano-dokumentarna serija „Srpski junaci srednjeg veka“ snimana je na brojnim lokacijama u Srbiji i inostranstvu. Pojedini segmenti su zableženi u Beogradu, Kruševcu, Obedskoj bari, zatim u Prizrenu, Gračanici, Dečanima, ali i u Istanbulu, Prilepu, Skoplju.

srpski junaci srednjeg veka
Foto: Contrast Studios

Serijal je realizovan uz snažnu podršku i pomoć mnogobojnih državnih institucija i pojedinaca (SANU; SPC; Ministarstvo spoljnih poslova RS; Narodna biblioteka Srbije; Vlada Autonomne pokrajine Vojvodine i Pokrajinski sekretarijat za urbanizam; Istorijski institut; Vojni muzej; Republički zavod za zaštitu spomenika).

Serija o Nemanjićima nije epska fantazija kao „Igra prestola“

– Istorija, naročito ona dalja, nije ništa drugo do naša predstava o istoriji. U našoj prošlosti je tako malo bitnih podataka zaista zapisano ili sačuvano. To sa jedne strane pruža nepresušna nadahnuća, ali sa druge strane predstavlja problem. Jer, mi o mnogim bitnim momentima naše istorije i srednjeg veka ne znamo prave istine – kaže Gordan Matić. Reditelj serije isiče da se do sada retko ko ozbiljno bavio srpskim srednjim vekom u formi istraživačko-edukativnog televizijskog narativa.

srpski junaci srednjeg veka
Foto: Contrast Studios

– Mi ćemo ovim serijalom pokušati to da promenimo i da, praveći kvalitetnu priču, privučemo i edukujemo kako stariju tako i najmlađu televizijsku publiku.

Emir Kusturica dobitnik nagrade „Despotica mati Angelina“

srpski junaci srednjeg veka
Sa snimanja serije, Foto: Contrast Studios

Emitovanje igrano-dokumentarne serije „Srpski junaci srednjeg veka“ planirano je za novembar 2017. godine na programima Radio-televizije Srbije.

E. A. / Izvor: RTS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde