Facebook izmislio novu jedinicu vremena – flik

0
61

Inženjer američkog tehnološkog giganta Facebook izmislio je novu jedinicu vremena. Ona će pomoći u sinhronizaciji video-efekata, jer je u pitanju veoma pametan način podele vremena koji teoretski može značajno uskladiti video i audio produkciju.

nova jedinica vremena
Foto: Pixabay

Njen naziv je flick (flik). Izveden je iz engleskih reči frame-tick – frejm (u ovom slučaju kadar, delić slike) i tik (otkucaj). A, predstavlja 1/705.600.000 deo sekunde, što je sledeća jedinica vremena posle nanosekunde.

Tvorac flika je Christopher Horvath (Kristofer Horvat). On je prošle godine ovu ideju podelio sa javnošću na Facebooku, prenosi BBC navode sajta GitHub. U međuvremenu je vršio modifikacije sve do nove mere, bazirane na povratnim informacijama iz komentara. Istraživači sa Univerziteta Oksford kažu da nova jedinica neće imati veliki uticaj u opštem smislu, ali će pomoći da se prave bolji doživljaji virtuelne realnosti.

Otkriveno šta najviše nervira ljude na Fejsbuku

Obavestenje-na-Fejsbuku za novu jedinicu vremena
Obaveštenje na Twitteru o lansiranju nove jedinice vremena, kako se navodi, malo veće od nanosekunde, koja će precizno deliti odnose medijskih frejmova i frekvencije semplova, Foto: Printskrin / Twitter

Flikovi su definisani u programskog jeziku C++, koji se koristi za pravljenje vizuelnih efekata na filmu, televiziji i drugim medijima. Omogućavaju montažeru/programeru da vreme smenjivanja slika meri u jedinicama koje nemaju duge i nepodesne decimalne serije, već okrugle brojeve, lake za rad. Primera radi, jedan frejm (jedna slika) u sadašnjih 24 frejma (24 slike) u sekundi, sistem na kojem počivaju televizija i filmska industrija, traje 0,0416666666666666… (i tako u nedogled) sekundi. Ova brojka se može zaokružiti na 0,04167 i lakša je za pamćenje i korišćenje, ali nije numerički tačna. I, ta „dodata vrednost“ u nekom trenutku može nešto promeniti.

Fenomenalan oglas za prodaju polovnog automobila

Matt Hammond (Mat Hamond), vodeći inženjer po pitanju istraživačkog rada u BBC-iju, smatra da će ovo smanjiti greške poput „cimanja“ slike u grafikama.
– Kad brojevi sa kojima radite nisu celi, greške se postepeno pojavljuju u kompjuterskim proračunima. Ove greške se povećavaju vremenom i na kraju izazivaju nepravilnosti koje postaju primetne – objašnjava Hamond.

A, flik bi trebalo to da eliminiše!

Izvor: RTS, BBC.COM

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde