Aleksandra Kovač otpevala „Kad ja pođoh na Bembašu“ i posvetila je Sarajevu

0
85

Ove nedelje u YouTube serijalu „Aleksandra peva narodnu muziku“ Aleksandra Kovač otpevala je poznatu bosansku sevdalinku „Kad ja pođoh na Bembašu“ i posvetila je Sarajevu.

aleksandra kovač kad ja pođoh na bembašu
Foto: Printskrin YouTube / RA Production

– „Kad ja pođoh na Bembašu“ je jedna od najlepših bosanskih sevdalinki. I ovo izvođenje posvećujem gradu Sarajevu, koji mi je uvek pružio ljubav i dobrodošlicu. I pre trideset godina, kada sam ga sa ocem Kornelijem posećivala kao dete, i danas, kada u njemu žive meni dragi ljudi i prijatelji – napisala je kantautorka i muzička producentkinja na svom Facebook profilu uz objavljeni snimak.

„Mileva i Albert“ Aleksandre Kovač među 30 najboljih na Cimerovom takmičenju

Interpretacijom bosanske sevdalinke i ,kako mnogi kažu, najprepoznatljivijeg muzičkog simbola grada Sarajeva, kompozicije „Kad ja pođoh na Bembašu“, Aleksandra potvrđuje ono što je o pevanju rekao legendarni interpretator sevdalinki Himzo Polovina.

aleksandra kovač kad ja pođoh na bembašu
Foto: Printskrin YouTube / RA Production

– Nije dovoljno samo korektno otpevati pesmu. Ima tu još nešto. Treba prodreti u unutrašnje tkivo pesme. Kompozicija ima svoje slojeve kao majdan. A svaka, pa i najlošija numera, ima svoju utrobu kao što je imamo vi i ja. Do te utrobe treba znati prodreti. Treba hteti prodreti. Kad se pozabavite tom „geologijom“ ili takvom „anatomijom“, pa kad vi uđete u pesmu i ona uđe u vas, kad takvu kompoziciju ispustite prema drugima, onda će i drugi shvatiti da to nije tek pesma radi pesme. Nego i više od toga! Dakle, pesmu treba „doneti“ – rekao je svojevremeno Polovina.

Aleksandra Kovač izvodi vanvremensku „Sagradiću šajku“

Aleksandri je tokom izvođenje ove pesme pomogao prijatelj Vladica Miladinović, koji je pratio na harmonici.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde